Waterstof vergt andere beveiliging

icon.highlightedarticle.dark Veiligheid
68 bekeken Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Waterstof vergt andere beveiliging

Op 12 mei 2022 organiseert Hitma een webinar over de Molecular Property Spectrometer, een gasdetector die het lichte, licht ontvlambare en vrijwel onzichtbaar brandende waterstof kan detecteren.

Peter Adema
Specialist gas- en vlamdetectie bij Hitma

Normaal vind je op deze plek een column over vloeistofbehandeling, geschreven door één van mijn collega’s. Deze keer claim ik de ruimte, omdat ik iets kwijt wil over groene waterstof. Waterstof lijkt wel het wondermiddel van de energietransitie. Miljarden worden vrijgemaakt voor groene waterstofprojecten. De industrie kan waterstof, mits emissievrij geproduceerd, inzetten als energiedrager. En in principe kan waterstof als alternatief dienen voor alle toepassingen waar nu aardgas wordt gebruikt.

De bekendste productiemethode van groene waterstof is elektrolyse waarbij water (H2O) via groene elektriciteit wordt gesplitst in waterstof (H2) en zuurstof (O2). Elektrolyse zorgt ervoor dat grote hoeveelheden duurzame elektriciteit, geproduceerd op zee of land, goed kunnen worden ingepast in ons energiesysteem. Met elektrolyse kun je flexibel (op afroep) elektriciteit omzetten naar waterstof om deze vervolgens op te slaan en te transporteren naar de gebruiker.

Waterstof klinkt als een sympathiek stofje dat graag verbindingen maakt, maar waterstof is ook licht ontvlambaar en explosiever dan aardgas. Als waterstof brandt, zijn de vlammen bijna niet zichtbaar. Bovendien is waterstof lichter dan aardgas en kan dus ontsnappen bij (via) kleppen en afsluiters. Dat betekent dat huidige veiligheidsmaatregelen die genomen zijn voor het in de gaten houden van aardgas, niet altijd geschikt zijn om waterstof te detecteren.

Het gebruik van waterstof vraagt om een andere beveiliging met behulp van specifieke detectiemethoden. Speciaal hiervoor zijn gasdetectoren ontwikkeld die gebruik maken van een nieuwe technologie; de Molecular Property Spectrometer. Dit is een onderhoudsvrije sensor die meerdere gassen detecteert zonder dat er sensorvergiftiging optreedt.

Volgens mij biedt groene waterstof goede kansen als vervanging van aardgas, maar het vraagt wel om een geheel andere kijk op beveiliging. De Molecular Property Spectrometer is hiervan een voorbeeld. Omdat ik veel vragen krijg over waterstofdetectie, geef ik 12 mei a.s. een webinar over dit onderwerp. Geïnteresseerden kunnen gratis deelnemen.

Geschreven door

Logo van:Waterstof vergt andere beveiliging

Hitma B.V.

Bij Hitma denken we graag met je mee. We begrijpen dat processen in elk bedrijf anders zijn. Daarom werken wij intensief samen om een technische oplossing op maat te kunnen... Lees meer