FluidsProcessing.nl NL
Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Meld u nu aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

     

MAGAZINE

Fluids Processing Benelux 2013-6 05-12-2013
Blader door de digitale editie van het complete magazine
Fluids Processing Benelux 2013-6
Energiebesparende membranen; Energiezuinig koelen; Leefomgeving; RS Components; Aquatech Amsterdam; etc

Verschenen: 05-12-2013
Ontzagwekkend China Column Christien Nuboer
Ontzagwekkend China
Column Christien Nuboer China, land van ongekende mogelijkheden. En ik mocht het zelf aanschouwen. Het lijkt af en toe een grote bouwput waarbij grote gebouwen uit de grond worden gestampt. Een land waar alles lijkt te kunnen en grote tankers dwars door Shanghai varen, hoezo gevaarlijke stoffenvervoer? Ontzagwekkend en indrukwekkend. Noviteiten? Niet echt. Ik constateerde wat ik al hier en daar van tevoren aan geluiden had gehoord: China heeft het druk genoeg met consumenten in eigen land voorzien van producten en is niet heel druk met het buitenland. De problemen in eigen land stapelen zich ook op nu is berekend dat de eenkindpolitiek over een aantal decennia voor grote tekorten op de arbeidsmarkt gaat zorgen.
pagina 3
Pervatech levert energiebesparende HybSi®-membranen aan eerste klanten  Het eureka voor scheiden van water uit vloeistoffen
Pervatech levert energiebesparende HybSi®-membranen aan eerste klanten
Het eureka voor scheiden van water uit vloeistoffen De petrochemische industrie kan bij het scheiden van water en oplosmiddelen 20 tot 40 procent energie besparen door haar destillatiekolommen uit te breiden met zogenoemde HybSi®-membraaneenheden. Die zijn bestand tegen organische zuren en water bij hoge temperaturen. De technologie is net op de markt en de eerste klanten hebben zich gemeld. Jaap Vente van ECN en Frans Velterop van Pervatech leggen uit hoe het werkt en welke mogelijkheden HybSi® biedt.
pagina 12
Ben & Jerry`s Hellendoorn kan energiezuinig koelen tegen kleine investering ‘IJsmeester, hoe zuinig is mijn ijsje?’
Ben & Jerry`s Hellendoorn kan energiezuinig koelen tegen kleine investering
‘IJsmeester, hoe zuinig is mijn ijsje?’ Energie-efficiency krijgt op dit moment in veel gevallen nog onvoldoende aandacht bij bedrijven terwijl er volop kansen zijn. Zo hebben veel productiebedrijven onvoldoende inzicht in de energieprestatie van hun installaties en apparaten in de praktijk. Terwijl juist met bestaande installaties energiewinst valt te realiseren. Illustratief zijn de inspanningen van Ben & Jerry’s Hellendoorn, onderdeel van Unilever. De koeling van de fabriek in Hellendoorn is een flink stuk energiezuiniger gemaakt.
pagina 16
Rapport van Planbureau voor de Leefomgeving  ‘Industrie moet meer vergroenen’
Rapport van Planbureau voor de Leefomgeving
‘Industrie moet meer vergroenen’ “Wil Nederland een rol van betekenis blijven spelen in de wereldeconomie, dan zal er fors moeten worden ingezet op vergroening, onder meer in de chemische (proces)industrie en de olieproducerende bedrijven. Concurrerende landen om ons heen zijn al verder in vergroening en richten hun innovatie daar meer op. Dit door ambitieuze, langjarige doelstellingen en forse investeringen in kennis. Vergroening kan niet alleen van bedrijven komen, de overheid heeft hier ook een belangrijke rol in. Dat vraagt om een stevig groen innovatiebeleid.” Dat zegt econoom Otto Raspe, één van de onderzoekers bij het Planbureau voor de Leefomgeving en als zodanig één van de auteurs van het signalenrapport ‘Vergroenen en Verdienen’ dat begin oktober verscheen.
pagina 18
RS Components: 3D-ontwerp-gemak voor kleine en grote bedrijven Distributeur elektronica- en onderhoudsproducten boort nieuwe markt aan
RS Components: 3D-ontwerp-gemak voor kleine en grote bedrijven
Distributeur elektronica- en onderhoudsproducten boort nieuwe markt aan Drie jaar geleden was het veroveren van de Emea-markt duidelijk een speerpunt op de bijeenkomst van RS Components. Op de persconferentie van half september jl. in Boedapest vertelde ze dat ze al weer een stap verder zijn. Nu luidde het thema ‘Going Beyond’. En zo mag je het gratis beschikbaar stellen van de 3D-ontwerpapplicatie voor elektronica- en onderhoudsproducten ook wel noemen.
pagina 22
Reststromen industrie goed als grondstof inzetbaar Onderzoek van CE Delft wijst uit
Reststromen industrie goed als grondstof inzetbaar
Onderzoek van CE Delft wijst uit “Terwijl stromen van propaan en ethaan nu nog vaak als brandstof worden ingezet, kunnen die mogelijk hoogwaardiger worden benut bij andere bedrijven als grondstof. Daarmee kunnen met name de Rotterdamse haven en de Zeeuwse havens een stuk duurzamer worden gemaakt.” Dat zegt Ab de Buck, werkzaam bij adviesbureau CE Delft als teamleider industrie. CE Delft onderzocht onlangs de inzetbaarheid van reststromen ethaan en propaan in de Rotterdamse en Zeeuwse havens.
pagina 24
Haken en ogen aan Minimum Efficiency Index Nieuwe norm slechts op basis van niet-vervuild water
Haken en ogen aan Minimum Efficiency Index
Nieuwe norm slechts op basis van niet-vervuild water Sinds begin dit jaar geldt er een nieuwe verordening op pomprendement. Regulation (EU) No 547/2012 van 25 juni 2012 effectueert de Directive 2009/125/EC van het Europees parlement als het gaat om Ecodesign-eisen voor waterpompen. De Europese verordening bepaalt het minimumrendement van alle waterpompen. Voor ieder bedrijfspunt (drukdebiet-toerental) wordt het minimumrendement bepaald en vastgelegd in de MEI-waarde (Minimum Efficiency Index). Helaas is de definitie van watervoor discussie vatbaar en heerst hieromtrent nog onenigheid.
pagina 28
Veel waterbehandeling op Aquatech Amsterdam Internationaal gezelschap in drukbezette gangen
Veel waterbehandeling op Aquatech Amsterdam
Internationaal gezelschap in drukbezette gangen De Aquatech kan tevreden terugkijken. Met een Innovation Award, een CEO-debat en de competitie voor pijpfitters, trok de beurs weer volle hallen en zalen. Want net als voorgaande keren was parallel aan de beurs een congres georganiseerd. De volgende editie vindt plaats in de USA, in Orlando van 18-21 maart 2014.
pagina 30
Festo slaat zijn vleugels uit en wil achter ‘het muurtje’ kijken Van componentenleverancier naar systeembouwer
Festo slaat zijn vleugels uit en wil achter ‘het muurtje’ kijken
Van componentenleverancier naar systeembouwer Al twee jaar timmert Festo aan de weg om de associatie bij haar naam ‘pneumatiek’ te vervangen door ‘totaalleverancier van processystemen’. Mochten we daar juni jongstleden al even van proeven in Stuttgart, nu vormden China en Delft het decor. Grootste wapenfeiten: de BionicOpter en het Knowledge Plaza.
pagina 34
Spiraalsproeier: Sproeitechniek bepaalt het resultaat Van rookgasontzwaveling tot blusoplossingen, van autowasstraat tot complexe chemische processen
Spiraalsproeier: Sproeitechniek bepaalt het resultaat
Van rookgasontzwaveling tot blusoplossingen, van autowasstraat tot complexe chemische processen Er is al heel wat aan het ontwerp gewijzigd sinds Bete de spiraalsproeier, ook wel kurkentrekker of varkensstaart genoemd, uitvond. De toepassingen van sproeiers namen toe. Zo worden ze gebruikt in bijvoorbeeld de rookgasreiniging in een kolengestookte elektriciteitscentrale maar ook in de luchtwassers van varkensstallen ter voorkoming van geuroverlast voor omwonenden en ammoniakuitstoot. Niet alleen de toepassingen zijn legio, ook de gebruikte vormen, afmetingen en materialen. Maar binnen en buiten het pand van Spraybest Europe BV kom je de spiraalvorm nog in allerlei uitingen tegen.
pagina 36
Rendabelere productie biogas met online sensor Henri Spanjers van TU Delft
Rendabelere productie biogas met online sensor
Henri Spanjers van TU Delft “Anaerobe vergistingsprocessen moeten efficiënter om meer biogas of zelfs nog waardevollere, vluchtige vetzuren te produceren. Deze vetzuren kunnen vervolgens worden gebruikt als grondstoffen voor ‘bio-based products’ zoals bioplastics. Daarmee worden fossiele grondstoffen vervangen.” Dat stelt Henri Spanjers van de TU Delft. De TU Delft en Maris Projects zijn een Europees project gestart, gecoördineerd door het Finse Technologisch Onderzoekcentrum VTT. Het is gericht op de anaerobe vergisting van organische reststromen en de ontwikkeling van regelstrategieën op basis van een nieuw type sensor.
pagina 40
Tetra Pak Processing Systems speelt in op softdrink-trend Premiumkwaliteit vereist gescheiden verhittingsproces
Tetra Pak Processing Systems speelt in op softdrink-trend
Premiumkwaliteit vereist gescheiden verhittingsproces Stukjes fruit in softdrinks betekent doorgaans een herontwerp van sterilisatie- of pasteurisatieprocessen in de voedingsmiddelenindustrie. Apart verhitten van bijvoorbeeld vruchtensap met fruitstukjes verdient uit (premium) kwaliteitsoogpunt de voorkeur, verduidelijkt Micael Simonsson, business development manager dranken bij Tetra Pak Processing Systems in Zweden. “De investering is wel hoger.”
pagina 42
PROCES MEDIA
Solids Processing Fluids Processing MB Maintenance SchuettgutPortal
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
Service en contact
ContactDisclaimerPrivacyAdverterenInloggen controlpanel