Hoe neem je representatieve monsters?

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
Laatste wijziging: 16 juli 2024
Monstername
Monstername | Foto: Hitma

Om in de voedingsindustrie representatieve monsters te nemen, moeten vier essentiële stappen gevolgd worden:

  1. Besmettingsrisico’s uitsluiten
  2. De kraan goed reinigen
  3. Een bemonsteringsprotocol volgen
  4. Zorgen voor de juiste opslag en vervoer

Het correct uitvoeren van monstername kan ongewenste gevolgen van besmet voedsel, afgekeurde batches, risico’s voor de volksgezondheid, recalls en de bijkomende reputatieschade van je merknaam helpen voorkomen.

Besmettingsrisico’s uitsluiten

De grootste oorzaak van besmetting zijn bacteriën en schimmels. Het is dus belangrijk voedingsmiddelenmonsters hiertegen te beschermen. Dat begint bij het plaatsen van de monsternamekraan, waarbij het belangrijk is om dode hoeken te voorkomen. Die zijn namelijk moeilijk te reinigen, waardoor er restanten kunnen achterblijven. Monsternamekranen van Keofitt bevatten geen dode hoeken – mits correct geplaatst in een hoek van 90° – waardoor er nooit restanten achterblijven.

Reinigen van de kraan

Naast een juiste plaatsing zonder dode hoeken, is het reinigen van monsternamekranen essentieel. Wanneer de kraan niet steriel is, kun je nooit garanderen dat een monster representatief is. De vraag is dan of de gehele batch besmet is of alleen het monster. Dit kun je voorkomen door de kraan direct te reinigen na het afnemen van een monster. Vergelijk het met een bord vol pastasausresten dat je na gebruik niet direct afspoelt. Het is dan moeilijker om de saus achteraf te verwijderen. Het voordeel van de monsternamekranen van Keofitt is dat deze tijdens de productie gereinigd kunnen worden.

Reinigingsmethode

De beste reinigingsmethode is CIP (Cleaning In Place) of SIP (Sterilisation In Place). Bij andere reinigingsmethoden bestaat de kans dat de kraan niet geheel steriel is. De kans is dan groot dat het volgende monster besmet raakt.

Afname en vervoeren

Naast de plaatsing en het reinigen van de monsternamekraan, bepaalt de manier van bemonsteren de representativiteit van het monster. Maak hierover intern afspraken, bijvoorbeeld door een bemonsterplan op te stellen en/of wijs een eindverantwoordelijke aan. Zo is de kans op slechte invloeden van buitenaf minimaal en de kans op een representatief monster groter. Een laatste, maar essentiële stap is het vervoeren van het monster. Om besmetting uit te sluiten, is het belangrijk een geschikte monsternamefles of monsternamezak te gebruiken. Zodra je al deze stappen hebt voltooid en besmettingsrisico’s hebt uitgesloten, komt het monster veilig bij het laboratorium aan.

Geschreven door

Logo van:Hoe neem je representatieve monsters?

Hitma B.V.

Bij Hitma denken we graag met je mee. We begrijpen dat processen in elk bedrijf anders zijn. Daarom werken wij intensief samen om een technische oplossing op maat te kunnen... Lees meer