Alles over processing en handling van vloeistoffen en gassen

FluidsProcessing.nl
Zoeken

     

     

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte!
Lees de maandelijke nieuwsbrief.

Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

Fluids Processing nummer 6

Hieronder vindt u een overzicht van de artikelen verschenen in nummer 6 van 2016.
Via de lijst hieronder kunt u het artikel als pdf downloaden. Klik op de cover hiernaast om het gehele blad als bladerversie te openen.

In dit nummer: Actemium Automation Award; Forwarded osmosis; State-of-the-art hydrocracker; Consortium voor productie bio-methanol; Maatwerk voor foodindustrie; Simulatie van flow-proces olie- en gasindustrie;

Verschenen: 01-12-2016

Neem contact op met de redactie

 
Lees dit artikel
pag. 20

Simulatie van flowproces olie- en gasindustrie

ProLabNL vervangt besturing volledig voor transparantie en meer mogelijkheden Voor een efficiënte inzet van haar ‘hogedruk flowloop’-testinstallatie had ProLabNL BV behoefte aan flexibele automatisering. In deze testinstallatie wordt voornamelijk de nauwkeurigheid van multifase flowmeters en de efficiëntie van scheidingsinstallaties voor de olie- en gasindustrie gemeten. Voor een minimale engineeringtijd en een maximale beschikbaarheid maken de programmeurs gebruik van de Rockwell Automation PlantPAx bibliotheek met standaard blokken voor de besturing en visualisering van alle relevante informatie van kleppen, pompen en dergelijke. Door trending van de metingen kunnen de procesparameters van een bepaalde setting bijgesteld worden.

De olie- en gasindustrie en haar leveranciers van vooral multifase flowmeters en scheidingsapparatuur weten de weg naar Arnhem goed te vinden om de nauwkeurigheid en/of de efficiëntie van hun apparaten in kaart te brengen. Olieen gasmaatschappijen zijn steeds meer op zoek naar moeilijk bereikbare bronnen op het land of onder de zeespiegel. Omdat de investeringen voor het ontginnen enorm groot zijn, spreekt het voor zich dat de hoogste eisen aan de kwaliteit ervan gesteld worden. “ProLabNL, in 2009 opgericht, is een van de weinige bedrijven ter wereld waar de testen op een onafhankelijke wijze gebeuren,” benadrukt operationeel manager Ewout Barents. “Bovendien doen we dit onder reële omstandigheden, dat wil zeggen onder hoge druk en temperatuur.”
Lees dit artikel
pag. 28

Gepatenteerde techniek voor schonere brandstoffen geïmplementeerd

State-of-the-art hydrocracker van ExxonMobil in Rotterdam Onlangs arriveerde het eerste onderdeel voor de bouw van de nieuwe hydrocrackerinstallatie van ExxonMobil in de Rotterdamse haven. De ongeveer 50 meter lange en 9 meter brede vacuüm fractionatie-toren werd in België gebouwd en is inmiddels aan wal gebracht bij de ExxonMobil-raffinaderij in de Botlek (havennummer 4060). De hydrocracker zet zwaardere producten om in schonere, hoogwaardigere eindproducten.

Met de nieuwe hydrocracker-installatie speelt ExxonMobil in op de toenemende vraag naar schonere transportbrandstof door het omzetten van basisproducten in ultra-laagzwavelige brandstoffen als diesel en kerosine, en basisoliën uit hoogzwavelige halffabrikaten. Naast de bouw van een nieuwe hydrocracker en aanpassing van de bestaande unit, wordt er ook geïnvesteerd in de uitbreiding met zes nieuwe tanks. De verwachting is dat in 2018 de installatie operationeel zal zijn. De realisatie betekent een versterking van de positie van ExxonMobil als Rotterdamse raffinaderij binnen de Europese raffinagesector. De huidige installatie geldt Europees al als een van de meest energie-efficiënte raffinaderijen en naar verwachting zal met deze investering de energie-efficiëntie nog verder toenemen, geschat wordt 5 procent. Het bedrijf bezit naast de raffinaderij ook chemiefabrieken en een smeeroliefabriek in de regio. Met merken als Esso en Mobil wordt de markt voorzien van brandstoffen en smeermiddelen. De raffinaderij in Rotterdam bestaat sinds 1959 en produceert 190 duizend vaten per dag.
Lees dit artikel
pag. 30

AkzoNobel vormt consortium voor productie bio-methanol

Van 7 procent niet-fossiele grondstoffen naar verdubbeling in 2020 AkzoNobel heeft de keten om zich heen verzameld om een fabriek voor de productie van groene methanol te bouwen. Brandstofrijke reststromen ontpoppen zich als de nieuwe bron voor chemicaliën. De technologie is beschikbaar. Samen met partners wordt aan de optimalisatie en volledige haalbaarheid van de businesscase gewerkt, laat directeur innovaties en partnerships Peter Nieuwenhuizen van het chemieconcern weten.

Op het eerste oog een gezelschap van partijen die je niet snel bij elkaar zou aantreffen: een verf- en chemieproducent (AkzoNobel) en twee afvalbedrijven (Van Gansewinkel en AVR). Maar dit is de nieuwe circulaire wereld en die tart de oude economie en de modus operandi die in de chemie al jaren gewoon is. Toegegeven, er ging een ontdekkingstocht aan vooraf. Maar medio 2015 stemde de kersverse afgeronde, voorbereidende projectstudie de gemoederen gunstig. Uit de daaropvolgende, eerste demoproeven bij technologiepartner Enerkem in Canada bleek dat betrouwbare en rendabele productie mogelijk is. Dit bedrijf uit Montreal heeft een techniek in huis voor het omzetten van hoogcalorische reststromen in synthesegas, de basisgrondstof voor methanol (zie kader). “De volgende stap is grootschalige productie,” zegt Peter Nieuwenhuizen, bij AkzoNobel verantwoordelijk directeur voor innovaties en partnerships. Samen met de twee grote afvalondernemingen heeft het chemiebedrijf nog meer ketenpartners om zich heen verzameld. Gassenleverancier Air Liquide doet mee, want voor het Enerkem-proces is zuurstof nodig. Verder is de overheid aangeschoven, onder wie de gemeente Rotterdam, het Havenbedrijf Rotterdam en ‘InnovationQuarter’, de ontwikkelingsmaatschappij van de provincie Zuid-Holland. Doel is in het Europoortgebied een commerciële fabriek op te richten om methanol te produceren uit afval, volgens planning eind 2018 gereed. Het wachten is nog op het verder rondrekenen van de businesscase en een haalbaarheidsstudie. “Als dat allemaal positief is, nemen we in 2017 het besluit om met de bouw te beginnen,” vertelt Nieuwenhuizen. In het Rotterdamse zijn al twee mogelijke locaties gevonden. Bij afvalverwerker AVR (een logische plek voor de input van afvalstromen) of in de buurt van een fabriek van eindafnemer AkzoNobel (handig voor de output van het proces). “De Rotterdamse haven is sowieso een geschikte plek want daar komen brandstofrijke stromen uit heel de wereld aan,” zegt Nieuwenhuizen.
Lees dit artikel
pag. 32

NutriDutch Putten maakt herstart met energiezuinig proces

Wei duurzaam verwerken tot maatwerk voor foodindustrie NutriDutch in Putten startte in oktober met het verwerken van weiconcentraten. Het nieuwe bedrijf, ontstaan na de aankoop van het voormalige Van den Bor Milk door investeerder Mentha Capital, ziet kansen in een optimale opwaardering van wei en in verwerking in een duurzaam, energiezuinig proces. Wat voor aanpassingen ze daar allemaal voor doen, vertellen Erik van den Bor, voormalig mede-eigenaar van Van den Bor Milk/Vikariën, operationeel manager Henk van den Bor en algemeen directeur Oscar Driessen van investeerder Mentha Capital.

Van den Bor Milk heeft roerige jaren achter de rug. Het bedrijf, dat actief was in de kalvermesterij en de weiverwerking, ging vorig jaar juli ten onder aan conflicten in de familie. Vanuit de kalversector werd in de maanden daarna geprobeerd om Van den Bor Milk te kopen. Zonder succes en dit voorjaar zou een online veiling van de Rabobank voor verkoop moeten zorgen. De veiling ging niet door omdat de bank een bod op NutriDutch ontving. De grond, fabriek en inventaris gingen voor 3,2 miljoen euro over naar Mentha Capital, een investeringsmaatschappij in Amsterdam. Deze onderneming koos samen met de nieuwe eigenaars Erik en Henk van den Bor voor een andere strategie waarin de focus op kaasweiverwerking voor de voedingsindustrie ligt. Zo werd afgelopen zomer de voormalige feed-ruimte voor vloeibare kalvermelk in de voormalige fabriek aan de Nijkerkerstraat verbouwd voor upgrading naar foodtoepassing en verkreeg het bedrijf het Cokz-certificaat. Ook werd een nieuwe lijn met productiefaciliteiten voor weiproteïneconcentraten (WPC) en lactose in gebruik genomen. Erik van den Bor, verantwoordelijk voor in- en verkoop, maakte vorige maand samen met broer Henk als operationeel manager een eerste begin met de productie. De nieuwe lijn die is ingericht voor alle eindproducten in WPC is nog in testfase en wordt geleidelijk volledig operationeel. Ook de vergroting van de capaciteit voor spraydrogen is momenteel in ontwikkeling.
 
 .
 .
 .