Wat is het verschil tussen een vaste of een variabele toerenregeling op een schroefcompressor?

icon.highlightedarticle.dark Compressoren
127 bekeken 13 maart 2024
Schroefcompressor: vast toerental of variabel toerental?
Schroefcompressor: vast toerental of variabel toerental? | Foto: Geveke Persluchttechniek

Schroefcompressoren staan bekend om hun kwaliteit en betrouwbaarheid. Ze zijn ideaal voor toepassingen die een continue werking vereisen en worden daardoor gebruikt in tal van industrieën.

Een schroefcompressor wordt aangedreven door een elektromotor. Er zijn modellen met een vaste toerenregeling of met een variabele toerenregeling. Wat is het verschil?

Schroefcompressoren met een vast toerental

Voor toepassingen waarbij de persluchtbehoefte constant is, is een schroefcompressor met een vaste toerenregeling een prima oplossing. De compressoren draaien met een vaste snelheid, dus altijd op hetzelfde toerental: ofwel op 100% ofwel zijn ze uitgeschakeld. Maar omdat deze compressoren altijd op volle toeren draaien, produceren ze soms meer lucht dan nodig, met energieverspilling tot gevolg.

Schroefcompressoren met een variabel toerental (Regulated Speed)

Voor toepassingen en productiesystemen waarvan het persluchtverbruik varieert in de loop van de dag, is een schroefcompressor met een variabele snelheid zeer geschikt. Deze compressoren draaien om een constante luchtdruk te handhaven.

Het toerental van de motor past zich aan de werkelijke luchtbehoefte aan, waardoor de juiste hoeveelheid benodigde perslucht wordt geleverd. Groot voordeel hiervan is dat er energie wordt bespaard. Deze energiebesparing kan wel oplopen tot 35% ten opzichte van schroefcompressoren met een vast toerental.

Geschreven door

Geveke Persluchttechniek

Geveke Persluchttechniek Perslucht is een onmisbare schakel in uw productieproces. Continuïteit van uw persluchtinstallatie is dan ook van groot belang, want bij een uitval van de perslucht staat uw productie... Lees meer