Strengere regels voor lozen koelwater op oppervlaktewater

icon.highlightedarticle.dark Regelgeving
233 bekeken Laatste wijziging: 18 juli 2023
Maak chemievrij koelen én waterbesparing mogelijk op een rigoureus eenvoudige manier
Maak chemievrij koelen én waterbesparing mogelijk op een rigoureus eenvoudige manier | Foto: Pathema

Het lozen van koelwater op oppervlaktewater wordt aan strengere regels gebonden. De ‘Handreiking onderzoeksverplichting toepassen best beschikbare technieken (BBT) voor open recirculerende koelwatersystemen’ geeft in de voorschriften echter ook ruimte voor alternatieve koelwaterbehandelingen die voldoen aan de BBT-vereisten. Denk daarbij bijvoorbeeld ook aan de hydrodynamische cavitatie van Pathema, wat chemievrij koelen en waterbesparing mogelijk maakt.

Chemiearm of chemievrij lozen

Sinds 24 april 2023 hebben vergunningverleners van Rijkswaterstaat de ‘Handreiking onderzoeksverplichting toepassen BBT voor open recirculerende koelwatersystemen’ tot hun beschikking. Hiermee kunnen zij bedrijven verplichten onderzoek te doen naar de best beschikbare technieken om chemiearm of chemievrij te lozen. Zowel nieuwe als bestaande installaties vallen onder deze richtlijn.

BBT voor open recirculerend koelwatersysteem

De reikwijdte betreft zowel bestaande als nieuwe installaties. Het proces stopt echter niet na het uitvoeren van het onderzoek binnen 24 maanden na opname in de vergunning. Men dient blijvend te voldoen aan en uitvoering te geven aan de BBT voor het open recirculerende koelwatersysteem.

Hydrodynamische cavitatie

Dat is nogal wat. Waar moet je als vergunningaanvrager beginnen? “Gelukkig wordt er in de handreiking, speciaal gericht op de vergunningverlener, een aantal alternatieve koelwaterbehandelingen voorgeschreven die voldoen aan de BBT vereisten.” geeft Mark Boeren, CEO Pathema aan. “Dit is onafhankelijk onderzocht door Rijkswaterstaat. Hierbij is er al rekening gehouden met de economische haalbaarheid en het kostenoogpunt van de technieken. De genoemde alternatieven kan Pathema één-op-één toepassen. Denk daarbij aan onze hydrodynamische cavitatie. Die maken chemievrij koelen én waterbesparing mogelijk op een rigoureus eenvoudige manier.”

Vraag de handreiking aan via ons email adres en zet samen met ons een stap in de richting van het aanvragen van een vergunning.

Geschreven door

Pathema BV

Lees meer