Olievrije, watergeïnjecteerde schroefcompressor kan naar 13 bar

icon.highlightedarticle.dark Compressoren
76 bekeken 2 oktober 2023
De VMW schroefcompressor levert olievrije perslucht met een druk van 4-13 bar. Het systeem kan plug & play in een aangepaste container worden geleverd
De VMW schroefcompressor levert olievrije perslucht met een druk van 4-13 bar. Het systeem kan plug & play in een aangepaste container worden geleverd | Foto: Aerzen

Een watergeïnjecteerde VMW schroefcompressor die met één trap 13 bar kan leveren en 100% olievrij is, is interessant voor foodbedrijven. De compressor is bovendien doorontwikkeld tot een compleet aggregaat, inclusief luchtdroger, besturing en instrumentatie.

tk1

Compressoren die lucht met hoge druk tot wel 25 bar kunnen leveren, zijn van oudsher oliegeïnjecteerd. De olie zorgt voor smering én koeling. In sectoren als de voedingsmiddelen- en de farmaceutische industrie is olie echter uit den boze.

Droge compressoren produceren maximaal 3,5 bar. Voor hogere drukken is een tweetrapssysteem nodig, wat een persluchtinstallatie complexer, duurder en energie-intensiever maakt.

Watergeïnjecteerd

Aerzen heeft de olievrije VMW schroefcompressor ontwikkeld die met één trap een druk tot 13 bar kan genereren. Deze is watergeïnjecteerd, voor de koeling. Smering is niet nodig dankzij de ingenieuze constructie met een bronzen behuizing en schroeven die in roestvaststaal zijn uitgevoerd.

De rotoren komen namelijk onderling niet met elkaar in contact en ook niet met de behuizing. De oliegesmeerde lagers zijn door een drukvrije kamer volledig gescheiden van de compressiekamer.

De nieuwe AERtronic 2.0 besturing heeft een ­gebruiksvriendelijke HMI
De nieuwe AERtronic 2.0 besturing heeft een ­gebruiksvriendelijke HMI | foto:Aerzen
tk2

100% olievrij

Er zijn wel oliegesmeerde machines die technisch olievrije lucht leveren, vertelt Michiel Bakker, sales engineer bij Aerzen Nederland. “Dat is klasse 1 volgens ISO 8573. Maar daar zit nog altijd een paar ppm olie in de lucht en dat wordt in food en farma niet geaccepteerd. Ons systeem is klasse 0, 100% olievrij.”

Compleet systeem

Het watergeïnjecteerde compressorblok wordt in Duitsland geproduceerd. Aerzen Nederland heeft met het compressorblok een compact aggregaat ontwikkeld, onder meer voorzien van luchtdroger, AERtronic besturing en instrumentatie.

Energie-efficiënt

Het nieuwe compressorsysteem is economisch aantrekkelijk omdat het met slechts één trap werkt. Daardoor is het energiezuiniger dan een conventionele droge tweetrapsuitvoering. De aandrijving is direct-drive en kent dus niet het 4-5% energieverlies van een riemaandrijving.

Een riem, of V-snaar, is sowieso ongeschikt voor schone omgevingen. Tot slot draagt een frequentieregelaar bij aan de energie-efficiëntie door de machine altijd te laten draaien in het optimale werkpunt, afhankelijk van de belasting.

Michiel Bakker, sales engineer bij Aerzen Nederland
Michiel Bakker, sales engineer bij Aerzen Nederland | foto:Aerzen
“De lucht uit onze VMW ­schroefcompressor is 100% olievrij”
Michiel Bakker, sales engineer bij Aerzen Nederland.

Wateraansluiting niet nodig

Bijzonder aan de VMW is dat het geïnjecteerde water uit de omgevingslucht wordt gehaald. “Er zit standaard geen wateraansluiting op”, meldt Bakker. “Dan hoeft de gebruiker daarvoor op locatie niets te regelen.”

Drogen als nabehandeling

Water komt ook uit de ingebouwde koeldroger. “Drogen verzorgen wij als nabehandeling. Dat gebeurt met behoud van de hoge druk. We leveren een compleet systeem waar droge lucht uit komt, met een dauwpunt van 7 °C. En soms vragen klanten nog veel drogere lucht, met een dauwpunt van –20 °C of zelfs –40 °C. Daarvoor is een adsorptiedroger nodig, die we eveneens in ons programma hebben.”

Koelen, recirculeren en drainen

Het water dat de compressor koelt, wordt zelf gekoeld met water of lucht; Aerzen levert zowel water- als luchtgekoelde uitvoeringen. Vervolgens wordt het gerecirculeerd. Daar komt het water uit de ingebouwde droger nog bij.

“We maken zo meer dan we verbruiken. Om de zoveel tijd moeten we daarom drainen, om te voorkomen dat we te veel water in de compressor hebben.”

Complete installatie in container

Aerzen verkoopt de compressorblokken al jaren aan klanten die persluchtinstallaties bouwen. Nieuw is dat het vanuit zijn Nederlandse vestiging nu zelf complete watergeïnjecteerde compressorsystemen levert.

tk3

Een van de eerste projecten is recent gebouwd in opdracht van het Amerikaanse zusterbedrijf voor een eindklant in Mexico. De installatie is in een container ingebouwd door een Spaanse EPC-contractor. “Die heeft onlangs ons systeem afgenomen en zonder commentaar goedgekeurd. Dat was een mooie mijlpaal.”

Schoon produceren

Duits-Nederlandse compressortechnologie gaat zo de wereld over, zegt Bakker tot slot. “Wij leveren zowel aan onze 50 zusterbedrijven wereldwijd als aan klanten in Nederland. Denk aan bedrijven die zuivel, koffie of cacao produceren. Onze VMW-systemen zijn geschikt voor heel veel bedrijven die schoon moeten produceren.”

Article image of: Olievrije, watergeïnjecteerde schroefcompressor kan naar 13 bar

Specificaties VMW schroefcompressor

  • Eén trap
  • Watergeïnjecteerd
  • 100% olievrij (ISO 8573, klasse 0)
  • Druk 4-13 bar
  • Flow 2,5-18,5 m3/min

Article image of: Olievrije, watergeïnjecteerde schroefcompressor kan naar 13 bar

Energie-efficiënte blowers en -schroefcompressoren

Aerzen is Europees marktleider in energie-efficiënte blowers en schroefcompressoren. De systemen vinden toepassing in tal van sectoren, van staalproductie en halfgeleiderfabricage tot drinkwaterbereiding en afvalwaterzuivering tot food en farma. Ze kunnen worden ingezet voor:

  • procestechniek;
  • persluchttechniek;
  • vacuümtechniek;
  • koel- en klimaattechniek.

De productie vindt grotendeels plaats in thuisbasis Duitsland. Binnen het concern is Aerzen Nederland een van de weinige dochterbedrijven met eigen engineering en machinebouw. In Duiven worden klantspecifieke machines gerealiseerd en desgewenst complete installaties in een container gebouwd. Hier is ook Aerzen Special Products actief, dat naast containeroplossingen kleinere producten zoals drukregelkleppen en olie-afscheiders fabriceert.

www.aerzen.nl

Profile picture of dr.ir. Hans van Eerden

Geschreven door dr.ir. Hans van Eerden

Lees meer van dr.ir. Hans van Eerdenicon.arrow--dark

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijvenicon.arrow--dark