Helpt pomptechniek bij ontwikkeling coronavaccin?

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Helpt pomptechniek bij ontwikkeling coronavaccin?

Door de uitbraak van het coronavirus zijn we in een onwerkelijke, bizarre wereld terecht gekomen. Met strenge maatregelen vanuit de overheid en een bewonderenswaardige inzet van de zorgsector wordt geprobeerd de verspreiding van het virus onder controle te krijgen en zoveel mogelijk mensen te genezen. Daarnaast werkt de farmaceutische industrie met man en macht aan een vaccin tegen Covid-19.

Technologische innovaties kunnen hierbij helpen. Het onderzoek naar een werkzaam vaccin en het hele opschalingstraject van laboratorium naar pilot naar productie is een langdurig en kostbaar proces. Alles wat kan helpen dit proces te versnellen en de kosten beheersbaar te houden, is welkom. Het nieuwe type Quattroflow-membraanpomp dat onlangs is geïntroduceerd voor kritische toepassingen in de (bio)farmaceutische industrie, zoals TFFfiltratie, chromatografie, virusfiltratie en steriele filtratie, zou wel eens als geroepen kunnen komen.

Qua aanschafkosten en flowbereik voldoet deze pomp aan de specificaties van farmaceuten, maar door het snel en makkelijk omwisselen van de single-use pompkop – geen cleaning-in-place (CIP) en sterilization-in-place (SIP) nodig – zou hij ook kunnen bijdragen aan de snelle ontwikkeling van het coronavaccin.

Om de veiligheid, efficiëntie en zuiverheid van de biologische vloeistof te waarborgen en de nauwkeurigheid die deze toepassingen vereisen te garanderen, is een ‘zachte’ verplaatsing van deze vloeistoffen nodig. In tegenstelling tot andere pompen heeft deze pomp geen mechanische asafdichting, bijna geen pulsatie en geen roterende onderdelen.

Het farmaceutische product blijft hierdoor intact. De ontwerpverbeteringen, zoals een nieuwe pompkamer, bieden een automatische afvoerbaarheid van de vloeistof (of vaccin), waardoor deze niet verloren gaat. Hoe snel het coronavaccin beschikbaar komt, hangt af van veel factoren. Ik hoop dat deze vernieuwde pomptechniek een rol kan spelen bij het versnellen van dit proces.

Geschreven door

Logo van:Helpt pomptechniek bij ontwikkeling coronavaccin?

Hitma B.V.

Bij Hitma denken we graag met je mee. We begrijpen dat processen in elk bedrijf anders zijn. Daarom werken wij intensief samen om een technische oplossing op maat te kunnen... Lees meer