Membraanpompen zijn een verstandige keuze voor kritieke pompklussen, zoals het verpompen van vloeibare voedingsmiddelen, chemicaliën of slurry’s. Het membraan scheidt het te verpompen medium en de pompaandrijving van elkaar. Daarmee voorkomt dit type verdringerpomp problemen als contaminatie, explosiegevaar, slijtage en corrosie.
Membraanpompen zijn verdringerpompen die werken met een membraan voor het aanzuigen en wegpersen van het te verpompen medium (vloeistof, vloeibaar gas of slurry). Dat gebeurt door het heen en weer bewegen van het membraan – soms foutief gespeld als membraam, ook in membraampomp. Terugslagkleppen regelen de aanvoer en afvoer van het medium en voorkomen dat dit kan terugstromen.
Principe van de membraanpomp: een membraan beweegt op en neer voor het aan- en afvoeren van het medium. Terugslagkleppen regelen de stromingsrichting. Bij aanzuigen is de klep in de afvoerleiding dicht, voor het wegpersen sluit de klep in de aanvoerleiding | foto:Schorschi2
Principe van de membraanpomp: een membraan beweegt op en neer voor het aan- en afvoeren van het medium. | foto:Schorschi2
Terugslagkleppen regelen de stromingsrichting. Bij aanzuigen is de klep in de afvoerleiding dicht. | foto:Schorschi2
Voor het wegpersen sluit de klep in de aanvoerleiding. | foto:Schorschi2
De beweging van het membraan, meestal gemaakt van een elastomeer of een kunststof, kan op 3 verschillende manieren worden aangedreven:
pneumatisch (met lucht);
hydraulisch (met olie);
elektromechanisch (met krukas/drijfstang).
Pneumatische aandrijving
Een luchtaangedreven pomp kent een eenvoudig werkingsprincipe en is daardoor relatief goedkoop in aanschaf. Doordat gebruik gemaakt wordt van perslucht kunnen de verbruikskosten wel hoog liggen.
Hydraulische aandrijving
Een hydraulisch aangedreven pomp kan een hoge druk leveren, die door de olie gelijkmatig over het membraan wordt verdeeld. Dat vermindert de kans op vermoeiing van het membraan.
De grote voordelen van een membraanpomp zijn dat medium en aandrijving niet vervuilen en dat de pomp onderhoudsarm is.
Geen vervuiling
Het grote voordeel van een membraanpomp is dat het medium alleen in aanraking komt met het membraan en niet met de aandrijving. Een vloeibaar product wordt dus niet vervuild door bijvoorbeeld oliesmering of lagerslijtage. En een vloeibaar gas, of vluchtige vloeistof zoals benzine, kan niet worden ontstoken door elektrische vonken. Omgekeerd is de aandrijving beschermd tegen vervuiling, mechanische slijtage (door abrasieve materialen) en chemische aantasting (door corrosieve stoffen).
Onderhoudsarm
Membraanpompen zijn in principe absoluut lekvrij door het ontbreken van een asafdichting. Dankzij hun werking zijn ze onderhoudsarm in vergelijking met veel andere pomptypen. Dat is mede te danken aan het feit dat ze schadevrij kunnen drooglopen.
Een Wanner Hydra-Cell doseermembraanpomp | foto: PromoTec
Voordelen membraanpomp op een rijtje
lekdicht door ontbreken asafdichting;
drooglopend zonder schade;
nauwkeurig regelbare capaciteit per slag;
gelijkmatige membraanbelasting;
bestendig tegen relatief hoger temperaturen;
onderhoudsarm;
pulsatie-arm (zeker bij 3 of 5 membranen);
mogelijkheid van verpompen van vaste deeltjes in een vloeistof;
geschikt voor viskeuze vloeistoffen.
(Bron: Minke Burggraaff, PromoTec)
Membraanpomp: nadeel
Het enige nadeel is dat bij membraanlekkage grote schade kan optreden. Daarom worden pompen soms uitgerust met detectie van een membraanbreuk. Om schade aan de pomp en vervuiling van het medium te beperken, kan een membraan ook dubbel worden uitgevoerd. Pompen worden voorzien van meerdere membranen, tot wel vijf, om pulsaties (inherent aan het werkingsprincipe) te verminderen.
Toepassingsmogelijkheden liggen in tal van sectoren. Bijvoorbeeld de olie & gassector en overige procesindustrieën voor het verpompen van milieugevaarlijke stoffen, abrasieve vloeistoffen (slurry’s), radioactieve vloeistoffen en andere vloeistoffen, waaronder afvalwater. Of denk aan sectoren waar hygiëne van belang is, zoals de dranken- en voedingsmiddelenindustrie en de farmaceutische en biotech-industrie.