Flowmeters per 2030 energieneutraal geproduceerd

icon.highlightedarticle.dark Stromingsmeting
123 bekeken Laatste wijziging: 25 september 2023
Kalibratie van een flowmeter in bij Endress+Hauser Flow in Reinach
Kalibratie van een flowmeter in bij Endress+Hauser Flow in Reinach | Foto: Endress+Hauser

Endress+Hauser verwacht dat zijn fabriek voor stromingsmeters in het Zwitserse Reinach per 2030 energieneutraal kan opereren. De flowmeters zelf zullen voorlopig nog wel een klimaatvoetafdruk houden. De ambitieuze milieudoelstellingen zijn geen ‘green washing’, blijkt tijdens ons bezoek. Een geavanceerd netwerk van meet- en regeltechniek houdt alle energiestromen in de peiling.

tk1

Bij binnenkomst in de fabriek voor stromingsmeters in Reinach bij Bazel is het opvallend warm. De extreem warme junimaand is rond de juli-maandwisseling ook binnen goed te voelen.

Het gebouw wordt namelijk niet zo extreem gekoeld als zou kunnen …om stroom te sparen. Veel warmte wordt hergebruikt, maar die energie biedt uiteraard geen verkoeling.

Voor de medewerkers is het goed te doen, binnen is iedereen luchtig gekleed. Enige verfrissing sijpelt van buiten naar binnen via de ramen. Het is deze morgen slechts 24 graden. Ja, duurzaam produceren betekent soms ook inleveren op bepaalde luxe en gewoontes.

People, planet, profit

Als deze productielocatie iets laat zien, is het dat verduurzamen valt of staat bij het willen investeren in de toekomst. Familiebedrijf Endress+Hauser heeft hiervoor in het kader van zijn mvo-beleid, gericht op ‘people, planet en profit’ scherpe doelstellingen geformuleerd.

Die moeten de onderneming toekomstbestendig maken. De plannen vragen op korte termijn forse kapitaalinjecties. Terugverdientijden staan hierbij niet voorop, het bedrijf wil vooral snel handelen en vooroplopen in de markt.

Zo is in Reinach veel geld gestoken in een monitoringsysteem om het energieverbruik op de voet te kunnen volgen. Hiermee is werkelijk elk energiestroompje tot in de verste uithoek van de fabriek realtime bekend.

In samenspraak met medewerkers in productie zijn dit soort slimme transportoplossingen bedacht
In samenspraak met medewerkers in productie zijn dit soort slimme transportoplossingen bedacht | foto:Endress+Hauser
tk2

Energieterugwinning

De input komt uit honderden meetpunten. Ook werd er fors geïnvesteerd in een energieterugwinningssysteem. De warmte wordt opgeslagen in een enorm waterreservoir om vrijkomende warmte van koudevoorzieningen en persluchtcompressoren – met name in het winterseizoen – te kunnen benutten voor gebouwverwarming.

Industriële restwarmte benutten

Tijdens de rondleiding legt Pascal Meury, Energy Manager Endress+Hauser Flow, uit:

“Deze tank heeft een volume van 57 m³ om onze gebouwen te verwarmen met restwarmte. Hij bevat gelaagde waterlagen tot 80 graden. In de winter dekt dit warme water 60 tot 70 procent van de warmtevraag af. Het tekort vullen we aan met klimaatneutrale pelletverwarming. Verder kunnen we met zonnepanelen – een groot deel van onze daken ligt er vol mee – 1 gigawattuur per jaar opwekken. Dat is 10 procent van de energieconsumptie.”

In de kelder legt Daniel Haller, Digital Solutions Sales Consultant, Endress+Hauser Digital Solutions, de werking van het energiemonitoringsysteem uit
In de kelder legt Daniel Haller, Digital Solutions Sales Consultant, Endress+Hauser Digital Solutions, de werking van het energiemonitoringsysteem uit | foto:Endress+Hauser
tk3

Energiemonitoringsysteem

In de kelder legt Daniel Haller, Digital Solutions Sales Consultant, Endress+Hauser Digital Solutions, de werking van het energiemonitoringsysteem uit. Hier hangt het vol met meet- en regelapparatuur uit eigen huis.

De vele meetapparaten houden de doorstroming en temperatuur in de media in de peiling, om daarmee energiestromen te berekenen en visualiseren. De data worden vastgelegd in de cloud en zijn overal opvraagbaar.

Zo is via dit energiemonitoringsysteem werkelijk elk punt in het meetgrid met één druk op de knop opvraagbaar, inclusief de historische data. “Alle energie die we in deze faciliteit gebruiken is te visualiseren. Zo kunnen we centraal in elk meet- en regelonderdeel kijken hoe het presteert”, zegt Haller.

ISO 50001 energiemanagementsysteem

Het energiemonitoringsysteem is gecertificeerd; duurzaamheid moet immers controleerbaar zijn.

“Dit is niet vrijblijvend. We moeten aantoonbaar maken dat er verduurzaamd wordt. We voldoen aan ISO 50001, de internationale norm voor energiemanagementsystemen om energieprestaties, inkoop en gebruik helder te maken. Dit betekent voor ons jaarlijkse audits; en dit verplicht ons tot continue verbetering.”

“Voor een milieu­vriendelijker design moet je eerst een ­alternatief materiaal hebben – zonder concessies te doen aan de prestatie”

Paperless fabriek

Minder zichtbaar, maar wel significant, zijn de besparingen op gebruiksmaterialen door automatisering van werkvloerprocessen. Zo is in deze paperless fabriek alles traceerbaar via het MES (manufacturing execution system) en is zonder papieren archivering alles traceerbaar.

“Deze werkwijze scheelt Endress+Hauser Flow 1 pallet papier per maand. Voor die papierproductie zouden 2 bomen en 2 tankwagens water nodig zijn en het equivalent van het maandelijkse energieverbruik van twee huishoudens”, aldus Sebastian Häg, Head of Department Order Handling.

Technische investeringen

Een 3P-beleid begint bij technische investeringen om duurzaamheidsdoelstellingen te halen. Goed voorbeeld daarvan is de totstandkoming van de nieuwbouw die in zomer 2022 werd geopend.

Hierbij is de locatie uitgebreid met een nieuwe productiehal om de productie van standaard flowmeters en de meer individuele modellen op te splitsen. Zo kan efficiënter gewerkt worden.

Naast de nieuwe hal zijn er nieuwe kantoren herrezen voor Endress+Hauser Digital Solutions, het productiecentrum dat zich volledig focust op het intelligenter maken van meetinstrumentatie binnen fabrieksapplicaties.

Tijdens de rondleiding legt Pascal Meury, Energy Manager Endress+Hauser Flow aan het internationale persgezelschap uit hoe deze tank met een volume van 57 m³ tot drie dagen aan restwarmte kan opslaan om bijvoorbeeld voor gebouwverwarming te benutten
Tijdens de rondleiding legt Pascal Meury, Energy Manager Endress+Hauser Flow aan het internationale persgezelschap uit hoe deze tank met een volume van 57 m³ tot drie dagen aan restwarmte kan opslaan om bijvoorbeeld voor gebouwverwarming te benutten | foto:Endress+Hauser

Meedenken over verduurzaming

Maar 3P gaat niet alleen over techniek. Wat minstens zo hard telt, is de mensen meekrijgen in het 3P-beleid door ze mee te laten denken over de verduurzaming, stelt Philippe Stoecklin, OEM-accountmanager bij Endress+Hauser Flow.

“Ons nieuwe gebouw hebben we in nauwe samenspraak ontworpen met de medewerkers. Zij moeten erin werken en hun ideeën zijn via werkgroepen vormgegeven in een transparante werkomgeving.”

“Dit zie je in de fabriek terug in onder meer ergonomische werkplekken met in hoogte verstelbare tafels en schermen. In de kantoren van Endress+Hauser Digital Solutions zijn er plekken ingericht waar je elkaar gemakkelijk kunt ontmoeten.”

“Dit bevordert de kennisuitwisseling. Doordat de ruimte heel open is – we hebben geen vaste bureaus – leggen mensen gemakkelijk contact. Ze hebben als het ware hun eigen ideale werkplek gecreëerd.”

Coriolismeter zonder staal?

Een hoofdbreken in de verduurzaming is stromingsmeetapparatuur van milieuvriendelijkere materialen te maken. Flowmeters moeten tegen een stootje kunnen. Een stalen behuizing maakt ze robuust, maar dit materiaal heeft een hoge klimaatimpact.

Er is echter niet zo een-twee-drie een alternatief met een lage milieudruk, stelt Meury.

“Je kunt nu geen coriolismeter zonder staal maken. Technologie en ontwerp gaan bij ons hand in hand, maar een goed ontwerp moet je wel kunnen maken. Je kunt moeilijk tegen klanten zeggen: sorry ‘deze meter heeft slechts een accuratesse van 20%, want hij is nu groen. Wil je naar milieuvriendelijker design, dan moet je eerst een alternatief materiaal hebben – zonder concessies te doen aan de prestaties. Groen staal zou een verbetering zijn, maar dit is beperkt beschikbaar in Finland en nog erg duur. We bespreken met onze toeleveranciers hoe we groenere materialen kunnen sourcen, en ook hoe de shipping duurzamer kan.”

“We focussen op hoe onze technologie klanten kan helpen om energie te besparen”

Complexe toeleveringsketen

Hierin stappen zetten kan Endress+Hauser niet alleen, beklemtoont Meury. De hele toeleveringsketen moet hierbij betrokken worden. En aan de toeleveringskant is op duurzaamheidsgebied nog een wereld te winnen. En er zijn zeer veel spelers. Dat maakt de zaak complex:

“Maar daardoor laten we ons niet uit het veld slaan. We zijn met heel veel partijen in gesprek. Weet je wat er nodig is voor een Proline Promass F 300 Coriolis-flowmeter? 450 unieke onderdelen! Ons hele portfolio bestaat uit 15.000 onderdelen van 700 toeleveranciers. 30 miljoen varianten moet worden beheerst!”

Koolstofvoetafdruk monitoren

“We maken heel veel onderdelen zelf hier op onze elektronica-afdeling. Zelf zijn we in bezit van het Ecovadis-keurmerk voor onze eigen productieprocessen. Met twee van onze grootste toeleveranciers van onderdelen proberen we samen met Ecovadis tot reducties te komen. Dit in het kader van de zogenaamde ‘Scope 3’. Op termijn evolueren we als organisatie van milieu- en energiemanagement naar monitoring van de koolstofvoetafdruk. Dat is de volgende stap. Daar is nog een lange weg te gaan.”

Uitvoerige controles op optimale werking van alle geproduceerde flowmeetapparatuur bij Endress+Hauser Flow in Reinach
Uitvoerige controles op optimale werking van alle geproduceerde flowmeetapparatuur bij Endress+Hauser Flow in Reinach | foto:Endress+Hauser

Digitalisering van instrumentatie

Natuurlijk heeft de productie van meet- en regel-techniek een impact op het klimaat, maar de inzet van technologie is wel de sleutel om fabrieksprocessen milieuvriendelijker te maken.

Zo nuanceert Meury: “Voorlopig focussen we op hoe de inzet van onze technologie klanten kan helpen om energie te besparen, want duurzamer produceren begint met meten wat je verbruikt en het nauwkeuriger inregelen van je processen.”

Het slimmer maken van apparatuur geeft daarbij een extra zetje. “Endress+Hauser Digital Solutions heeft veel gestoken in digitalisering van de instrumentatie en het bijbehorend platform; dit helpt ook energiezuiniger te werken. Veel kan nu op afstand gebeuren. Onze R&D teams hoeven vaak fysiek niet meer bij elkaar te zijn. Onderzoeksopstellingen kun je hier vanuit Amerika bedienen, ze kunnen van daaruit kalibratiestudies doen. Alles wat gedigitaliseerd kan worden, wordt geautomatiseerd voor energiereductie en efficiënter werken.”

Meer weten over ISO certificering energiemanagementsysteem?

ISO 50001 certificering energiemanagementicon.arrow--dark
Profile picture of Drs. Vincent Hentzepeter

Geschreven door Drs. Vincent Hentzepeter

Lees meer van Drs. Vincent Hentzepetericon.arrow--dark

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijvenicon.arrow--dark