Veerveiligheidsrichtlijnen

icon.highlightedarticle.dark Veiligheid
166 bekeken 1 juni 2023
Rob Hoogvorst
Specialist veerveiligheden bij Hitma
Rob Hoogvorst Specialist veerveiligheden bij Hitma | Foto: Hitma

Rob Hoogvorst, Specialist veerveiligheden bij Hitma

Veerveiligheidsrichtlijnen zijn cruciaal om te garanderen dat drukapparatuur veilig wordt ontworpen, gefabriceerd en onderhouden. Onder drukapparatuur vallen drukvaten, installatieleidingen, veiligheidsappendages en andere onder druk staande appendages. Hoewel de richtlijnen per land, normen en maatvoeringen verschillen, zijn er belangrijke regels.

Laat ik beginnen met de Europese richtlijn voor drukapparatuur, de PED. De Pressure Equipment Directive 97/23/EG is van toepassing op drukapparatuur waarvan de maximaal toelaatbare druk hoger is dan 0,5 bar. Fabrikanten van veerveiligheden zijn verantwoordelijk voor de CE-markering, maar als importeur zien wij erop toe dat buitenlandse fabrikanten de richtlijnen volgen.

Daarnaast zijn er de standaarden die het American Petroleum Institute (API) ontwikkelt voor de olie- en gasindustrie en petrochemische industrie. De API 526-standaard voor flanged steel pressure relief valves (veerveiligheden) omvat onder andere capaciteit per uitstroomopening, in- en uitlaat nominale maten, afmetingen van center to face, maximale ingestelde druk, maximale tegendruk, materiaal voor carrosserie, veer en behuizing, druk- en temperatuurgrenzen en afstelring. Bedrijven die de API-standaard hanteren, zijn merkonafhankelijk en alle geproduceerde veerveiligheden zijn onderling uitwisselbaar.

Een derde set regels is afkomstig van de American Society of Mechanical Engineers (ASME). ASME ontwikkelt regels voor het ontwerp, fabricage, installatie, inspectie, onderhoud en gebruik van ketels, drukvaten en nucleaire componenten. De ASME-Boiler and Pressure Vessel Code (BPVC) bevat normen voor materialen, las- en hardsoldeerprocedures en -kwalificaties, niet-destructief onderzoek en nucleaire inspectie tijdens gebruik. Er zijn drie verschillende stempels, de ASME I, ASME VIII en ASME III, voor respectievelijk stoomboilers in energiecentrales, drukvaten en nucleaire applicaties.

Belangrijke verschillen tussen de API en ASME betreffen met name de doorlaatopeningen en afmetingen van de flens.

Veerveiligheden zijn essentieel om de veiligheid te garanderen in drukapparatuur. Door de juiste richtlijnen en standaarden te volgen, kunnen we ervoor zorgen dat de apparatuur waarmee mensen werken of waar ze in de buurt van komen, veilig en betrouwbaar is. Zo kunnen we de risico’s op ongevallen tot een minimum beperken.

Volgende keer behandel ik de richtlijnen van het DIN (Deutsches Institut für Normung).

Geschreven door

Logo van:Veerveiligheidsrichtlijnen

Hitma B.V.

Bij Hitma denken we graag met je mee. We begrijpen dat processen in elk bedrijf anders zijn. Daarom werken wij intensief samen om een technische oplossing op maat te kunnen... Lees meer