9 fouten die je membraanpomp om zeep helpen

icon.highlightedarticle.dark Membraanpompen
417 bekeken Laatste wijziging: 17 december 2024
Verderair lucht-aangedreven membraanpomp
Verderair lucht-aangedreven membraanpomp | Foto: Verder

Membraanpompen zijn veelzijdig en voor allerlei toepassingen geschikt. Maar elk voordeel heeft een nadeel: als je de membraanpomp niet precies afstemt op jouw proces, draai je hem snel in de soep. 9 fouten die je moet vermijden.

Membraanpompen zijn er in allerlei soorten en maten:

  • in kunststof of metaal
  • perslucht- of elektrisch aangedreven

Door de juiste eigenschappen van de pomp te kiezen, past de membraanpomp bij tal van toepassingen. Je kunt er bijvoorbeeld corrosieve, abrasieve (schurende) of viskeuze vloeistoffen mee verpompen. Daarom tref je ze overal in de industrie aan, van de food tot de chemie.

Verkeerd gebruik

Maar soms worden membraanpompen ingezet op een manier die niet goed past bij de eigenschappen van de pomp. Dat is zonde, want bij verkeerd gebruik kun je een membraanpomp helaas binnen een mum van tijd slopen. Wat zijn de 9 meest gemaakte fouten bij het gebruik en de inzet van membraanpompen?

1: Drooglopen

Membraanpompen staan erom bekend dat ze droog mogen lopen. In de basis klopt dat ook: je kunt ze gebruiken om een vat of reservoir helemaal leeg te pompen.

Net als veel andere typen pompen vindt de membraanpomp drooglopen echter niet bepaald prettig. De membranen gaan op den duur scheuren, waardoor die vervangen moeten worden. Membraanpompen kunnen worden uitgerust met een beveiliging (Flow Stop Valve) die de pomp uitschakelt als die droogloopt, maar is zo’n beveiliging er niet, dan moet je de pomp tijdig handmatig uitschakelen.

2: Vervuilde perslucht

De meeste membraanpompen zijn perslucht-aangedreven. En hoewel nieuwe compressors schone perslucht afgeven, zijn er nog erg veel oude types in gebruik die met olie, vocht of ander vuil verontreinigde perslucht uitstoten.

Gebruik je zo’n compressor, dan is dat funest voor de luchtschuif en geluidsdemper in je membraanpomp. Vuil en vocht kunnen zorgen voor verstoppingen en ijsvorming. Investeer je in een membraanpomp, zorg dan ook voor droge en schone perslucht.

3: Starten met volle druk

Wil je een membraanpomp op hoge capaciteit inzetten, dan heb je veel persluchtdruk nodig. Maar zet je een membraanpomp vanuit het niets onder hoge persluchtdruk, dan krijgen de membranen een opdoffer die schade kan veroorzaken.

Membraanpompen kunnen daarom worden voorzien van een Soft Start Valve. Die zorgt ervoor dat het vermogen in de pomp altijd langzaam wordt opgebouwd. Gebruik je een membraanpomp zonder zo’n Soft Start Valve, dan zul je er zelf aan moeten denken om de druk niet snel, maar geleidelijk op te voeren.

Door drooglopen kan het membraan scheuren. Een flow stop valve schakelt de pomp uit voordat die droogloopt
Door drooglopen kan het membraan scheuren. Een flow stop valve schakelt de pomp uit voordat die droogloopt | foto: Verder

4: Onjuiste membraankeuze

Een membraanpomp pak je zo op om ‘m op een andere plek aan te sluiten. Dat maakt dat mensen soms één membraanpomp gebruiken voor het verpompen van verschillende vloeistoffen – en dat kan ten koste gaan van de levensduur.

Een membraan kies je zorgvuldig op basis van de vloeistof die je gaat verpompen. Membranen die geschikt zijn voor bijvoorbeeld corrosieve vloeistoffen kun je niet zomaar gebruiken om abrasieve vloeistoffen te verpompen, of vice versa. Kies dus het juiste membraan en gebruik je pomp alleen voor die toepassing.

5: Te hoge ingangsdruk

Een berucht verschijnsel bij membraanpompen is het ‘machinegeweer-geluid’. Hoor je dit geluid tijdens het gebruik van de pomp, dan betekent dit dat de ingangsdruk te hoog is.

De druk op de ingang van de pomp is dan dusdanig hoog dat de klepkogel aan de zuigzijde uit zijn zitting wordt gedrukt. Dat levert een klepperend geluid op. Dat is niet alleen irritant – het beschadigt bovendien je pomp.

6: Te smalle persluchtleiding

Perslucht bereikt de membraanpomp via een leiding. Die persluchtleiding heeft idealiter dezelfde diameter als de luchtaansluiting op de pomp. Kies je een smallere leiding, dan ontvangt de pomp te weinig perslucht.

Het gevolg daarvan is dat de pomp continu op een lager vermogen draait dan je eigenlijk zou willen, waardoor je pompproces onnodig traag verloopt. Gebruik daarom altijd een persluchtleiding die goed bij je pomp past.

Onjuiste membraankeuze gaat ten koste van de levensduur. Er is een geschikt membraan voor elk soort vloeistof
Onjuiste membraankeuze gaat ten koste van de levensduur. Er is een geschikt membraan voor elk soort vloeistof | foto: Verder

7: Te kleine aanzuigleiding

Een te kleine aanzuigleiding kan cavitatie veroorzaken: de druk in de pomp wordt lager dan de dampdruk van de vloeistof. Dit kan de levensduur van de pomp verkorten. Daarnaast veroorzaakt een te kleine leiding grotere drukverliezen, waardoor de doorstroomcapaciteit van je membraanpomp omlaaggaat.

Zorg daarom altijd voor de juiste leidingmaten voor een goede werking van je membraanpomp.

8: Hoog vermogen bij abrasieve vloeistoffen

Kies je een pomp die op hoge snelheid een abrasieve vloeistof moet verpompen, dan kan dat leiden tot meer slijtage van de klepzittingen en kogels. Een hogere snelheid leidt bovendien tot een kortere levensduur van de membranen.

Daarom is het beter om in zulke gevallen een grotere pomp te kiezen, die je op een lagere snelheid laat pompen. Dit voorkomt slijtage en verlengt de levensduur van de membranen aanzienlijk.

9: Onjuiste capaciteitsinschatting

Fabrikanten testen en meten het vermogen van een membraanpomp met water en zonder aanzuighoogte. Ga je viskeuze vloeistoffen verpompen met aanzuighoogte dan zijn de pompprestaties echter ingrijpend anders.

Viskeuze vloeistoffen zorgen voor meer drukverlies in de pomp – het gewicht van de vloeistof werkt de pomp tegen. Die heeft extra kracht nodig om de zwaartekracht te verslaan. Bereken de capaciteit van je pomp dus op basis van de exacte toepassing die je voor ogen hebt.

Meer lezen over membraanpompen en andere verdringerpompen?

Voor welke klussen zet je membraanpompen in?

Een membraanpompen is een type verdringerpomp; welke zijn er nog meer?

Profile picture of Martijn Kroese MA

Geschreven door Martijn Kroese MA

Lees meer van Martijn Kroese MA icon.arrow--dark

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijven icon.arrow--dark