Top 10 vragen over vloeistofdosering

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
84 bekeken Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Top 10 vragen over vloeistofdosering

Niet alleen in de levensmiddelenindustrie wordt vloeistofdosering gebruikt voor het toevoegen van geur- en smaakstoffen, maar ook in de productie van wasmiddel – en andere huishoudelijke producten – wordt dosering gebruikt voor het toevoegen van kleurstoffen. Een andere industrie waar dosering een belangrijke rol speelt is de (petro)chemische industrie, voor het toevoegen van additieven.

Wanneer gebruik je flowmeters voor het doseren van additieven, geur- en smaakstoffen, al dan niet in combinatie met een pomp? En hoe werkt dit dan?

Onze top 10 vragen over vloeistofdosering:

*B*1) Wat is het verschil tussen het doseren met een enkele flowmeter of flowmeter gecombineerd met een doseerpomp? */B*
Onze flowmeters meten en valideren exact de hoeveelheid vloeistof die gedoseerd wordt. Hierdoor kun je heel nauwkeurig doseren, met als voordelen:
• besparing van grondstoffen en additieven,
• betere proceskwaliteit en
• traceerbare flowwaarden

Doseerpompen verplaatsen een verwacht volume per tijdseenheid, zonder daadwerkelijk de flow te meten die het proces in gaat. Als je gaat doseren met een doseerpomp – zonder flowmeter -, dan kan de waarde wel tot 50% afwijken van de gewenste hoeveelheid vloeistof die je wilt doseren. Dit kan komen door o.a. slijtage, luchtinsluiting, druk- en temperatuur schommelingen.

*B*2) Wat is belangrijk om te weten als ik ga doseren in het lage flowbereik? */B*
Het is belangrijk om je proces goed te ontluchten, een kleine luchtbel kan namelijk al verstoring geven in de regeling of dosering en meetwaarden van je proces. Wij hebben veel ervaring met dit soort processen en kunnen advies geven hoe hiermee om te gaan. Ook hebben we een e-book voor je beschikbaar, wat je gratis kunt downloaden. In dit e-book vind je meer uitleg over hoe om te gaan met een lage flow, gericht op vloeistofflows tot 100 g/h.

*B*3) Wij hebben een applicatie waarbij het nodig is vloeistof in het proces te doseren. Kunnen jullie dat? */B*
Jazeker, Bronkhorst heeft verschillende soorten flowmeters – thermisch, Coriolis en ultrasoon – die gebruikt kunnen worden voor vloeistofdosering. Wij richten ons op het ‘lage’ flowbereik, daar zijn we sterk in. Denk daarbij aan een flowbereik van 0,05 g/h tot 600 kg/h. Alle flowmeters die wij beschikbaar hebben kunnen, voor zowel regelen als doseren van vloeistoffen, gebruikt worden. Voor doseertoepassingen wordt heel vaak een Coriolis instrument gekozen, o.a. onze mini CORI-FLOW serie. Deze flowmeters meten massa en beschikken over een hoge nauwkeurigheid.
Indien volumedosering volstaat in het proces, wordt vaak gekozen voor onze ES-FLOW ultrasone vloeistof flowmeter. De thermische instrumenten – uit de u-FLOW serie – vind je vooral terug in toepassingen met een heel laag flowbereik, < 100mg/h.

*B*4) Kan ik jullie flowmeter koppelen aan mijn pomp in een bestaand proces? */B*
Jazeker, dat kan. Door de flowmeter te koppelen aan een doseerpomp, meet je exact wat de pomp doet. De flowinstrumenten kunnen vaak ook gebruikt worden om de pomp te regelen voor nog meer precisie. Dit is een belangrijke meerwaarde die onze flowinstrumenten bieden. Bronkhorst kan hierbij helpen met advies en ingebruikname van het systeem on-site. Informeer hiervoor naar onze mogelijkheden

*B*5) Is het mogelijk in mijn proces te schakelen tussen continudosering en batch dosering?*/B*
Ja, met behulp van de geïntegreerde PID-regelaar en de batch-controller in onze Coriolis- en ultrasone flowinstrumenten is het mogelijk verschillende soorten doseringen te realiseren. Er is continudosering mogelijk, waarbij de flowregelaar de flow in het proces regelt tot een ingestelde waarde. Zodra het setpoint opnieuw wordt ingesteld, past het systeem zich aan. Ook kun je het uitgangssignaal van een andere flowmeter volgen en zo andere additieven bijregelen, mixen of blenden (in ppm).
Naast continudosering is ook batchdosering mogelijk. Bij batchdosering zorgt de PID-regelaar voor de vultijden. Voor hele korte vultijden, sneller dan een paar seconden, worden open-dicht ventielen gebruikt.

6) Kunnen jullie ook potjes vullen?
Ja, met behulp van de batch-controller functie in Coriolis- en ultrasone flowmeters gaat dit heel snel en eenvoudig. Je hoeft hiervoor slechts één keer de batch-waarde van de flowmeter in te stellen en daarna kun je voor iedere batch een re-start naar de counter geven. Als je wilt, kan de batch-regelaar zich automatisch aanpassen aan de veranderende omstandigheden.

7) Welke snelheden zijn haalbaar voor mijn vulproces?
Voor doseertoepassingen is het mogelijk snelheden tot 50 msec te halen door gebruik te maken van speciale on-off ventielen. Dit zie je bijvoorbeeld in productielijnen waarbij potjes of flesjes frisdrank snel gevuld moeten worden met een aroma of ander additief op een lopende band.

8) Welke hoeveelheden kan ik doseren?
Voor een proces met continudosering kan dit vanaf een paar mg/h (met de u-FLOW serie) tot ca. 1000 kg/h (met de CORI-FLOW serie). Bij batchdosering is de batch-grootte afhankelijk van de doseertijd en de maximum flow en varieert dit van 50ug tot 278 g in ca. 1 sec tot een veelvoud hiervan als de doseertijden langer zijn.

*B*9) Kan Bronkhorst complete doseeroplossingen leveren? */B*
Zeker. Bronkhorst kan complete doseeroplossingen leveren. We hebben meerdere opties voor je beschikbaar:
* Compacte doseersets – bestaande uit een flowregelaar met een pomp of klep op een massablok of plaat
* skids
* Liquid Dosing Modules in een behuizing compleet met PLC/HMI voor bediening.

*B*10) Wat zijn de voordelen van doseren met behulp van Bronkhorst flowmeters? */B*
Door gebruik te maken van onze Coriolis- en ultrasone flowmeters kun je onafhankelijk van de mediumeigenschappen en omgevingscondities doseren en hebben temperatuur- en drukvariaties nauwelijks invloed op het resultaat. Een aantal andere voordelen van onze flowmeters:
•PID-regelaar; onze Coriolis- en ultrasone flowmeters hebben een geïntegreerde PID-regelaar. Hierdoor kun je de regelklep of pomp bijregelen, afhankelijk van de werkelijk gemeten flow. Zo kun je heel nauwkeurig doseren en verspilling van een additief voorkomen.
•Verbeterde kwaliteitscontrole; je weet exact wat je doseert en dit is in sommige industrieën belangrijk om als bewijslast te hebben. Ook kan het je helpen om de afkeur in producten te verminderen.
•Geen PLC/PC nodig; flowpieken en back-flow worden meegenomen in de meting, zonder de noodzaak van een PLC/PC-besturing. Hierdoor is een hele compacte oplossing te realiseren.

Meer zien icon.arrow--dark

Geschreven door

Logo van:Top 10 vragen over vloeistofdosering

Bronkhorst Nederland BV

Bronkhorst High-Tech biedt het meest uitgebreide productenpakket aan thermische en coriolis Mass Flow Meters en Controllers ter wereld. De producten zijn beschikbaar voor toepassingen in laboratoria, de industrie en voor... Lees meer