Sneller cel- en gentherapieproces met single use

icon.highlightedarticle.dark R&D
370 bekeken Laatste wijziging: 24 mei 2024
Nick Boelen
Nick Boelen | Foto: Hitma

De huidige productinnovaties op single-use gebied dragen bij om processen eenvoudiger, veiliger en sneller te maken, nu de markt voor farmaceutische cel- en gentherapieproducten zich enorm snel ontwikkelt. Om dit bij te houden, is het belangrijk productiemethoden daarop aan te passen.

Single-use technologie stijgt in gebruik en dat is te danken aan de vele voordelen die het gebruik van de producten bieden. Denk aan kosten besparen, risico’s verminderen en tijdwinst. Ook voor een goede vloeistofbehandeling zijn betrouwbare single-use connectoren cruciaal. Een connectie die niet correct wordt gemaakt, kan leiden tot kruisbesmettingen of lekkages waardoor de veiligheid en kwaliteit van het eindproduct in gevaar loopt.

In een farmaceutisch cel- en gentherapieproces is juist die veiligheid en snelheid zo belangrijk. In dit proces gebruikt men vaak welding-technologie om tubings met elkaar te verbinden. Door nieuwe ontwikkelingen verschuift de verbindingstechniek naar (micro)steriele connectoren. Die connectoren brengen een steriele verbinding tussen twee tubings, wat zorgt voor een sneller en veiliger proces.

Het voordeel van het gebruik van single-use technologieën is het besparen van tijd. Steriele connectoren helpen om de doorloopsnelheid van een proces te verkorten. Zo duurt het zetten van een weld gemiddeld drie minuten, bij een steriele connector is dat maar een halve minuut. Bij een proces als in de cel- en gentherapie wordt dit vaak tot wel acht keer herhaald. Per procesbatch bespaart men zo al snel twintig minuten. Je kunt je voorstellen wat dit betekent voor een fabriek waar dagelijks tweehonderd batches worden geproduceerd.

Door een verkorte doorlooptijd van het proces zijn de kwaliteit en consistentie ­eenvoudiger te controleren. Het gebruik van steriele ­connectoren maakt het proces van cel- en ­gentherapie een stuk veiliger en sneller.

Artikel geschreven door Hitma

(Nick Boelen is ondertussen elders werkzaam)

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijven icon.arrow--dark