Vincent Hentzepeter, hoofdredacteur | Foto: Finn Hentzepeter
Daar heb je hem weer met zijn energietransitie, hoor ik wel eens vanuit de sector als reactie op mijn columns. Er is helemaal niets aan de hand, dus waarom zou de industrie moeten vergroenen? Het kost alleen maar geld.
Die klimaatontkenners zijn misschien op één hand te tellen, maar schreeuwen wel hard. Krijgen ook veel aandacht in de media en volop de gelegenheid om één op één de discussie aan te gaan met deskundigen die de cijfers wel paraat hebben en niet doen aan cherry picking.
Het is o zo gemakkelijk die paar uitzonderingen eruit te lichten en daarmee alles wat er aan opwarming is te bagatelliseren. Natuurlijk, blijf kritisch, ook wetenschappelijke inzichten veranderen en soms hebben onderzoekers het goed mis.
Veelgehoord argument van de klimaatontkenners is dat de zogenaamde opwarming het gevolg zou zijn van de verstedelijking. Dat zit zo: weerstations zijn in honderd jaar tijd door de oprukkende stadsgrenzen steeds vaker in bebouwd gebied komen te staan.
In de bebouwde kom koelt het ’s winters minder af en wordt het ’s zomers zo een paar graden warmer dan in het buitengebied. Gevolg: de minima lopen op, net als de maxima en daarmee het jaargemiddelde.
Allemaal waar, maar wat klimaatontkenners er niet bij vertellen is dat daarom veel meetstations verplaatst zijn en dat door jaren van intensief onderzoek temperaturen zijn geharmoniseerd met oude reeksen van voor de verstedelijking.
Lees: er is statistiek op losgelaten om de bias door extra bebouwing te compenseren. Zo blijven klimaatdata vergelijkbaar, ook als de lokale situatie verandert. Er zijn ook stations opgeheven, omdat ze niet meer representatief waren.
Wat onze klimaatontkenners er ook niet bij vertellen dat de oude meetmethodes van voor de jaren 50 in een pagode gebeurden en niet in de huidige Stevenson-hutten. In zo’n pagode – zo is na uitvoerig onderzoek gebleken – meet je ’s winters te hoge minima en ’s zomers te hoge maxima.
Zo heb je veel sneller een hittegolf te pakken, en mis je koudegolven. De hete zomer van 1947 in Nederland is om deze reden ‘geharmoniseerd’, waarna er van de vier hittegolven slechts eentje overbleef.
En wat zeggen klimaatontkenners? “Ze hebben hittegolven afgestolen, zodat het lijkt alsof we nu meer hittegolven hebben.” Typisch zo’n complottheorie waar ik geen woorden aan vuil wil maken.
Wist je trouwens hoeveel hittegolven er in De Bilt waren in de eerste helft van de 20e eeuw? Dat waren er 7. En hoeveel sinds 2000? In 23 jaar waren dat er maar liefst 14. Nog niet overtuigd? Blijf je de klimaatdata wantrouwen?
Kijk dan naar de natuur om je heen. De natuur is tegenwoordig weken vroeger dan 100 jaar geleden. Dit jaar lopen we wel 4 weken vooruit, veel bomen worden in maart al groen. En de natuur liegt niet.
Waarnemingen uit het veld gaan eeuwen terug en dat zegt maar één ding: het warmt op, en fors ook. Dus die energietransitie zal er moeten komen. En wie niet meebeweegt? Brussel trekt de teugels vlot aan, stilzitten gaat financieel pijn doen.