Laminaire en turbulente flow beïnvloeden flowmetingen. Laminaire flow biedt nauwkeurigheid, minimale drukval en is ideaal voor lage stroomsnelheden.
Als het gaat om het meten van flow, kunnen twee cruciale factoren aanzienlijke invloed hebben op uw meting: laminaire flow en turbulente flow. Deze verschijnselen spelen een belangrijke rol in het gedrag van flow meters en kunnen de nauwkeurigheid van metingen beïnvloeden.
Laten we kijken naar de verschillen tussen laminaire en turbulente flow, en enkele tips verkennen om de nadelige effecten van turbulentie te minimaliseren, en begrijpen waarom laminaire flow belangrijk is voor flow meters.
Laminaire flow is een verschijnsel waarbij fluïde deeltjes zich in gladde, parallelle lagen bewegen. Deze ordelijke beweging vermindert energieverlies, waardoor het zeer wenselijk is in verschillende flow toepassingen.
In laminaire flow blijft de snelheid van het medium relatief constant, en elke fluïdeflaag behoudt haar afzonderlijke pad, zonder te mengen met aangrenzende lagen. Deze eigenschap creëert goed gedefinieerde flowprofielen, wat zorgt voor consistente en nauwkeurige flow metingen.
Laminaire flow wordt vaak waargenomen bij lage flowsnelheden en in situaties waar de flow ongehinderd is. Dit betekent dat er zich niet te veel obstructies, zoals kleppen, adapters of koppelingen, in het flowpad bevinden.
Turbulente flow treedt op wanneer de flow van een medium verstoord wordt, vaak veroorzaakt door restricties zoals kleppen of adapters in combinatie met hoge vloeistofsnelheden. Dit fenomeen, bekend als het ‘turbulentie-effect’, leidt tot chaotische en niet-lineaire flowpatronen.
Turbulente flow is iets wat je wilt voorkomen bij de inlaat van je flow meter, omdat het de nauwkeurigheid van je meting kan beïnvloeden. Het is wenselijk om vlak voor je flow meter een laminaire flow te hebben.
Maar het instrument zelf – wanneer gebruikt als een flow controller, met een klep achter de meter – kan ook een turbulente stroming veroorzaken. Niet alle soorten flow meters ervaren dit als nadelig.
Voornamelijk thermische flow meters die het bypass-principe gebruiken, zijn gevoelig voor dit effect. Flow meters gebaseerd op het Coriolis-werkingsprincipe, ultrasone stroommeters of meters die de flow ‘in-line’ meten (ook wel Constant Temperature Anemometry genoemd), worden niet beïnvloed door turbulentie.
Wil je nog meer leren over de verschillen tussen laminaire en turbulente flow, en wil je tips om de nadelige effecten van turbulente flow te minimaliseren? Klik dan door naar de volledige blogpost.
Lees het volledige blog op onze website