Composiet silo’s en tanks van Polem in de voedingsindustrie

icon.highlightedarticle.dark (Mobiele) Tanks
Laatste wijziging: 24 april 2024
Voordelen van composiet silo's
Voordelen van composiet silo's | Foto: Polem

Dankzij de vooruitgang in technologie en materialen zijn composietsilo’s en -tanks een hele goede optie geworden.

Voedselveiligheid

Samengestelde silo’s en tanks bieden een hoog niveau van voedselveiligheid. Ze zijn gemaakt van materialen die niet corroderen, oxideren of reageren met voedsel, waardoor de integriteit en kwaliteit van het opgeslagen voedsel behouden blijft.

Hygiëne

Silo’s en tanks van composietmateriaal zijn eenvoudig te reinigen en te onderhouden. Het gladde oppervlak minimaliseert de aanhechting van voedselresten, bacteriën en schimmels, waardoor het risico op besmetting aanzienlijk afneemt. Het hygiënische ontwerp en de gladde binnenwand garanderen het belangrijke principe van first-in-first-out in silo’s.

Isolerende eigenschappen

Silo’s en tanks van composiet hebben superieure isolerende eigenschappen in vergelijking met metalen silo’s en tanks. Composiet heeft van nature een lage thermische geleidbaarheid, zodat de inhoud beschermd is tegen temperatuurschommelingen.

Dit zorgt voor een uitstekende controle over de temperatuur van het opgeslagen product. Dit is vooral belangrijk voor het behoud van versheid, vloei-eigenschappen en de algehele kwaliteit van de producten. Composiet vermindert het risico op warmteoverdracht en condensatie, wat resulteert in een betere opslagomgeving.

Voor nog betere isolerende eigenschappen kunnen composiet silo’s en tanks volledig geïsoleerd worden met een hoogwaardige sandwichconstructie zonder koudebruggen. Dit gebeurt in onze productiefaciliteit zodat de silo of tank na installatie direct klaar is voor gebruik.

Flexibel ontwerp

Samengestelde silo’s en tanks bieden een grote ontwerpvrijheid en kunnen eenvoudig worden aangepast om te voldoen aan specifieke eisen van de klant, terwijl de oorspronkelijke productkenmerken behouden blijven. Ze kunnen verschillende afmetingen en configuraties aannemen, waardoor ze geschikt zijn voor een breed scala aan opslagvereisten.

Silo’s van composietmateriaal voldoen volledig aan de ATEX-normen voor producten met een gereduceerde explosiedruk van 1 bar, wat gunstig is voor het vereiste ontlastingsgebied.

Kleur kan ook belangrijk zijn. Omdat alle RAL-kleuren beschikbaar zijn, kan de silo of tank desgewenst worden afgestemd op de huisstijl.

Duurzaamheid

Silo’s en tanks van composietmateriaal zijn bestand tegen corrosie, slijtage, verwering en chemische invloeden. Ze hebben een lange levensduur en vergen een minimale onderhoudsinvestering in vergelijking met traditionele silo’s en tanks.

Composiet silo’s en tanks zijn voorzien van een UV-bestendige coating die veroudering tegengaat en de kwaliteit tientallen jaren garandeert. Dit verlaagt niet alleen de onderhoudskosten op lange termijn, maar zorgt er ook voor dat opgeslagen producten niet worden blootgesteld aan schadelijke stoffen of verontreiniging.

Gewicht en installatiegemak

Een ander voordeel van silo’s en tanks van composiet is hun lage gewicht in vergelijking met metalen silo’s. Composiet biedt een uitstekende sterkte-gewichtsverhouding. Composiet biedt een uitstekende sterkte-gewichtsverhouding.

Dit maakt het transport en de installatie van silo’s van composiet veel eenvoudiger en goedkoper dan metalen silo’s. Het lagere gewicht vereist minder zware funderingen, wat de bouwkosten verlaagt en de installatietijd verkort.

Geluids- en trillingsdemping

Silo’s van composietmateriaal absorberen geluid en trillingen, waardoor ze ideaal zijn voor installatie in omgevingen waar geluidsbeperkingen gelden, zoals stedelijke gebieden.

Milieuvriendelijkheid

Silo’s en tanks van composietmateriaal zijn gemaakt van recyclebare materialen en hebben een lagere koolstofvoetafdruk dan traditionele metalen silo’s. Ze dragen bij aan een duurzamere voedselproductie en verminderen de impact op het milieu.

Kostenbesparingen

Silo’s en tanks van composietmateriaal bieden kostenbesparingen op lange termijn door lagere onderhoudskosten, lagere energiekosten en hun lange levensduur draagt bij aan een lagere total cost of ownership.

Toepassingen

Opslag van grondstoffen: Samengestelde silo’s kunnen worden gebruikt voor de opslag van grondstoffen zoals graan, bloem, suiker, rijst, zout, glucose en andere producten. Composiet producten zijn corrosiebestendig en hebben een glad oppervlak, waardoor ze geschikt zijn voor de opslag van grondstoffen die gebruikt worden in de voedselproductie zonder risico op besmetting of kwaliteitsverlies.

  • Vloeistofopslag: Composiet tanks kunnen worden gebruikt voor de opslag van vloeistoffen zoals oliën, sappen, zuivelproducten, sauzen en siropen. Composietproducten zijn bestand tegen chemische reacties en hoge temperaturen en kunnen een hygiënische opslagomgeving bieden die voorkomt dat de inhoud wordt aangetast.
  • Fermentatie: In de voedingsmiddelenindustrie wordt fermentatie vaak gebruikt bij de productie van producten zoals bier, wijn, sauzen, yoghurt, kaas en gefermenteerde groenten. Composiettanks kunnen worden gebruikt als fermentatietanks vanwege hun uitstekende chemische weerstand, isolatie-eigenschappen en temperatuurregeling, waardoor een optimale omgeving voor fermentatie wordt gecreëerd.
  • Voedselverwerking: Composiet tanks kunnen worden gebruikt als onderdeel van voedselverwerkingsapparatuur voor verschillende processen zoals mengen, blancheren, pasteuriseren, koelen en invriezen. Ze zijn bestand tegen hoge en lage temperaturen en daarom geschikt voor verschillende verwerkingsomstandigheden.

Het gebruik van composiet silo’s en tanks in de voedingsmiddelenindustrie biedt veel voordelen, zoals duurzaamheid, hygiëne, chemische weerstand, temperatuurregeling en ontwerpflexibiliteit.

Composiet als materiaal voor opslagtanks voldoet aan de voorschriften van de voedingsmiddelenindustrie en biedt daarom de perfecte oplossing voor de specifieke eisen van deze sector.

Polem producten zijn volledig TÜV en Eurofins gecertificeerd in overeenstemming met EC 1935/2004 en de daaruit voortvloeiende EU 10/2011 verordening en voldoen aan de eisen voor kunststof materialen en artikelen die bestemd zijn om in contact te komen met levensmiddelen.

Meer informatie icon.arrow--dark

Geschreven door

Logo van:Composiet silo’s en tanks van Polem in de voedingsindustrie

Polem BV

Polem Composite silos & tanks Dankzij bijna 50 jaar industriële ervaring wordt Polem zowel nationaal als internationaal gezien als dé producent van composiet silo’s en tanks. Een Europese marktleider waar vakmanschap en innovaties hand in... Lees meer