Filterkaarsen vervangen? Stel de juiste vragen!

icon.highlightedarticle.dark Onderhoud
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Filterkaarsen vervangen? Stel de juiste vragen!

Vaak krijg ik de vraag; “Gerard, kun je een vervangend filterelement van fabricaat X leveren?” Ik kan dan natuurlijk naar een van de vele cross-referentielijsten, ofwel artikelnummervergelijkings­lijsten, kijken. Op zich prima, en ook de snelste manier om een filter te verkopen, maar het laat wel ruimte voor fouten. Daarom zoek ik voor mijn klanten altijd eerst drie zaken uit:

1. Gebruikt de klant wel het juiste filter?

Problemen in het filterproces worden niet altijd opgelost met ­hetzelfde filter als het filter niet is geconstrueerd met geschikte of ­compatibele ­materialen, géén geschikte efficiëntie biedt of niet voldoende ­gedimensioneerd is voor het proces. Issues met lage flow/hoge druk, extraheerbare stoffen of slechte efficiency kunnen gewoon te wijten zijn aan het niet volledig aanpakken van de procescondities zoals temperatuur, flow, filtratiedoelstellingen, samenstelling van de processtroom of een duidelijk procedure voor hergebruik, reiniging of ontsmettingsprocessen.

2. Is er een equivalent beschikbaar?

Soms is het antwoord op deze vraag ‘nee’. Hier schuilt wel het gevaar dat je de constructiematerialen van een concurrerend filter niet gelijk stelt aan de materiaalvereisten voor de toepassing. Nylon en PVDF zijn bijvoorbeeld concurrerende hydrofiele membranen die niet iedere producent aanbiedt. Maar in sommige gevallen zijn hydrofiele polyethersulfon (PES) materialen gelijkwaardig, of zelfs superieur, in termen van flow en capaciteit. Er bestaat dus niet alleen een equivalent, het kan ook een betere keuze zijn.

3. Is er een betere optie?

Hoewel een vervangend filter mogelijk goed werkt in de toepassing, zijn er filters die betere prestaties kunnen leveren. Er zijn bijvoorbeeld filters met een hybride samenstelling. Deze bieden een mix van een geplooid filter met een dieptemedia die de flow en stroomsnelheden of verwerkingstijden kan verbeteren waar traditionele ­dieptefilters worden gebruikt voor zachte deeltjes of ­slurrytoepassingen.

Kortom, weten welke vragen je moet stellen als je een vervangend filterelement nodig hebt, kan belangrijker zijn dan simpelweg het alternatief voor dit filter te kennen.

Gerard de Ruiter
specialist procesfiltratie bij Hitma

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijven icon.arrow--dark