CO2-voetafdruk verkleinen: op weg naar groen als het ­nieuwe normaal

icon.highlightedarticle.dark Energietransitie
6 juni 2024
Patrick den Haan
Patrick den Haan | Foto: Hitma

Als supply chain manager bij Hitma houd ik nauwlettend de vinger aan de pols als het gaat om duurzaamheid in de supply chain. In een wereld waar we ons steeds bewuster worden van onze impact op het milieu en het klimaat, is het cruciaal dat we als bedrijfsleven kijken hoe we onze CO2-voetafdruk kunnen verkleinen.

Wat mij opvalt, is de groeiende beweging binnen multinationals ­richting duurzame oplossingen. Het bewustzijn groeit en grote spelers ­zetten stappen naar verduurzaming van hun leveringen.

De rol van onze ­leveranciers en vervoerders is cruciaal in deze transitie. Ze worden steeds meer aangemoedigd om duurzaamheidsprogramma’s te ontwikkelen en mee te werken aan een groenere toekomst. Het is bemoedigend om te zien dat groen langzaam maar zeker de norm wordt in de markt.

Lokale leveringen

Een duidelijke trend die ik zie, is de terugkeer naar meer lokale leveringen binnen Europa. Grote leveranciers openen productielocaties dichter bij de afzetmarkt, wat niet alleen zorgt voor leveringszekerheid, maar ook voor lagere CO2-uitstoot door verminderde logistieke bewegingen.

“Het kiezen van partners die passen bij onze duurzame ambitie is essentieel”
Patrick den Haan, supply chain manager bij Hitma

Als organisatie moeten wij bij Hitma ook onze verantwoordelijkheid nemen. Het kiezen van partners die passen bij onze duurzame ambitie is essentieel. Hoewel we nog vaak voor de goedkoopste optie gaan, zijn we bezig met het verminderen van vliegbewegingen mede door het­ ­combineren van zendingen en kijken we ook naar verduurzaming van verpakkingsmateriaal.

Bewustwording creëren bij onze klanten en samen streven naar ­duurzame oplossingen is een belangrijk aspect van onze aanpak.

De toekomst van duurzaamheid

De toekomst van duurzaamheid binnen Hitma ziet er veelbelovend uit. Steeds meer mensen, ook binnen ons bedrijf, willen bijdragen aan een gezondere planeet. Het is essentieel dat we blijven investeren in deze transitie, zowel in mensen als middelen, om duurzaam ondernemen te laten bloeien binnen onze organisatie.

Het is een uitdaging voor alle schakels in de keten, maar zelfs met kleine aanpassingen kunnen we al een verschil maken. Laten we samen streven naar een groenere toekomst, waar duurzaamheid de norm is.

Meer weten over Hitma's visie op duurzaamheid?

Fit for 55 : 55% reductie in 2030!

#Movethedate

Geschreven door

Logo van:CO2-voetafdruk verkleinen: op weg naar groen als het ­nieuwe normaal

Hitma B.V.

Bij Hitma denken we graag met je mee. We begrijpen dat processen in elk bedrijf anders zijn. Daarom werken wij intensief samen om een technische oplossing op maat te kunnen... Lees meer