Wie is er al bezig met de energietransitie?

icon.highlightedarticle.dark Energietransitie
212 bekeken 17 november 2023
Vincent Hentzepeter, hoofdredacteur
Vincent Hentzepeter, hoofdredacteur | Foto: Finn Hentzepeter

Heb jij al een energietransitieteam gevormd? En zo ja, hoe ga je de komende jaren de energietransitie handen en voeten geven als procesindustrie? Wie houdt zich intern bezig met energietransitie?

Zo maar wat vragen aan het publiek tijdens de ‘Rondetafel Duurzaamheid’ die we als Proces Media samen met Easyfairs organiseerden tijdens Solids Rotterdam en Pumps & Valves.

Het publiek reageerde aanvankelijk wat timide totdat ik de knuppel in het hoenderhok gooide: ‘Wie gelooft dat de energietransitie grote veranderingen teweeg gaat brengen in de procesindustrie? Ga staan, als je denkt dat je in actie moet komen. Blijf zitten als je vindt dat er niets hoeft te gebeuren. En ineens stond iedereen op en gingen de tongen los. Een van de aanwezigen doet energiemanagement bij een klant en merkt dat er interesse is in energiebesparing.

“Kleine aanpassingen kunnen al tot grote besparingen leiden”

Hij ziet dat bedrijven moeite hebben knopen door te hakken. “Vaak gaat het om kleine stappen. Maar goed, kleine stappen in energiebesparing zijn zeker interessant en zeker de moeite waard. Het kan gaan om halve procenten hier en daar. Het panel merkte al op dat in sommige processen kleine aanpassingen al tot grote besparingen kunnen leiden, dat is zeker een positieve stap.”

Capaciteit elektriciteitsnet

Een andere bezoeker uitte zijn frustratie over het gebrek aan capaciteit op het elektriciteitsnet. Zijn bedrijf kan geen zonnepanelen plaatsen, want krijgt geen vergunning:

“Er zijn grote problemen met de beschikbaarheid van energie in Zeeland waar ik opereer. De beschikbaarheid van energie is essentieel voor bedrijfsuitbreiding en elektrificering voor de vergroening. Het is teleurstellend dat netbeheerders nu plotseling brieven sturen naar klanten over hun gecontracteerde vermogen, terwijl ze eerder hebben geprofiteerd van hogere tarieven. Er moet gas worden gegeven op de infrastructuur om de energietransitie mogelijk te maken.”

De discussie over duurzaamheidsdenken in de procesindustrie was wat mij betreft geslaagd.

“Terugverdientijden van vijf jaar, soms nog veel sneller, die fors op het energieverbruik besparen zijn toch niet verkeerd?”

Vanuit de sprekers kwamen er aansprekende voorbeelden dat investeringen in de benodigde technologie ook een duurzame investering kan zijn voor fabrieken en productiebedrijven.

Terugverdientijden van vijf jaar, soms nog veel sneller, die fors op het energieverbruik besparen, zijn toch niet verkeerd?

‘Rondetafeldiscussie Duurzaamheid’

Wil je de sessie terugkijken? Bekijk dan de video van de ‘Rondetafeldiscussie Duurzaamheid’. Echt een inspiratiebron voor wie vooruit wil!

Geen filosofische beschouwingen en papieren beleidslijnen door de experts, maar boter bij de vis met concrete voorbeelden van hoe de industrie zijn processen technisch gezien duurzamer kan inrichten.

Met minder inzet van energie, dus, door optimale inzet van het machinepark, een tweede leven voor afgedankte machines, en met slim gebruik van de nieuwste technologieën.

Ik zie je denken, wat gaat dat allemaal wel niet kosten? Nou, ook dat kwam aan de orde. Eén ding is zeker: afwachten, dat is pas echt duur op termijn! Nu de juiste investeringen doen, betekent straks vooroplopen, is goed voor je imago, en scheelt later hoge kosten.

Laat je inspireren hoe je de energietransitie slim en betaalbaar kunt oppakken. En hoe je een start kunt maken.

Profile picture of Drs. Vincent Hentzepeter

Geschreven door Drs. Vincent Hentzepeter

Lees meer van Drs. Vincent Hentzepetericon.arrow--dark

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijvenicon.arrow--dark