FluidsProcessing.nl NL
Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Meld u nu aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

     

MAGAZINE

Fluids Processing Benelux 2014-3 30-05-2014
Blader door de digitale editie van het complete magazine
Fluids Processing Benelux 2014-3
Afvalenergiecentrale; Maintenance manager; Young Professional Netwerk; Innovatieve proceslijn; Plantmanager of the Year 2014; Luchtscheidingsinstallatie; etc

Verschenen: 30-05-2014
Energieboost Column Christien Nuboer
Energieboost
Column Christien Nuboer Maar even niet naar buiten kijken. We waren verwend en de natuur had al dat water broodnodig. Maar of het ons energie geeft? Ik stuitte de laatste tijd op heel veel goede initiatieven in het kader van duurzaamheid en energiebesparing. En daar krijg ik wel energie van. Veel voorbeelden ook in deze Fluids Processing zoals de groene Petfles met verrassende barrière-eigenschappen, de nieuwe energie-efficiënte luchtscheidingsinstallatie van Air Products in Gent, een duurzame proceslijn bij Kamp Coating, het opwaarderen van restwarmte in de industrie, de zero leakage klep bij E.ON en het afvalverbrandingsproces bij ARN waar echt niets meer niét wordt hergebruikt.
pagina 3
Afvalenergiecentrale ARN in Nijmegen laat niets meer afvloeien van processen Algemeen directeur Gerard van Gorkum over duurzaamheid
Afvalenergiecentrale ARN in Nijmegen laat niets meer afvloeien van processen
Algemeen directeur Gerard van Gorkum over duurzaamheid Het was even zoeken, want de wegen op het industrieterrein rondom de ARN Afvalenergiecentrale in Nijmegen liggen behoorlijk opengebroken. Bij aankomst trekt algemeen directeur Gerard van Gorkum onmiddellijk het boetekleed aan. Maar het dient wel een goed doel. Begin volgend jaar is de warmteleiding naar de woonwijken Waalsprong/ Waalfront in gebruik. Dan is het drie-speerpuntenprogramma op het vlak van energie van de afvalverwerker een feit en levert het bedrijf naast elektriciteit, warmte, biogas en zonne-energie. Van Gorkum: “Duurzaamheid is een keuze en wij zorgen zo dat we onze procescirkels duurzaam gesloten houden.”
pagina 12
Koud pasteuriseren met PurePulse Verse sappen, sauzen en soepen blijven wekenlang goed
Koud pasteuriseren met PurePulse
Verse sappen, sauzen en soepen blijven wekenlang goed Pasteuriseren van vruchtensappen met behoud van smaak, kan dat? Ja, met elektrische pulsen is dat al mogelijk bij 40°C. Er zijn bedrijven die al gebruikmaken van deze techniek met installaties goed voor 2.000 liter sap per uur. Met deze techniek is het ook mogelijk om componenten uit plantencellen veel sneller te extraheren. Wouter de Heij, directeur van Cool Wave Processing, vertelt over de oorsprong en de mogelijkheden van de nieuwe technologie, die het bedrijf onder de naam PurePulse verkoopt.
pagina 16
Nieuwe start voor jongeren in de chemie Young Professional Netwerk gaat op in Jidc
Nieuwe start voor jongeren in de chemie
Young Professional Netwerk gaat op in Jidc Het Young Professional Netwerk van de Vnci behoort sinds april tot de Jidc, Jongeren in de Chemie, een platform gericht op young professionals die werkzaam zijn in de productie, handel, opslag en/of transport van chemische producten in Nederland en België. Het platform biedt jonge mensen de kans om elkaar op informele wijze te ontmoeten en van gedachten te wisselen tijdens lezingen, bedrijfsbezoeken en netwerkbijeenkomsten. Volgens Jidc, 150 leden, de ideale mogelijkheid om hun netwerk te vergroten. De Vnci vindt het belangrijk om met young professionals uit de chemie in contact te zijn en het onderling netwerken te faciliteren en is daarom blij met de samenwerking met de Jidc.
pagina 18
Finalisten wedstrijd Plantmanager of the Year 2014 Het is een hele eer
Finalisten wedstrijd Plantmanager of the Year 2014
Het is een hele eer Op 5 juni wordt de winnaar bekendgemaakt tijdens het Deltavisie-congres van de jaarlijkse wedstrijd Plantmanager of the Year 2014. Het wordt georganiseerd door de Vnci in samenwerking met collega-blad Petrochem. Twee van de drie finalisten zijn werkzaam in een plant die vloeistoffen of gassen produceert. Aan het woord Ronny van de Lavoir van Dow Terneuzen en Arjen Fieret van Air Products in Rotterdam.
pagina 22
Maintenancemanager Jan van Goolen van Huntsman Respect voor elkaar als uitgangspunt
Maintenancemanager Jan van Goolen van Huntsman
Respect voor elkaar als uitgangspunt “Ofschoon aannemers onlosmakelijk met de bedrijfsvoering in de chemie zijn verbonden, blijft de relatie vaak steken op het klant-leverancier-niveau. Aannemers worden onvoldoende bij de werkprocessen betrokken en kansen om de veiligheid nog beter te waarborgen, blijven daardoor onbenut.” Dit stelt Jan van Goolen, maintenance manager bij Huntsman Holland. Het lijkt bijna een open deur maar hoe krijg je dan iedereen van dit feit doordrongen? Bij Huntsman sloegen ze de handen ineen.
pagina 24
Spuiverlies kostte E.ON ongemerkt handenvol geld Zero leakage stoomklep ingezet voor efficiency
Spuiverlies kostte E.ON ongemerkt handenvol geld
Zero leakage stoomklep ingezet voor efficiency Op de productielocatie van E.ON langs de A20, de zogenaamde RoCa, wordt sinds 1995 energie opgewekt maar ook warmte gegenereerd voor de stadsverwarming van de stad Rotterdam. Bij een recente efficiencyslag kwam de wens naar voren de regelkleppen bij de spuicapaciteit van de ketels volledig zero leakage te maken. Remco van Dongen, Inspecteur Inspection Group E.ON Benelux NV vertelt over het resultaat.
pagina 30
Chemische warmtepomp brengt restwarmte tot waarde Prof.dr.ir. Christian Stevens van Ugent
Chemische warmtepomp brengt restwarmte tot waarde
Prof.dr.ir. Christian Stevens van Ugent De vakgroep Duurzame organische chemie en technologie van UGent en het spin-off bedrijf Caloritum ontwikkelen een chemische warmtepomp voor het opwaarderen van restwarmte in de industrie. De technologie is gebaseerd op de energiehuishouding in biologische processen, legt prof.dr.ir. Christian Stevens uit. “Mijn idee was dat die ook chemisch te ontwerpen zou moeten zijn.” De bouw van een pilot-installatie van 0,5 MW in de Antwerpse haven staat voor eind dit jaar gepland.
pagina 32
Bouwer van hydraulische gereedschappen ontwerpt in 3D Sneller en met minder fouten
Bouwer van hydraulische gereedschappen ontwerpt in 3D
Sneller en met minder fouten De hydraulische gereedschappen en systemen van Holmatro worden wereldwijd gebruikt bij reddingsoperaties, industriële toepassingen en special tactics. Dit soort toepassingen vraagt onder alle omstandigheden om betrouwbare materialen. Om er zeker van te zijn dat Holmatro-gebruikers hun specialistische werk optimaal kunnen uitvoeren, streeft het bedrijf er naar de ‘best-in-class’ marktleider te zijn door baanbrekende technologie in te zetten.
pagina 36
Tube Düsseldorf: Concurreren met de stalen buis Noviteiten en een nieuwe branchevereniging
Tube Düsseldorf: Concurreren met de stalen buis
Noviteiten en een nieuwe branchevereniging Traditioneel gezien is de Tube en wire in Düsseldorf een vakbeurs voor de metalen draad-, kabel- en buizenindustrie. Dit jaar werd bij Tube extra aandacht besteed aan kunststof buizen. Er was een speciaal Plastic Tube Forum ingericht met als doel dit alternatief materiaal te promoten. Net zoals bij metaal komt kunststof in verschillende vormen. Maar tot nu toe en als het om buizen gaat, blijven de toepassingen binnen de industrie beperkt tot de woningnieuwbouw en de utiliteitssector. De boodschap van het forum luidt dat dit hightech materiaal ook in de olie, gas en chemie goed kan concurreren met metaal.
pagina 38
Avantium gaat polyester van de toekomst maken Pull-markt vraagt om commitment afnemers
Avantium gaat polyester van de toekomst maken
Pull-markt vraagt om commitment afnemers Het chemiebedrijf Avantium is met de ontwikkeling van zijn PEF-polyester, voor ondermeer frisdrankflessen, in een spannende fase aangekomen. Deze zomer geven de partners Coca-Cola, Danone en verpakkingsfabrikant Alpla al dan niet hun goedkeuring aan het nieuwe materiaal. Dat wordt volledig van groene grondstoffen gemaakt en overtreft qua barrière-eigenschappen PET als materiaal voor frisdrankflessen. Als de goedkeuring er ligt, hoopt Avantium met de partners contracten te kunnen sluiten over af te nemen hoeveelheden PEF in de nabije toekomst. “Zij zijn de trekkers die ons vanuit de markt helpen om de PEF-productie van de grond te krijgen,” zegt Peter Mangnus, bij Avantium verantwoordelijk voor de commercialisatie van PEF.
pagina 42
Twee klepstandsensoren in leidingen bij Frisia Harlingen Zoute omgevingen vragen om een krachtige sensor
Twee klepstandsensoren in leidingen bij Frisia Harlingen
Zoute omgevingen vragen om een krachtige sensor Zout is er overal bij Frisia Zout Harlingen. Zout is namelijk precies wat het bedrijf produceert en het is dan ook niet verwonderlijk dat de tanks en leidingen van het bedrijf er vol mee zitten. Maar zout zit ook in de lucht, aangezien de fabriek op slechts een paar meter van de zee ligt. Het alom aanwezige zout zorgt ervoor dat onbeschermde metalen delen gaan corroderen. Samen met condenswater vormt dit een groot probleem voor de schakelboxen die de kleppen buiten aansturen. Tijd voor actie dus.
pagina 46
Innovatieve proceslijn brengt milieubelasting en kosten terug KTL-coating: intensief en duurzaam badderen
Innovatieve proceslijn brengt milieubelasting en kosten terug
KTL-coating: intensief en duurzaam badderen Met een vorig jaar in gebruik genomen coatinglijn maakt Kamp Coating een dubbelslag. De nieuwe proceslijn volgens het KTL-procedé levert niet alleen een duurzaam product af in de betekenis van robuust en met het vooruitzicht van een lange levensduur. Het accent ligt bovendien op een schoon en energiezuinig proces. Het aardgasgebruik is het afgelopen jaar met een derde teruggeschroefd. “We zijn voor het maximale gegaan.”
pagina 48
Air Products opent luchtscheidingsinstallatie in Gent Overeenkomst garandeert afname
Air Products opent luchtscheidingsinstallatie in Gent
Overeenkomst garandeert afname Op 25 april vond de officiële opening plaats van de nieuwe luchtscheidingsinstallatie (ASU4) van Air Products in de haven van het Belgische Gent. De installatie produceert state-of-the-art zuurstof, stikstof en argon. Met een capaciteit van zo’n 2.000 ton per dag verdubbelt de nieuwe ASU van Air Products de totale productie van vloeibare, industriële gassen in de regio.
pagina 52
PROCES MEDIA
Solids Processing Fluids Processing MB Maintenance SchuettgutPortal
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
Service en contact
ContactDisclaimerPrivacyAdverterenInloggen controlpanel