Op zich zijn HDPE-melkcontainers vanwege het design uitermate geschikt om te worden gerecycleerd tot nieuwe voedselverpakkingen, maar de bottleneck zit hem in de wijze van inzamelen en sorteren. Voornaamste uitdaging is mogelijke aanwezigheid van vervuilingen in het recyclaat, dit gebeurt vooral door het samenpersen van verschillende soorten HDPE-plastic verpakkingen tot balen.

Diepgaand onderzoek naar contaminatiebronnen heeft nu tot nieuwe inzichten geleid. Het onderzoek, uitgevoerd door WUR, volgde de reis van plastic HDPE-melkflessen van productie tot recycling. Op verschillende punten in het proces werden de flessen onderzocht om te achterhalen waar en hoe vervuiling optreedt om de vervuilingsbronnen te identificeren.

Sorteren met ‘merkers’ of AI-herkenning

Uit deze inventarisatie bleek dat het sorteren anders moet en dat vervuiling is te voorkomen door bijvoorbeeld ‘merkers’ of AI-herkenning toe te passen als sorteermethode. Zo zouden de flacons op termijn effectief kunnen worden gescheiden.

Verpakkingsstandaardisatie

Dit zou de kans op besmetting in het recyclaat aanzienlijk verkleinen, wat belangrijk is in het kader van de borging van de voedselveiligheid, stellen de onderzoekers. Daarnaast wordt ook verpakkingsstandaardisatie als een optie genoemd, om zo grote hoeveelheden van hetzelfde materiaal efficiënter kunnen sorteren en verwerken.