Duurzaamheid in producten, toepassingen en relaties

icon.highlightedarticle.dark Pompregelingen
108 bekeken 11 maart 2024
Algemeen directeur Ferdie de Jonge (links) en verkoopdirecteur Wim van der Kolk van Suurmond
Algemeen directeur Ferdie de Jonge (links) en verkoopdirecteur Wim van der Kolk van Suurmond | Foto: René van Manen

Verduurzaming en efficiëntieverbetering drijven bij Suurmond de ontwikkeling van oplossingen voor proces­optimalisatie en labautomatisering in vloeistofverwerking, polymeerverwerking en R&D. Algemeen directeur Ferdie de Jonge en verkoopdirecteur Wim van der Kolk over een halve eeuw Suurmond.

Duurzaamheid, efficiency en energiebesparing zijn de drie gemene delers in de producten en toepassingen die Suurmond ontwikkelt voor de procesindustrie. Algemeen directeur Ferdie de Jonge en verkoopdirecteur Wim van der Kolk lopen duidelijk warm voor deze trends:

“Dit is wat ons drijft!” Beiden werken al zo’n 35 jaar voor Suurmond in Nunspeet. In 2011 namen ze het bedrijf over en zetten ze de huidige koers in. “We zetten onze kennis van besturingstechniek in om complete systemen te leveren.”

50 jaar Suurmond

Ooit begonnen als de Nederlandse vertegenwoordiging van MAAG – fabrikant van tandwielpompen voor de procesindustrie – en later onder meer Büchi reactorsystemen en Systag labautomatisering, is Suurmond in 50 jaar uitgegroeid tot een bedrijf met ruim 20 medewerkers en 3 business units:

  • Fluid Handling
  • Reactor Systems
  • Polymer Handling

Daarmee bestrijken ze het hele scala van universitaire onderzoeksgroepen tot machinebouwers, OEM’ers en productiebedrijven, in de sectoren (polymeer)chemie, energie, food en farma.

“We zetten onze kennis van besturingstechniek in om complete systemen te leveren”
Algemeen directeur Ferdie de Jonge

Standaard maatwerk

Van het leveren van componenten is Suurmond zich gaandeweg ook gaan richten op het bouwen van vloeistofdoseersystemen en complete reactorsystemen, inclusief automatisering.

“We proberen het standaard te houden, maar omdat we altijd kijken naar wat voor de klant de beste oplossing is, wordt het uiteindelijk toch maatwerk”, zegt Van der Kolk.

De Jonge draait het om: “Het is maatwerk, maar soms lukt het ons om van dat maatwerk de standaard te maken. Dat begon al in de jaren tachtig met innovatieve seal units. Die werden later standaard, ook bij collega-leveranciers.”

Duurzame klantrelaties

Suurmond gaat samen met de klant op zoek naar de beste oplossing voor zijn vraag of probleem. De Jonge: “Als bepaalde apparatuur nog niet op de markt is, gaan we een gezamenlijk ontwikkeltraject in. En als we echt geen oplossing kunnen vinden, dan zeggen we dat. Daar kunnen klanten van op aan. En dat is precies wat onze klantrelaties duurzaam maakt. Dat is een van onze kernwaarden. Hetzelfde geldt voor onze leveranciers. Dat is exact waarom we al 50 jaar MAAG mogen vertegenwoordigen en ook met andere leveranciers zulke langlopende relaties hebben.”

Ferdie de Jonge
Ferdie de Jonge | foto:René van Manen
“Wij ontwerpen onze ­systemen zo, dat er zo min mogelijk ­onderdelen gewisseld hoeven te worden bij het omstellen”
Ferdie de Jonge

Circulariteit en energietransitie

Ook op technisch vlak speelt duurzaamheid een hoofdrol. “Bij nieuwe ontwikkelingen op chemisch gebied bijvoorbeeld, zetten we sterk in op recycling en circulariteit”, zegt Van der Kolk. Het bedrijf kijk ook naar de energietransitie.

De Jonge: “Oplossingen voor de energietransitie hebben we nog niet, maar we leveren al wel apparatuur waarmee onderzoek gedaan wordt naar oplossingen.”

Efficiency verhogen

De efficiency van bestaande processen verhogen is ook een vorm van verduurzaming, legt Van der Kolk uit. “Met de hedendaagse apparatuur kun je nauwkeurig en reproduceerbaar kleinere batches maken dan vroeger. Dat is mogelijk dankzij de besturing, de microdoseringen en kleinere reactoren die toch efficiënt werken.”

De Jonge: “Tegenwoordig hebben we micro-tandwielpompen die microliters per omwenteling verplaatsen. Vroeger kon je gewoon geen microliters doseren. Als je ergens 10% in moest doseren en dat betekende microliters, dan ging dat niet. Je werd min of meer gedwongen om een liter te produceren.”

Wim van der Kolk
Wim van der Kolk | foto:René van Manen
“Je kunt nu nauwkeurig en ­reproduceerbaar kleinere ­batches maken”
Wim van der Kolk

Sensoren

Nauwkeurige dosering van heel kleine hoeveelheden is deels ook mogelijk dankzij sensoren. De Jonge: “Vroeger zorgde je er met ‘overshoot’ voor dat je in ieder geval voldoende additieven doseerde in een proces. Dankzij sensoren weten we nu veel beter wat de invloed is van een bepaald additief op een polymeer of lijmproduct. Omdat we het effect zo nauwkeurig weten, kunnen we ook veel beter bepalen hoeveel er echt nodig is en de dosering daarop aanpassen.”

Flexibele productie

Bedrijven produceren tegenwoordig bovendien vooral speciaalchemicaliën in kleine hoeveelheden. Dat vraagt om flexibel produceren en frequent omstellen.

De Jonge: “Wij ontwerpen onze systemen zo, dat er zo min mogelijk onderdelen gewisseld hoeven te worden bij het omstellen. We zorgen dus dat het heel eenvoudig is om de lijn tussentijds te reinigen. Een kleurwissel van een product kost dan maar weinig tijd.”

“Hoe makkelijker een installatie aan te passen is, hoe minder kosten en materiaal je kwijt bent”
Ferdie de Jonge

Modulaire systemen

Maar Suurmond werkt ook op andere manieren aan het verhogen van de flexibiliteit. “We leveren ook modulaire reactorsystemen die gemakkelijk om te bouwen zijn voor andere processen”, zegt De Jonge.

“Bijvoorbeeld doordat de reactordekselplaat uitgerust kan worden met verschillende sensoren. Hoe makkelijker een installatie aan te passen is, hoe minder kosten en materiaal je kwijt bent.”

Repareren

Het streven naar duurzaamheid zit ‘m bij Suurmond ook in de producten zelf. “Wat wij leveren, moet lang meegaan en de klant niet te veel kosten aan onderhoud”, zegt De Jonge. Verduurzamen betekent ook vaker repareren in plaats van vervangen. Maar door de groeiende complexiteit en precisie van apparatuur kan de technische dienst van de klant niet alle onderdelen zelf repareren.

“Dan raden wij de klant aan om een reserve-exemplaar op de plank te leggen. Gaat er dan iets stuk, dan kunnen ze het kapotte exemplaar naar ons opsturen. Wij repareren dat dan of we sturen het door naar de fabrikant voor reparatie. Zo verliest de klant minder tijd, terwijl we toch duurzaam bezig zijn.”

“Ons type pompen kun je heel makkelijk aanpassen aan de toepassing, zodat je precies de energie gebruikt die nodig is, maar niet meer”

Besparen met frequentieregelaars

Industriële klanten kijken ook steeds kritischer naar hun energieverbruik. De Jonge: “Vroeger werden we uitgelachen als we met ideeën voor energiebesparing aankwamen. ‘Die paar kilowatt, laat toch zitten’. Maar nu weten ze ons te vinden! Ons type pompen kun je heel makkelijk aanpassen aan de toepassing, zodat je precies de energie gebruikt die nodig is, maar niet meer. Frequentieregelaars beginnen langzamerhand standaard te worden.”

Kansen voor de toekomst

Van der Kolk en De Jonge zien de toekomst met vertrouwen tegemoet. Ze zetten in op stabiliteit en continuïteit, onder andere door te zorgen dat de kennis die nu in het bedrijf zit, doorgegeven wordt aan de jongere generatie medewerkers.

“Maar we houden de kennis niet alleen binnen Suurmond, we dragen het ook over naar klanten, leveranciers en andere partners.”

Afhankelijkheid verkleinen

De mannen zien genoeg kansen voor nog een halve eeuw Suurmond: “Door de pandemie en de oorlogen hebben we hier in het Westen weer even goed op het netvlies hoe afhankelijk we zijn van het Oosten. Daarom verwachten wij hier een ommezwaai met meer nadruk op behoud van kennis en productie. Door automatisering en robotisering moeten we hier weer kunnen concurreren met lagelonenlanden. Procesoptimalisatie en -automatisering blijven dus belangrijk. Wat dat betreft zit Suurmond gebeiteld.”

Profile picture of dr.ir. Hans van Eerden

Geschreven door dr.ir. Hans van Eerden

Lees meer van dr.ir. Hans van Eerdenicon.arrow--dark

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijvenicon.arrow--dark