Hoe werken thermische massflowsensoren?

icon.highlightedarticle.dark Meet- en regeltechniek
91 bekeken Laatste wijziging: 20 september 2023
Hoe werken thermische massflowsensoren?
Hoe werken thermische massflowsensoren? | Foto: Bronkhorst Nederland

Hoe functioneren thermische massastroomsensoren? Als mensen aan thermische mass flow instrumenten denken, gaat het vaak over thermische mass flow instrumenten die een bypass gebruiken.

Meting in bypass

In deze constructie wordt de massflow gemeten in de bypass (het sensorkanaal) in plaats van in het hoofdstroomkanaal zelf. Deze sensor werkt bij laminaire flow.

De bypass is een capillaire buis met dunne metalen wanden, op twee plaatsen omgeven door metaaldraden die de buis kunnen verwarmen en de temperatuur kunnen meten. De kleine diameter van de capillaire buis zorgt voor snelle reactietijden en een lage energiebehoefte, omdat slechts een klein buisvolume verwarmd hoeft te worden. Vóór de massflowmeter moet echter een filter zijn aangebracht om te voorkomen dat de capillaire buis verstopt raakt.

Wat is een laminair flowelement?

Een laminair flowelement – een flowobstakel in het hoofdkanaal van het apparaat – laat een proportioneel deel van het fluïdum door de bypass (sensorkanaal) stromen, parallel aan het hoofdstroomkanaal.

Dit element (of flowsplitser) bestaat uit een stapeling van roestvrijstalen schijven met zeer nauwkeurig geëtste stroomkanalen, die dezelfde eigenschappen hebben als de flowsensor. Voor hogere flowrates zijn de schijven uitgerust met een extra onderdeel dat het turbulentie-effect wegneemt. Gebruik van het laminaire flowelement zorgt voor een stabiele en betrouwbare flowdosering, zelfs onder wisselende procesomstandigheden.

Massflowsensor voor gassen, bypassprincipe

Het gas dat door de sensor stroomt, wordt opgewarmd door twee verwarmingselementen (RHT1 en RHT2 in figuur 1). De temperatuur van de buis wordt op dezelfde twee punten gemeten; deze verwarmingselementen zijn dus ook sensoren. Zonder gemeten flow is het temperatuurverschil tussen de twee punten in de bypass nul. Wanneer de flow toeneemt, zal de temperatuur op het eerste meetpunt (RHT1) dalen, omdat het fluïdum de warmte afvoert. Tegelijkertijd zal de temperatuur op het tweede meetpunt (RHT2) stijgen, omdat het fluïdum de warmte naar dit meetpunt brengt. Meer flow zal resulteren in een groter temperatuurverschil, dat recht evenredig is met de massflow.

Wil je meer leren over thermische massflowsensoren met het bypass-principe? In de Bronkhorst Knowledge Base vertellen we je er nog meer over.

Bronkhorst Knowledge Baseicon.arrow--dark

Geschreven door

Logo van:Hoe werken thermische massflowsensoren?

Bronkhorst Nederland BV

Bronkhorst High-Tech biedt het meest uitgebreide productenpakket aan thermische en coriolis Mass Flow Meters en Controllers ter wereld. De producten zijn beschikbaar voor toepassingen in laboratoria, de industrie en voor... Lees meer