Van batch- naar continuproces met suurDOS

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Van batch- naar continuproces met suurDOS

Het doseren van speciale additieven aan een chemisch productieproces vereist een nauwkeurige en betrouwbare doseerinstallatie. Suurmond ontwikkelde hiervoor de suurDOS. Een compleet systeem dat bij een klant in de chemische industrie een oplossing bood voor zowel optredende lekkages als voor de nadelen van een batchgewijs doseerproces.

In de chemische industrie is het samenvoegen en mengen van verschillende stoffen aan de orde van de dag. Om de bijbehorende processen veilig en efficiënt te laten verlopen is het van belang dat de stoffen op het juiste moment en in de juiste hoeveelheid worden gedoseerd.

Batchproces en lekkage:
Bij één van onze klanten, die actief is in de chemische sector, bestonden verschillende problemen bij juist deze doseerprocessen. Zo werkte dit bedrijf voor het doseren van additieven in een productieproces, met een zuigerpomp voorzien van een reservoir; een systeem dat te vergelijken is met een grote injectiespuit die langzaam wordt leeggedrukt. Doseren in batch dus. Ondanks het feit dat de nauwkeurigheid hiermee niets te wensen overliet, werden er wel regelmatig lekkages geconstateerd bij de afdichting van de zuiger. Daarnaast betekent doseren in een batchproces dat het productieproces regelmatig moet worden gestopt om het reservoir opnieuw te vullen. Eenvoudig een onpraktische situatie.

suurDOS:
Om deze problemen op te lossen leverde Suurmond twee suurDOS systemen. Deze oplossing – waarvan de naamgeving een combinatie is van Suurmond en dosing – betreft een compleet doseersysteem dat bestaat uit een zuigaansluiting, duplex filtersysteem (één filter in bedrijf en één stand-by), een chemisch inerte roterende verdringerpomp (een HNPM microtandwielpomp type mzr-6355) en een massaflowmeter.
Alle componenten zijn opgenomen in een complete unit die snel en efficiënt te installeren is. De suurDOS systemen voor deze klant zijn in het kader van de proceszekerheid bovendien volledig redundant uitgevoerd.

Door de magnetische koppeling van de microtandwielpompen (hermetisch afgesloten; lekvrij) kan er geen lekkage bij de afdichting ontstaan.
De toepassing van de roterende verdringerpomp heeft het mogelijk gemaakt om het toevoegen van de additieven in een continuproces te laten verlopen

Meer casesicon.arrow--dark

Geschreven door

Logo van:Van batch- naar continuproces met suurDOS

Suurmond BV

We think in solutions, not in products. We design, manufacture and deliver sustainable solutions for the processing industry with dedicated portfolios for Fluid Handling, Polymer Handling and Research and Development. Lees meer