#Movethedate

Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: #Movethedate

Vorig jaar was 29 juli de wereldwijd berekende datum voor Earth Overshoot Day. In Nederland viel Overshoot Day in 2021 al op 27 april. Ik was benieuwd of er sindsdien al iets is verbeterd. Maar helaas. De Nederlandse dag waarop we de jaarlijkse biocapaciteit van onze planeet hebben verbruikt, als iedereen op aarde zou leven zoals wij Nederlanders, viel dit jaar zelfs al op 12 april.

Het zo snel opgebruiken van ons natuurlijke kapitaal vormt een groeiend economisch risico. We schepen onze kinderen al op met de gevolgen van klimaatverandering en straks kunnen ze door de uitputting van de natuurlijke grondstoffen misschien ook niet meer voorzien in hun basisbehoeften. Onze huidige én toekomstige productie- en consumptiepatronen moeten radicaal veranderen als we nog iets willen overlaten voor de generaties na ons.

Het probleem van de beschikbaarheid van grondstoffen wordt alleen maar groter. En zonder grondstoffen geen productie. Waarom lijkt de overgang naar circulair produceren dan zo langzaam op gang te komen? De Rabobank heeft een database opgebouwd uit ruim 170 projecten en fabrieken. Hieruit zou blijken dat de groeispurt van geavanceerde recycling explosief is. Met name bij projecten om oud plastic een nieuwe bestemming te geven, ontstaan tijdelijke samenwerkingsverbanden waarbij op verschillende technologieën wordt ingezet. De potentie lijkt groot en er is een grote vraag naar circulaire kunststofoplossingen.

Ook bij Hitma ervaren we dat het circulair maken van onze kunststof product-lijnen nog niet zo eenvoudig is. Gelukkig zit er schot in de zaak. De eerste leveranciers en klanten haken aan. Daarnaast zijn twee studenten fulltime bezig met ons ‘single-use wordt circulair-project’. Ik heb goede hoop dat het project mede door hun inzet in een stroomversnelling komt. Natuurlijk is het landelijk gezien slechts een druppel op een gloeiende plaat, maar toch hoop ik dat we hiermee een kleine bijdrage leveren aan het naar achteren schuiven van Overshootday in 2023. #Movethedate

Astrid van Ballegoy
Manager marketing & communicatie bij Hitma

Geschreven door

Logo van:#Movethedate

Hitma B.V.

Bij Hitma denken we graag met je mee. We begrijpen dat processen in elk bedrijf anders zijn. Daarom werken wij intensief samen om een technische oplossing op maat te kunnen... Lees meer