Het nieuwe normaal in het coronatijdperk

Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Het nieuwe normaal in het coronatijdperk

De coronacrisis houdt Nederland stevig in zijn greep, maar de lockdown heeft de fluidssector niet lamgelegd. Zeker niet. Uit gesprekken met leveranciers en inside informatie uit de industrie blijken er soms ronduit hectische tijden te beleven. Daarover zo meer.

Ik heb weinig berichten gelezen dat processen stil gelegd moesten worden door grote aantallen besmettingen onder werknemers. Pijnlijke uitzondering daarop is de vleesindustrie, waar zij aan zij werd doorgewerkt en geen anderhalve meter afstand werd gehouden. Plants werden zo infectiehaarden waar in korte tijd meer dan de helft van het personeel het nieuwe coronavirus opliep.

Gelukkig nemen de meeste bedrijven wel hun verantwoordelijkheid door processen zo in te richten dat er volgens de RIVM-richtlijnen gewerkt kan worden. Veel winst valt er te behalen door vaste bezettingen in de shifts te houden. Is er dan een besmettingsgeval in één ploeg, dan kan die in ‘quarantaine’ worden gezet, en kunnen de andere ploegen dit opvangen.

Shell Pernis heeft de logistiek van zijn groot onderhoud zo ingericht dat er per half april toch veilig gewerkt kon worden. Er is onder meer goed gekeken naar het aantal mensen dat écht nodig was voor dit project. Zo kon met bijna de helft van het aantal personen worden volstaan. Dit in combinatie met kleine, vaste teams en strikte tijdzones voor kantinebezoek heeft besmettingsrisico’s verder gereduceerd.

Lukt het niet om 1,5 meter afstand te houden, dan worden er aanvullende maatregelen getroffen, zoals het gebruik van gelaatsschermen en andere beschermende middelen. Waar het momenteel erg lekker draait is de voedingsindustrie. Neem de Zaanstreek. Daar zit veel cacaoverwerking die een veel hogere productie kent dan normaal door de sterk gestegen vraag naar chocolade.

Nu mensen meer thuis zitten, wordt er namelijk veel meer van verkocht. Chocolade is een typisch verwenproduct en staat bekend als comfort food, vandaar een toeloop op het zoetwarenschap. In chocolade moet ook plantaardige olie, dus ook daar is veel meer van nodig. De betreffende raffinaderijen hebben dus ook een tandje extra moeten schakelen. Machines draaien meer uren, en dus moet er meer geserviced moet worden.

Onderhoudsmensen hebben het er maar druk mee om alles 24/7 draaiende te houden. Van leverancierszijde hoor ik ook geen geklaag. Orderportfolio’s zijn goed gevuld en de bodem is nog niet in zicht. Dat betekent veel werk voor machinebouwers. Wel wat gezucht vanuit directies. Iedereen begint dat opafstand- werken en de hele dag video-vergaderen enigszins zat te worden, al hoor ik ook geluiden dat het wekelijks live vergaderen straks plaats gaat maken voor 4x op afstand en 1 x op locatie.

Scheelt een hoop geregel en blijkt domweg efficiënter. Met de recente versoepelingen normaliseert de boel nu wat. Deels ook omdat we wennen aan het nieuwe normaal van de anderhalvemetereconomie. Als we Rutte mogen geloven, gaat die situatie namelijk nog een hele tijd duren. Verdrietige tijden voor zij die getroffen zijn door Covid-19, uitdagende tijden voor de procesindustrie die ondanks alle beperkende maatregelen op volle toeren door moet draaien. Ik wens iedereen veel sterkte met het vinden van een nieuwe modus in het coronatijdperk. En verder: blijf gezond.

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijven icon.arrow--dark