Verdringerpompen: werking en typen

icon.highlightedarticle.dark Verdringerpompen
41 bekeken Laatste wijziging: 6 mei 2024
Amoco ZP4 hygiënische draaizuigerpomp
Amoco ZP4 hygiënische draaizuigerpomp | Foto: Foodnote

Verdringerpompen verplaatsen vloeistoffen door middel van een verdringerlichaam. In dit artikel lees je meer over de werking van lineaire en roterende verdringerpompen.

Verdringerlichaam

Verschillende typen verdringerpompen verschillen onderling sterk met elkaar. Niet alleen qua werking, maar zeker ook qua toepassingsgebied. Wat alle verdringerpompen echter gemeen hebben, is dat ze gebruikmaken van een verdringerlichaam om vloeistoffen, emulsies of gels van de ene ruimte naar de andere te verplaatsen.

tk1

Verdringerpomp: werking

Het belangrijkste werkingsprincipe van een verdringerpomp is dat ze continu een constant volume aan vloeistof aanzuigen en vervolgens uitpersen. Afhankelijk van het type pomp kan dit volume zeer nauwkeurig worden bepaald en bijgesteld. Vaak gebeurt dit eenvoudigweg door het toerental van de pomp naar boven of beneden aan te passen.
Er zijn drie methoden in gebruik om verdringerpompen aan te drijven:

  • Elektrisch aangedreven;
  • Luchtaangedreven;
  • Hydraulisch aangedreven.

“"De gebruikte aanzuigingstechniek van de verdringerpomp is bepalend voor het type: lineair of roterend"”
tk2

Twee typen verdringerpompen

Er bestaan twee hoofdtypen verdringerpompen, waarbij de gebruikte aanzuigingstechniek van de vloeistof door de verdringerpomp bepalend is voor het type:

  1. Oscillerende (of lineaire) verdringerpompen. De zuigende werking in deze pompen ontstaat door het verkleinen en daarna vergroten van het verdringerlichaam.
  2. Roterende verdringerpompen. In dit type pompen draait het verdringerlichaam als geheel rond, als een schoepenrad. Deze ronddraaiende beweging brengt de vloeistof naar de gewenste kant van het pomphuis.

Werking oscillerende verdringerpomp: het verdringerlichaam gaat heen en weer.
Werking oscillerende verdringerpomp: het verdringerlichaam gaat heen en weer. | foto:JB Pompen
tk3

Hoe werkt een oscillerende verdringerpomp?

Oscillerende (of lineaire) pompen maken gebruik van een verdringerlichaam dat continu heen en weer beweegt. Hierdoor neemt het volume in het lichaam telkens toe en weer af. Neemt het volume in het verdringerlichaam toe, dan neemt de druk af en ontstaat er een drukverschil. Dit drukverschil zorgt voor een zuigende kracht die de te verpompen vloeistof naar binnen zuigt. Zodra het volume weer afneemt, neemt de druk in het verdringerlichaam toe en perst de pomp de vloeistof via de andere kant naar buiten. Op die manier ontstaat er een vloeistofstroom met een constant debiet.

Oscillerende verdringerpompen: voorbeelden

Bekende voorbeelden van oscillerende verdringerpompen zijn:

  • plunjerpomp
  • zuigerpomp
  • membraanpomp

Werking roterende verdringerpomp: het verdringerlichaam draait rond, zoals hier in een lobbenpomp
Werking roterende verdringerpomp: het verdringerlichaam draait rond, zoals hier in een lobbenpomp | foto:Adobe Stock
tk4

Hoe werkt een roterende verdringerpomp?

Roterende verdringerpompen maken gebruik van een verdringerlichaam dat in zijn geheel ronddraait. De roterende beweging van het verdringerlichaam verplaatst de vloeistof van de ene naar de andere kant van de pomp. Hoe hoger de rotatiesnelheid, hoe hoger het debiet. De werking van een roterende verdringerpomp vertoont sterke gelijkenissen met een ouderwetse watermolen, met het fundamentele verschil dat het hier het rad is dat de vloeistof aanstuurt, in plaats van andersom.

Roterende verdringerpompen: voorbeelden

Bekende voorbeelden van roterende verdringerpompen zijn:

Meer weten over roterende verdringerpompen? Lees dan ook:

Profile picture of Martijn Kroese MA

Geschreven door Martijn Kroese MA

Lees meer van Martijn Kroese MA icon.arrow--dark

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijven icon.arrow--dark