Duurzaamheidsstappen palmolie

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Duurzaamheidsstappen palmolie

De Europese alliantie van palmolieraffinadeurs en producenten heeft een verklaring opgesteld, waarin de sector zich positief opstelt ten aanzien van de regelgeving binnen de Europese Unie om te komen tot 100% duurzame en ontbossingsvrije palmolie in Europa. De betrokken bedrijven zijn verenigd in de Europese Palmolie Alliantie (EPOA).

In een verklaring stelt Frans Claassen, voorzitter van EPOA en directeur van MVO – de ketenorganisatie voor oliën en vetten – dat regelgeving ervoor kan zorgen dat er in Europa straks alleen nog duurzame palmolie wordt verwerkt. “Dat kan bijvoorbeeld met een due diligenceverplichting voor bedrijven die producten met palmolie in de EU-markt afzetten. Dergelijke maatregelen kunnen een gelijk speelveld creëren voor alle plantaardige oliën.”

De palmolieketen is de afgelopen jaren al flink verduurzaamd. In 2018 was 83% van de geïmporteerde palmolie door de palmolie-industrie in Europa duurzaam, maar in de praktijk wordt dat percentage in productieprocessen en de retail niet gehaald. Slechts 60% van de palmolie die door Europese voedingsmiddelenproducenten en supermarkten wordt ingekocht, is duurzaam.

Zonde, vindt Frans Claassen, “want het aanbod ligt dus veel hoger.” EPOA stelt dat er meer steun nodig is voor kleine boeren, omdat good governance in producerende landen de sleutel is voor duurzame oliepalmplantages. Daarnaast moet het due diligencesysteem gekoppeld worden aan een brede EU-strategie om effectief te zijn.

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijven icon.arrow--dark