De aanhoudende droogte in Pembane, Mozambique dwingt de inwoners ertoe regelmatig meerdere kilometers te lopen voor schoon drinkwater. Meer dan de helft van de plattelandsbevolking van het Oost-Afrikaanse land heeft nog steeds geen of slechts beperkt toegang tot drinkwater. In samenwerking met Enteria en Partners heeft Wilo deelgenomen aan een pilotproject voor duurzame watervoorziening.
“Mati, mati” of “water, water” – daaraan ontbreekt het de inwoners van Pembane. Lange kustlijnen, een enorme rivierdelta en veranderende weersomstandigheden maken Mozambique vatbaar voor de klimaatverandering. Overstromingen, hittegolven, wervelstormen en droogte treden steeds vaker en heftiger op. “Het idee achter het pilotproject is om zonlicht om te zetten in elektriciteit en elektriciteit vervolgens in water. Daarbij hebben we met alle partners een opzet ontwikkeld die een duurzame energievoorziening combineert met een eerlijke drinkwaterwinning en –verdeling in Pembane”’ aldus Marc-Oliver Bruckhaus, CEO van ENTERIA. Uit deze opzet werd “Mati Mati” geboren.
Voor elke kWh energie die in de cloud wordt gedeeld, koopt Enteria een liter water van het Mati Mati-project. In het voorjaar van 2020 werd een bronpomp op zonne-energie in bedrijf genomen. Deze pompt het grondwater naar een tien meter hoge watertoren, vanwaar het water vervolgens via acht waterafgiftepunten over Pembane wordt verdeeld. De intelligente calculatietechniek van Enteria zorgt er daarbij voor dat de waterhoeveelheid is aangepast aan de lokale behoeften. Met een oplaadbare chipkaart kunnen bewoners nu goedkoop en voorgefilterd schoon water tappen. Dat bespaart niet alleen lange loopafstanden met een zwaar vat water, maar zorgt ook voor een aanzienlijke verhoging van de levenskwaliteit. De tijd die wordt bespaard kan bovendien worden besteed aan andere activiteiten, zoals de scholing van kinderen. “Mati Mati” schept ook nieuwe mogelijkheden: de nieuwe watervoorziening creëert werkgelegenheid en zorgt ervoor dat mensen een opleiding kunnen genieten.
Duurzame ontwikkeling van grote betekenis
“Duurzaam handelen maakt deel uit van het Wilo-DNA en is een centraal bestanddeel van onze duurzaamheidsstrategie. Eén van onze zeven duurzaamheidsdoelstellingen is om meer mensen van schoon water te voorzien,” aldus Gero Böhmer, groepsdirecteur overheid en public affairs bij Wilo. Inmiddels voorzien de negen installaties dagelijks meer dan 6.000 mensen van schoon drinkwater. Op grond van het hoge rendement van de Wilo pompen wordt dagelijks meer dan 25.000 liter water verpompt. Daarnaast wordt het water ook ingezet voor irrigatie in de landbouw, zodat het mes aan meerdere kanten snijdt.