Slimme CIP zonder bypass met het Mouvex Easy Clean System

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
39 bekeken Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Slimme CIP zonder bypass met het Mouvex Easy Clean System

Spin Pompen introduceert het Easy Clean Systeem (ECS) van Mouvex. Deze slimme oplossing maakt het gebruik van een externe CIP-bypass overbodig en zorgt voor een eenvoudig en efficiënter CIP-proces. De unieke feature is sinds kort leverbaar op de nieuwe H-FLO hygiënische oscillerende zuigerpompen van de fabrikant.

Geen CIP-bypass
Het Easy Clean System is speciaal ontwikkeld om het cippen van de Mouvex pomp sneller en gemakkelijker te maken. Met deze uitgekiende optie is de CIP-bypass functie volledig in de pomp geïntegreerd. Hierdoor kan het leidingwerk rond de pomp zonder externe bypass-leiding en -kleppen uitgevoerd worden.
Ondanks de afwezigheid van een aparte CIP-bypass leiding blijft de reiniging op volle CIP-capaciteit mogelijk, waardoor de maximale efficiency van het reinigingsproces gegarandeerd wordt.

Unieke werking
Speciaal voor de Cleaning-In-Place is het transmissieblok van de H-FLO oscillerende zuigerpomp met ECS voorzien van een luchtaansluiting.

Als er tijdens de reiniging perslucht -met een druk van 4 bar- in het transmissieblok wordt gebracht, wordt de balg in de pomp uitgerekt. Er ontstaat ruimte tussen de disc en de cilinder, waardoor de CIP-vloeistof optimaal en met een minimale drukval door de pomp kan stromen.

Het Easy Clean System kan worden toegepast tot een maximale zuigdruk van 6 bar op de pompinlaat tijdens het cippen.

Voordelen van het Easy Clean System
Het ECS is bijzonder eenvoudig te installeren en te gebruiken. Daarnaast biedt de unieke optionele feature een aantal belangrijke pomp technische en procesmatige voordelen:

– De opstelling is compacter en de installatiekosten lager doordat het gebruik van een externe CIP-bypass overbodig is.

– De hygiëne van de complete installatie wordt naar een hoger niveau getild. Het ECS voorkomt het grote nadeel van een klassieke bypass-leiding: de veroudering van het stilstaande product en de bacteriegroei tijdens de gehele productiecyclus.

– Met het ECS is het niet nodig om de pomp tussen de warme en koude fasen van de CIP af te laten koelen, waardoor de CIP-procedure sneller uitgevoerd kan worden.

– De Cleaning-In-Place is mogelijk zonder extra speling in de interne pompconstructie. Zo verliest de pomp geen rendement en blijft deze bovendien 100% volumetrisch.

– Bij toepassing van het ECS zijn de druk aan de binnenkant en de druk aan de buitenkant van de balgen in evenwicht. De pomp is daardoor minder gevoelig voor waterslag en/of de drukschommelingen die tijdens de CIP reiniging kunnen ontstaan.

– Het optionele systeem beperkt de drukval over de pomp tijdens de CIP-reiniging. Hierdoor blijft de maximale capaciteit van de CIP+ pomp beschikbaar voor de reiniging van de installatie.

Upgrade is mogelijk
Het Easy Clean System kan geleverd worden met alle H-FLO modellen (behalve H-FLO 50/65) van Mouvex. Ook is deze optie beschikbaar op de SLS4 en SLS8 oscillerende zuigerpompen.

De upgrade van al geïnstalleerde pompen met dit slimme CIP-systeem behoort eveneens tot de mogelijkheden. De al aanwezige perslucht voorziening van het traditionele CIP-proces kan voor het ECS systeem hergebruikt worden.

Spin Pompen
Spin Pompen is de specialist op het gebied van hygiënische verdringerpompen. Het bedrijf heeft de exclusieve verkooprechten van de Mouvex oscillerende zuigerpompen voor de voedingsmiddelen-, cosmetische en farmaceutische industrie in zowel Nederland als België.

Geschreven door

Logo van:Slimme CIP zonder bypass met het Mouvex Easy Clean System

Spin Pompen B.V.

Spin Pompen is de specialist op het gebied van kwalitatief hoogwaardige hygiënische verdringerpompen voor de voedingsmiddelen-, cosmetische en farmaceutische industrie. Met meer dan 25 jaar ervaring en een hoog niveau... Lees meer