In een whitepaper legt Verder Liquids uit wat de voor en tegens zijn van de hygiënisch uitgevoerde schroefspindelpomp en waarom deze alleskunner niet altijd beter is dan een lobbenpomp of een centrifugaalpomp.
Schroefspindelpompen, of dubbelschroefpompen, zoals ze ook genoemd worden, zijn helemaal hot binnen de hygiënische procesvoering. Ze zijn zeer goed reinigbaar, pulsatievrij, hebben een grote vrije doorgang en zijn breed inzetbaar voor zowel hoog- als laag-viskeuze producten. Maar zijn deze alleskunners altijd de beste keus? Soms kun je volstaan met een lobbenpomp of een centrifugaalpomp, blijkt uit een whitepaper van Verder Liquids.
Hoe werkt een schroefspindelpomp?
Een schroefspindelpomp is een positieve verdringerpomp. Dit betekent dat de pomp een bepaald volume product verplaatst al naar gelang de snelheid en de spoed van de schroeven.
Als ze draaien, vormen de twee schroeven gesloten kamers die zich in de asrichting verplaatsen. Dit creëert een vacuüm aan de inlaatzijde en een druk aan de uitlaatzijde. Door de onderdruk aan de inlaat stroomt de vloeistof toe.
De dubbele kamerconstructie zorgt voor een vrijwel pulsatievrije verpomping van producten met een hoge en een lage viscositeit. De schroefspindelpomp is dus de meest flexibele pomp die er is.
Is de schroefspindelpomp het ei van Columbus dat alle andere types pompen overbodig maakt? Nee, toch niet. Want schroefspindelpompen zijn:
relatief duur in aanschaf
relatief duur in gebruik
relatief duur in totale kosten (TCO)
Het is daarom verstandig om altijd kritisch te kijken naar de exacte toepassing:
Een hygiënisch proces waar alleen een zeer viskeus product verpompt moet worden (purees, slurries) en dat niet CIP-gereinigd hoeft te worden, kan prima toe met een lobbenpomp.
Voor een proces waarin alleen een laag-viskeus product (waterdunne vloeistoffen) verpompt wordt, is een centrifugaalpomp toereikend, vooral bij grote doorstromingsvolumes.
Lobbenpompen zijn ook pulsatievrij en geschikt voor het verpompen van shear-gevoelige producten. Deze traditionele pompen zijn verkrijgbaar met allerlei verschillen rotors en daarmee geschikt voor uiteenlopende vloeistoffen.
Bij een lobbenpomp draaien 2 rotors in tegengestelde richting binnen 1 kamer. De rotors zitten elk op een gelagerde as die is verbonden met een externe versnellingsbak. De timing tandwielen zitten ook op die as.
Deze tandwielen synchroniseren de assen, zodat de rotors elkaar niet raken. Als de rotors de aanzuigopening passeren, vergroot dit de holte, waardoor de druk daalt en de vloeistof in de kamer stroomt.
Naast verschillende rotors kunnen lobbenpompen ook geleverd worden met allerlei andere opties, zoals:
verwarmingsmantels
ontlastingskleppen
een rvs tandwielkast
in ATEX uitvoering
met allerlei verschillende:
– afdichtingen
– aansluitingen
– elastomeren
Voor het verpompen van vloeistoffen met een lage viscositeit bij een lage TCO, scoren centrifugaalpompen bijzonder goed. Dit geldt vooral als de toename van het volume en/of de druk significant is.
Zelfs een iets hogere viscositeit is meestal geen probleem en centrifugaalpompen kunnen ook shear-gevoelige producten zonder schade verpompen, als de pomp werkt bij zijn beste efficiëntiepunt (BEP).
Een grotere vrije doorgang en minder kritische toleranties maken deze pompen bovendien veiliger. En het onderhoud van deze pompen is stukken eenvoudiger dan bij een lobbenpomp of een schroefspindelpomp.
Centrifugaalpompen hebben een waaier waarmee de energie van de aandrijving omgezet wordt in de vloeistof. Waaiers zijn verkrijgbaar in diverse configuraties, waaronder:
omhulde
open
schroeftype
Dit maakt de pompen geschikt voor verschillende vloeistoffen van waterdunne, schone vloeistoffen tot slurries en zelfs aardappelen.
Dit is hoe een centrifugaalpomp werkt:
Waar moet je op letten bij het kiezen van een hygiënische pomp?
Bij het kiezen van een hygiënische pomp moet je je niet alleen laten leiden door de wens om ‘het nieuwste en het beste’ aan te schaffen. Blijf kritisch nadenken en let op:
de prijs
de mogelijkheden
de reinigbaarheid
is een alleskunner als de schroefspindelpomp echt nodig?
hoe vaak moet je omstellen?
moet je schakelen van puree naar CIP?
is een op de toepassing toegesneden lobbenpomp of centrifugaalpomp eigenlijk beter?