Veiligheidspictogram. Meer dan alleen een afbeelding.

icon.highlightedarticle.dark Veiligheid
31 bekeken Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Veiligheidspictogram. Meer dan alleen een afbeelding.

Veiligheidspictogrammen geven zeer belangrijke informatie weer. Door de goed herkenbare felle kleuren en duidelijke vormen, ziet iedereen in één oogopslag welke boodschap een veiligheidspictogram wil uitdragen. Juist doordat veiligheidspictogrammen zoveel zeggen zonder woorden én daarbij internationaal te interpreteren zijn, zijn ze niet weg te denken uit onze samenleving. Want niet alleen kun je deze vinden in alle openbare ruimtes, maar ook binnen bijvoorbeeld kantoren en op bouwlocaties.

Kleuren en betekenissen
Alle verschillende veiligheidspictogrammen zijn gemaakt volgens internationaal vastgelegde principes. De goed uitgedachte combinatie van kleur en vorm geven het bord een eenzijdige betekenis mee. Zo staat een rode cirkel voor een verbod, een rood vierkant of rechthoek voor brandbestrijdingsmiddelen, een blauwe cirkel voor een gebod, een gele driehoek voor gevaar en een groen vierkant of rechthoek voor evacuatie en redding. Middels symbolen wordt de betekenis nóg specifieker.

Zichtbaarheid
Niet alleen is de combinatie tussen kleur, vorm en symbool belangrijk, maar ook de plaatsing van de pictogrammen. De borden communiceren namelijk bepaalde risico’s of geven instructies, precies dáár waar het nodig is. Als men een pictogram té laat opmerkt, of ergens gehangen wordt waar het niet relevant is, schiet het totaal zijn doel voorbij. Daarnaast is een goede zichtbaarheid essentieel. De norm ISO 3864 berekent volgens een formule de minimumafmetingen van veiligheidsborden, zodat deze altijd gelezen kunnen worden. Bovendien moet er gelet worden op lichtinval. Pictogrammen voor vluchtwegen, reddingsmiddelen en brandbestrijding moeten namelijk ook bij lichtuitval goed zichtbaar blijven.

Gebruik
Een correcte veiligheidsidentificatie garandeert de veiligheid op het werk of in de openbare ruimte. Of het nu buiten, of binnen is, of koud of warm is. Om een zo goed mogelijke oplossing te bieden voor jouw locatie, kan Nedelko veiligheidspictogrammen op verschillende materialen aanbieden. Denk bijvoorbeeld aan zelfklevend overgelamineerd polyester, pictogrammen op polypropyleenplaat, stevig aluminium of fotoluminescente materialen… Wat jouw wens ook is, onze specialisten regelen het voor je!

Onze betrokken productdeskundigen hebben een brede kennis van zaken en zijn in staat al jouw vragen te beantwoorden en alle behoeften te vervullen. Wil jij meer weten over de veiligheidspictogrammen van Nedelko? Maak dan snel een afspraak en laat je informeren.

Jouw technisch specialist
Nedelko is al meer dan 65 jaar een vertrouwde partner en leverancier van elektrotechnische materialen, (intelligente) LED-verlichting, duurzame energieoplossingen en identificatie- en veiligheidsoplossingen. Met meer dan 100 medewerkers en vestigingen in Nederland, Duitsland, België en Tsjechië, voorzien wij de Europese (elektro)technische markt van de beste producten. Snel en vol overtuiging!

>> Meer info icon.arrow--dark

Geschreven door

Logo van:Veiligheidspictogram. Meer dan alleen een afbeelding.

Nedelko BV

Nedelko Veiligheid… Zorg voor beheersing van gevaarlijke situaties Nedelko is jouw vertrouwde partner en leverancier van onder meer veiligheidsoplossingen. Met meer dan 100 medewerkers en vestigingen in Nederland, België, Tsjechië en... Lees meer