Aqua Nederland 2024 in teken van ‘Samen werken aan water’

icon.highlightedarticle.dark Beursorganisatie
123 bekeken 11 maart 2024
Impressie van Aqua Nederland 2023
Impressie van Aqua Nederland 2023 | Foto: Seijbel Photography

Van 19 tot en met 21 maart 2024 staat de 16e editie van Aqua ­Nederland in ­Gorinchem op stapel. Tijdens de beursdriedaagse gaan ­innovatie, samen­werking en kennisdeling hand in hand. Het evenement biedt ­oplossingen voor de ­huidige ­uitdagingen binnen afvalwater, ­proceswater, drinkwater en stedelijk water & rioolbeheer.

Beursorganisator Easyfairs verwacht deze editie meer dan 6.500 bezoekers te mogen ontvangen. In totaal staan 320 exposanten en 70 experts borg voor een breed tentoonstellingsaanbod en kennis-programma.

Techniek, innovatie, kennisdeling

Op de begane grond biedt Aqua Nederland een uitgebreid expositieprogramma met technologische oplossingen voor de watersector. Dit deel van de beurs blijft de marktplaats voor nieuwe producten en diensten binnen de watersector.

‘Next Level’, de vernieuwde bovenverdieping, is de ontmoetingsplek voor kennisleveranciers, ingenieurs- en adviesbureaus, opleiders en leveranciers op het gebied van klimaat en stedelijk water.

Hier staan innovatie en kennisdeling centraal. Een nieuw initiatief dat hier ook te vinden is, is het Startup- en Innovatie Paviljoen dat in samenwerking met Water Alliance opgezet is. Verder vinden bezoekers hier de Infracampus-IKN-straat, kennistheaters, het vacatureplaza en de congreszalen.

Impressie van Aqua Nederland 2023
Impressie van Aqua Nederland 2023 | foto:Seijbel Photography

Watertheater

Op Next Level zijn theaters ingericht die themagewijs de problematiek van de diverse waterketens belichten. Zo behandelt het Stedelijk Watertheater actuele onderwerpen als;

 • rioolbeheer
 • beheer van kapitaalgoederen
 • voorspellend onderhoud
 • circulariteit
 • klimaatadaptatie

Elke dag komt er een andere doelgroep aan bod. Dinsdag staat in het teken van proceswater, de woensdag staan de waterschappen centraal en op donderdag is het de beurt aan de drinkwatersector.

Symposia Water Alliance

Drie dagen lang organiseert Water Alliance met partners een aantal seminars. De dinsdag 19 maart trapt af met het onderwerp ‘Proceswater is vaak geen drinkwater, maar het moet er wel zijn!’ Betrokken zijn Koninklijke VEMW, Wetsus en RWB Water.

Op woensdag 20 maart is er de sessie ‘PFAS Forever of toch niet?’. Hierbij wordt er samengewerkt met Arcadis, Unie van Waterschappen, KWR Water Research Institute en Nijhuis Saur Industries.

Op donderdag 21 maart sluit Water Alliance af met het onderwerp ‘Drinkwater onder steeds lagere druk, wat zijn de mogelijkheden en adviezen voor de toekomst voor de vanzelfsprekendheid van drinkwater?.’ Samenwerkende partijen zijn Oasen Drinkwater, Deltares en Mijn Waterfabriek.

Naast bovengenoemde participanten leveren onder meer Koninklijk Nederlands Waternetwerk (KNW), KWR, de Water Zuiveringen Alliantie (TAUW, Croonwolter&dros, Sweco, Mobilis en RWB), Royal HaskoningDHV, Stichting RIONED, HACH, ACO, Circospin, Veolia en ABB een prominente bijdrage aan het kennisprogramma.

In het Watertheater wordt kennis over actuele watervraagstukken gedeeld
In het Watertheater wordt kennis over actuele watervraagstukken gedeeld | foto:Seijbel Photography

Start-up en Innovatie Paviljoen

In samenwerking met Water Alliance krijgen innovaties en startups een prominente plek in het startup- en innovatiepaviljoen op Next Level. Een van de deelnemers is Xylem Water Solutions. Dit bedrijf integreert bedrijfsdata van diverse bronnen binnen een organisatie voor een realtime overzicht van de status van alle processen en infrastructuur.

Eyewings presenteert de Aquasurveyor, een slimme meetboot met sonars, sensoren en camera’s voor het in kaart brengen van watergangen. Gegevens over dieptes, de waterkwaliteit en 360˚ opnames worden direct in de cloud opgeslagen.

Verder staan Blue Earth Innovations, Purgatoria, Waterschot, Care4H2O, Eyewings, Solliq Industry, DOTX Control en de Watercampus op het paviljoen.

Vacatureplaza keert terug

Wie op zoek is naar carrièrekansen in de watersector of binnen de branche door wil groeien, kan op het Vacatureplaza de banenmarkt verkennen. Dit is zowel voor starters als professionals interessant.

In samenwerking met partners Watervacatures.nl (een initiatief van KNW/H2O) en Waterjobs (een initiatief van Water Alliance) biedt Aqua Nederland hiermee de kans om in contact te komen met werkgevers uit de waterindustrie in hun zoektocht naar nieuw talent.

Article image of: Aqua Nederland 2024 in teken van ‘Samen werken aan water’
Article image of: Aqua Nederland 2024 in teken van ‘Samen werken aan water’

Samen voor ‘Water for life’

Aqua Nederland steunt ‘Water for life’, het goede doel van Nederlandse drinkwater­bedrijven voor wereldwijd schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen. Al vanaf € 18 per persoon kunnen donateurs bijdragen aan de aanleg van waterleidingnetwerken en ­publieke watertappunten in lage-inkomenslanden. Aqua Nederland ondersteunt dit initiatief en roept exposanten, kennispartners en bezoekers op om gezamenlijk bij te dragen aan schoon water en sanitair voor iedereen op aarde.

Article image of: Aqua Nederland 2024 in teken van ‘Samen werken aan water’
Article image of: Aqua Nederland 2024 in teken van ‘Samen werken aan water’

Aqua Nederland

 • Evenementenhal Gorinchem
 • 19 – 21 maart 2024
 • 10:00-18:00 uur
 • Toegang via www.aquanederland.nl. ­Gebruik code MP1391 voor gratis toegang.
 • Vakbeurs over waterbehandeling, ­watermanagement, ­watertechnologie, ­hemelwaterafvoer en -opvang, ­riooltechniek, rioolonderhoud
 • Voor industrie, waterschappen, ­drinkwaterbedrijven, gemeenten, provincies en GWW sector
 • Ruim 300 exposanten

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijvenicon.arrow--dark