Thermische massflowsensor voor vloeistoffen

icon.highlightedarticle.dark Doorstromingsmeting-testers
97 bekeken Laatste wijziging: 18 oktober 2023
Thermische massflowsensor voor vloeistoffen
Thermische massflowsensor voor vloeistoffen | Foto: Bronkhorst Nederland

Inline massflowmeters met CTA en CPA-principes meten vloeistofmassaflow zonder bypasssensor. Bronkhorst’s thermische massflowmeters bieden nauwkeurige vloeistofregeling.

CTA/CPA-principe

Naast gassen wordt het inline-principe ook gebruikt voor het meten van de massflowrate van vloeistoffen. Bij deze ‘inline-meting’, ook wel bekend als ‘directe doorstroommeting’, onderscheiden we twee meetprincipes: het CTA-principe (Constante Temperatuur Anemometrie) en het CPA-principe (Constant Power Anemometry).

Aangezien deze meting plaatsvindt door de stroming in het hoofdstroomkanaal van de vloeistofflowmeter te detecteren, is er geen bypasssensor nodig.

Hoe werkt een thermische massflowsensor voor vloeistoffen?

Een thermische massflowsensor maakt gebruik van de thermische eigenschappen van vloeistoffen om hun massflowrate te meten. Warmte wordt aan de stromende vloeistof toegevoerd door middel van een verwarmingselement, terwijl de temperatuursensor meet hoeveel warmte de vloeistof opneemt.

In deze thermische massflowmeters voor vloeistoffen zijn zowel het verwarmingselement als de sensor opgebouwd rond een roestvrijstalen buis als hoofdstroomkanaal, zonder bewegende delen of obstakels in de buis.

Massflowregelaars voor vloeistoffen

Vloeistofflows kunnen geregeld worden door het integreren van een regelklep in de behuizing van de mass flow meter of door het toevoegen van een externe regelklep. Bronkhorst regelkleppen voor vloeistoffen zijn uitgerust met een spoelaansluiting om lucht of gas te verwijderen tijdens het opstarten.

De elektronische regelfunctionaliteit maakt integraal deel uit van het standaard ontwerp van onze thermische massflowmeters.

Thermische massflowmeters voor vloeistoffen van Bronkhorst

Voorbeelden van massflowmeters voor vloeistoffen met een robuuste inline-sensor en een recht flowkanaal zijn te vinden in de Liqui-Flow-serie van Bronkhorst, evenals in de µ-Flow instrumenten voor extreem lage flowrates, geschikt voor industriële toepassingen. In de Liqui-Flow-serie L10/L20 van Bronkhorst wordt het CTA-principe gebruikt.

Dankzij de voordelen van de unieke gepatenteerde sensor kan de vloeistof worden opgewarmd met maximaal 5 °C, waardoor deze massflowmeter geschikt is voor vloeistoffen met een laag kookpunt.

Meer weten over deze meetprincipes en de Bronkhorst instrumenten die er gebruik van maken? Neem dan een kijkje in onze Knowledge Base.

Bronkhorst Knowledge Base icon.arrow--dark

Geschreven door

Logo van:Thermische massflowsensor voor vloeistoffen

Bronkhorst Nederland BV

Bronkhorst High-Tech biedt het meest uitgebreide productenpakket aan thermische en coriolis Mass Flow Meters en Controllers ter wereld. De producten zijn beschikbaar voor toepassingen in laboratoria, de industrie en voor... Lees meer