Vlinderkleppen worden veelvuldig gebruikt in de procesindustrie, zoals in de voedingsmiddelenindustrie en chemische industrie. Tijdens het selecteren van de juiste afsluiter hou je rekening met diverse belangrijke aspecten. In deze blog leggen we de focus op sanitaire vlinderkleppen. Om te voorkomen dat je door de bomen het bos niet meer ziet, leggen wij in 6 stappen de belangrijkste specificaties uit.
1. Welke buismaat?
Een van de eerste en belangrijkste specificaties bij de keuze van een vlinderklep is het bepalen van de diameter van de buis en dus ook de maat van de afsluiter. In de voedingsmiddelenindustrie zijn er diverse maatstelsels, zoals DIN, INCH en ISO. In Nederland is het meest gebruikte maatstelsel DIN Reihe 2 volgens EN 10357 voorheen DIN 11850.
2. Welke aansluiting?
De meest voorkomende vlinderklep is voorzien van laseinden. Echter zijn er tal van andere aansluitvarianten mogelijk. Om verontreiniging te voorkomen moet de inwendige diameter gelijk zijn aan de buis of installatie waar deze vlinderklep op bevestigd wordt. Om de afdichting te kunnen vervangen moet minimaal de helft van het klephuis verwijderbaar zijn. Ook moet het leidingwerk voldoende axiale en radiale mobiliteit hebben.
Onderhoud
Onderhoud is een belangrijk aspect bij de keuze van de juiste vlinderklep. Hoe vaak moet de klep worden schoongemaakt? En hoe vaak moet er onderhoud plaatsvinden? Als de klep zich op een lastig toegankelijke plaats bevindt wordt er meestal gekozen om een vlinderklep in tussenflens uitvoering te gebruiken. Het voordeel van deze vlinderklep is dat wanneer de bouten verwijderd zijn, het huis tussen de flenzen uitgehaald kan worden, zonder dat er veel radiale speling noodzakelijk is.
3. Welk merk?
Elk vlinderklepmerk heeft zijn eigenschappen. Het kan zijn dat er in de huidige installatie al een standaardmerk wordt gehanteerd. Aan de hand van uiterlijke kenmerken en/of graveringen kan meestal achterhaald worden welk merk vlinderklep het is.
4. RVS 304 of RVS 316?
Bij het maken van de keuze tussen RVS-304 (1.4301) of RVS-316L (1.4404) is voornamelijk de benodigde corrosiebestendigheid van het materiaal doorslaggevend. Bedrijven die actief zijn in de voedingsmiddelen zetten veelal RVS-304 in, en nog belangrijker volstaat dit ook. Enkel in een agressieve omgeving is RVS-316 een wenselijker alternatief.
5. Welke afdichting heb ik nodig?
Vlinderklep afdichtingen, ook wel manchettes genoemd, zijn leverbaar in verschillende kwaliteiten. De meest gebruikte materiaalkwaliteiten zijn EPDM, HNBR, VMQ (siliconen) en FKM (Viton®). De afdichtingskwaliteit heeft een grote invloed op de levensduur van de afdichting en dus op het functioneren van de vlinderklep. Om de juiste afdichting te selecteren is het van belang om rekening houden met verschillende factoren zoals:
Medium
Een manchette komt in aanraking met het medium dat door de vlinderklep heen stroomt. Maar ook komt de manchette in aanraking met reinigingsmiddel tijdens CIP/SIP. Elke kwaliteit reageert anders op het medium waar het mee in aanraking komt. Het medium heeft grote invloed op de levensduur van de afdichting. Zo is EPDM bijvoorbeeld slecht bestand tegen plantaardige oliën en dierlijke vetten. Pindakaas en mayonaise zijn daarom een slechte combinatie met een EPDM afdichting. Viton is bijvoorbeeld niet resistent tegen stoom, wat tijdens SIP gebruikt wordt. Wat ook van belang is, is de contactduur en de concentratie van het medium met de afdichting. Om lekkage te voorkomen is het belangrijk om alleen originele afdichtingen van de vlinderklep fabrikant te gebruiken
Druk
Niet alle manchettes presteren goed onder hogere drukken. Hierdoor ontstaat het risico dat afdichtingen sneller slijten en niet betrouwbaar functioneren. Om te achterhalen welk materiaal ingezet dient te worden, moet je weten welke druk op de afdichting wordt uitgeoefend.
Temperatuur en temperatuurveranderingen
De temperatuur is van grote invloed op de levensduur van een afdichting. Komt de afdichting in aanraking met hoge of juist lage temperaturen? En wisselt de temperatuur vaak?
Schakelfrequentie
Hoe vaak moet de vlinderklep geopend en gesloten worden? Is dat één keer per week of is dat meerdere keren per dag? Dit heeft gevolgen voor de levensduur van de afdichting.
6. Hoe wordt de vlinderklep aangestuurd?
De eenvoudigste vlinderkleppen worden handmatig bediend en worden geopend middels een standaard handbediening die open en dicht kan. Als de schakelfrequentie laag is en het systeem goed toegankelijk is, wordt er vaak een handmatige bediening toegepast. Deze is in 0° gesloten en bij 90° open. Er zijn ook modellen met tussenstanden, zoals een traploze handbediening. Hierbij wordt de vlinderklep gebruikt als een regelventiel en kan de vlinder in diverse standen gepositioneerd worden.
Als de vlinderklep automatisch moet worden bediend, kun je kiezen voor een pneumatische aandrijving (lucht) of een elektrische aandrijving. Mogelijke opties zijn:
Lucht openend / veer sluitend
Lucht openend / lucht sluitend
Veer openend / lucht sluitend
Stuurkop
Met een stuurkop is het mogelijk om een pneumatisch bediende afsluiter op afstand door middel van een micro processor of elektrische sturing te schakelen. Hierbij wordt er een signaal naar de afsluiter gestuurd. In de stuurkop bevindt zich een 3/2 magneetventiel die elektronisch wordt aangestuurd waardoor de klep geopend kan worden. In de stuurkop bevinden zich ook naderingsschakelaars die de positie van de klep doorgeven aan de microprocessor. Als de vlinderklep geopend is, kleurt de kop groen. Indien de afsluiter gesloten is kleurt de top rood.
Terugmelding
Zowel bij handbediende als bij pneumatisch bediende afsluiters kan terugmelding opgebouwd worden. Bij handbediende kleppen is dit mogelijk middels een naderingsschakelaar, ook wel inductieve sensor op de hendel genoemd. Bij een actuator is dit mogelijk met behulp van een terugmelding in de stuurkop of met een naderingsschakelaar.
Advies nodig?
Het toepassen van de juiste afsluiter met de bijbehorende manchette voorkomt snelle slijtage en lekkage. Wij helpen je dan ook graag verder met het vinden van de juiste vlinderklep en de daarbij behorende accessoires!