SAMSON ventielen voor waterstofapplicaties

icon.highlightedarticle.dark Onderhoud
78 bekeken Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: SAMSON ventielen voor waterstofapplicaties

SAMSON REGELTECHNIEK levert al vele jaren regelventielen speciaal voor waterstofapplicaties. Gasvormige waterstof, maar ook voor cryogeen vloeibare waterstof. Waterstof in vloeibare vorm is extreem koud (circa -253 graden Celsius) en dat stelt specifieke eisen aan de materialen en afdichtingen van de regelventielen en afsluiters.

Energieopslag voor de toekomst
Groene waterstof wordt geproduceerd met hernieuwbare energiebronnen. Deze vorm van klimaatvriendelijke energie is sterk afhankelijk van het heersende klimaat en de weersomstandigheden. Daarom zijn er energieopslagsystemen nodig die elektriciteit kunnen leveren, zelfs wanneer de zon niet schijnt en het niet waait. Eén mogelijkheid is schaalbare redox-flowbatterijen die elektriciteit opslaan in de vorm van chemische energie. Het systeem, dat bestaat uit een tanksysteem met elektrolytoplossing en batterijcellen, slaat elektrische energie op in de elektrolyt wanneer energie van buitenaf wordt toegevoerd en onttrekt energie aan de elektrolyt wanneer energie aan het elektriciteitsnet wordt toegevoerd.

Waardeketen waterstof
– Teruglevering: Waterstof uit hernieuwbare energiebronnen is geschikt voor bestaande (aard)gasnetten.
– Energie: Voor de productie van groene waterstof is elektrische energie nodig. Deze wordt onder meer opgewekt in zonne-energiecentrales.
– Elektrolyse: Met behulp van hernieuwbare elektrische energie wordt groene waterstof verkregen. Hierbij wordt water gesplitst in waterstof en zuurstof.
– Vervaardiging ammoniak: Ammoniak wordt duurzaam geproduceerd uit groene waterstof en stikstof in hogedrukreactoren.
– Vloeibaar maken en vervoer: Om waterstof vloeibaar te maken, wordt het in verschillende stappen afgekoeld.
– Raffinaderij: In raffinaderijen wordt waterstof gebruikt bij het zuiveringsproces van ruwe olie.
– Waterstoftank: Om het volume te verminderen wordt waterstof opgeslagen in vloeibare vorm.
– Chemie: Polysilicium met een hoge zuiverheidsgraad als grondstof voor micro-elektronica en zonnecellen wordt hoofdzakelijk op industriële schaal geproduceerd in een proces op basis van chemische afzetting uit trichloorsilaan en waterstof.

Voor meer informatie over de verschillende waardeketens en wat SAMSON hier kan betekenen, klik op “SAMSON en waterstofapplicaties” (pdf).

SAMSON en waterstof icon.arrow--dark

Geschreven door

Logo van:SAMSON ventielen voor waterstofapplicaties

SAMSON REGELTECHNIEK B.V.

SAMSON REGELTECHNIEK adviseert, levert en verricht service aan SAMSON regelventielen en veiligheidsafsluiters voor procesinstallaties in Nederland. Ook bieden wij Industrie 4.0 softwareoplossingen voor het monitoren van regelventielen in een plant. Lees meer