Dit was Pumps & Valves ­Rotterdam 2021…

35 bekeken Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Dit was Pumps & Valves ­Rotterdam 2021…

Pumps & Valves Rotterdam stond vooral in het teken van ontmoeten en netwerken, al ontbraken de noviteiten niet. Bezoekers toonden zich tevreden eindelijk weer eens écht advies te ­kunnen krijgen van leveranciers.

Tekst: Vincent Hentzepeter | Fotografie: FOODnote

Druk? Niet echt. Pumps & Valves Rotterdam, Solids Rotterdam, en de nieuwe M+R-beurs voor meet- en regeltechniek begonnen rustig. De tweede dag trok qua publiek duidelijk aan. Er stonden deze post-corona editie minder exposanten, met wat kleinere stands, zodat alles in één hal paste. In totaal zo’n 100 voor de beurscombi, tegenover 230 in 2019. Het gehalveerde bezoekersaantal van 1.528 past prima in dat plaatje. Lang niet alle specialisten in de natte procesindustrie hadden een stand geboekt. Waar bij het Solids-deel veel A-merk-leveranciers er wél stonden, was het aantal exposanten op Pumps & Valves beperkt. Dit benadrukte nog eens de dominante positie van de Solids-sectie binnen deze beurscombi.

Article image of: Dit was Pumps & Valves ­Rotterdam 2021…
Article image of: Dit was Pumps & Valves ­Rotterdam 2021…

Ook B2B

Veel exposanten gaven aan dat ze hun verwachtingen hadden bijgesteld, tenslotte was het de eerste beurs in bijna twee jaar. ‘Het moet weer eens beginnen’ was een van de gevleugelde uitspraken. Aan B2B-netwerken ontbrak het niet. Pomp­leveranciers gaven aan het live contact onderling en met collegabedrijven in de bulkgoedsector als waardevol te beschouwen, zeker na zo’n lange periode van beursstilte. ‘Je hoort hier eerder over nieuwe projecten bij collega’s waar wij op aan kunnen sluiten. Alleen al daarom moet je gewoon op de beurs staan. Blijft je thuis, dan mis je de boot. En een aantal collega’s hier is gewoon ook klant bij ons.”

Mondkapjes opzuigen

Mondkapjes hoefden niet op, alleen gevaccineerden en negatief getesten hadden toegang. Gorman-Rupp Nederland had een publiekstrekker gemaakt van de overbodige dozen met mondkapjes. Ze werden opgezogen met een pomp uit de Super T-series. Een mooie afrekening met Rutte’s ‘nieuwe normaal’. Voor procesoperator Kevin Zweiphennig van TPT Opslag die ‘door zijn baas naar Rotterdam werd gestuurd’, kwam de beurs als geroepen. Zijn bedrijf wil flink investeren. “Daarvoor is het contact met de leverancier – in het echt! – zo belangrijk. We zijn overgenomen, hebben flink wat apparatuur nodig en zijn hier om ideeën op te doen over vacuümsystemen en het mixen van producten. Dat gaat bij ons van het verwerken van katalysatoren tot mierenzuur.”

Article image of: Dit was Pumps & Valves ­Rotterdam 2021…
Article image of: Dit was Pumps & Valves ­Rotterdam 2021…

Plug & play

Siert Wiersema, adjunct-directeur bij Aerzen Nederland, ervoer de beurs als rustig, maar was wel tevreden: “Ik heb het gevoel dat er maar een kwart van het normale bezoekersaantal komt, zal wel meer zijn hoor, maar de kwaliteit is prima qua interessegebied en beslissingsbevoegdheid.” Dit jaar eens geen compressoren op de stand, maar containeroplossingen. Waarom die keuze? “We focussen op het modulaire bouwen dat een vlucht neemt. We verkopen steeds meer plug & play containers met alles erop en eraan; gestandaardiseerd met wat maatwerk erin en modulair uitrolbaar, ook diverse waarin pompen ingebouwd worden. Deze containers zijn inclusief remote monitoring en energiebewaking. Ze zijn ook nog geluidsarm en energiebesparend. Je kunt tot 50% bezuinigen door de integratie van de techniek, alles is dan optimaal op elkaar afgestemd. De containeroplossing wordt steeds meer ontdekt door de natte procesindustrie. “We hebben net nog een industriële waterzuivering geleverd met blowers en waterpompen. Er zijn drie turboblowers in verwerkt. We hebben dit project samen met de installateur en de klant samen in één project geïntegreerd.”

Bluetooth monitoring

Niveaumeting was in zijn diverse vormen te zien bij Endress + Hausser. Gedemonstreerd werden onder meer de Levelflex, de standaard in geleide radar, de vrijeveld-radarsensor Micropilot en de Liquicap, een capacitief werkende radarmeter. Het is al een tijdje mogelijk om alle niveaumeters in de fabriek via één mobiel toestel te monitoren, via een geëncrypteerde bluetoothverbinding voor een beveiligde dataoverdracht. Productmanager Erwin Post constateert een “serieuze vraag naar het inbouw radarsysteem voor fabrieken met een floating roof” en hij ziet de vraag naar niveaumeters sterk toenemen. “We zitten wel 10% hoger dan vorig jaar en inmiddels ook boven oktober 2020. We leggen de full focus op het bieden van maintenance oplossingen, daar zijn we hartstikke goed in.”

Article image of: Dit was Pumps & Valves ­Rotterdam 2021…
Article image of: Dit was Pumps & Valves ­Rotterdam 2021…

Op- en afschalen

Er was belangstelling voor de proefinstallaties voor R&D van IKA. Probleem bij opschaling is vaak dat wat in het lab werkt, niet haalbaar blijkt op grotere schaal, omdat de apparatuur bijvoorbeeld afwijkt. IKA heeft daarom de Magic Plant ontwikkeld, een modulaire installatie voor procesonderzoek op labschaal. Het toestel kan van 0,5 tot 2 liter verwerken. Bovendien kan er volgens het scale up- en down-principe gegaan worden van lab naar proces en weer terug met één technologie. Dit zorgt voor reproduceerbare resultaten. IKA Magic Plant is onder meer inzetbaar voor poeders waaraan vloeistof wordt toegevoegd voor slurry onderzoek, maar ook voor bijvoorbeeld receptuurontwikkeling van mayonaise of het bestuderen van de druppeltjesverdeling van olie in water. Typische applicatievoorbeelden zijn verder onderzoek aan toevoeging van stoffen als xanthaan, guargom, pectine en Arbische gom en wat dat doet met stroperigheid et cetera.

Article image of: Dit was Pumps & Valves ­Rotterdam 2021…

Hittebestendige magneetpomp

De noviteit bij Multipomp was zo nieuw dat hij alleen nog via een videoanimatie te zien was. Het gaat om een magneetgekoppelde pomp die enorme hitte aankan. Het nieuwe pompmodel is een NMX pomptype van Dickow die ongekoeld temperaturen tot 450˚C aan kan, wat uitzonderlijk is. “Bij 280˚C en hoger had je altijd toch echt lucht- of waterkoelingen nodig, denk aan verpompen van thermische olie in de drukkerijsector, dan zit je zo boven de 400˚C”, zei Henk Lupker, directeur-eigenaar. “De pomp is trouwens ook toepasbaar voor het recyclen van plastics, voor het verpompen van vloeibaar gemaakte plastics. Die markt neemt sterk toe en daarmee de behoefte aan dit soort pomptechnologie.” De veel hogere temperatuurbestendigheid zit hem in de materialen en magneetkoppeling, legt hij uit, “Er worden andere magneetmaterialen gebruikt, zodat de magneet sterk blijft bij hogere temperaturen. Er zit trouwens wel een cool fan in om de lagers koel te houden.” ●

Levendig debat tijdens kennissessie ‘Duurzaamheid’

• Easyfairs en Proces Media organiseerden tijdens de beurs een rondetafel-debat over duurzaamheid in de industrie met sprekers van Gorman-Rupp, Hosokawa Micron, Dinnissen Process Technology en Van Beek Schroeftransport. Een van de eyeopeners was dat de fabrikanten veel energie kunnen besparen door hun processen beter te integreren en zich vaak niet bewust zijn van de enorme energieverliezen die gepaard gaan met lekkende persluchtsystemen.
• Ook warmteterugwinning biedt kansen, maar wordt nog vrij weinig ingezet. Bij pompen valt veel winst te halen door ze te laten draaien op duurzamere brandstoffen uit niet-fossiele bron en door gebruik van de nieuwste motortechnologie. Dit laatste geldt overigens ook in de bulkgoedsector.
• Investeringen in duurzaamheid kunnen zich relatief snel terugverdienen, zo bleek, zeker als de energieprijzen blijven stijgen en er door aangescherpte wet- en regelgeving hogere heffingen komen op vervuilende bedrijven.
• Wie nu goedkoop uit is door niets aan verduurzaming te doen, kan zich over enkele jaren daarom wel eens flink in de vingers ­snijden. Meer over de uitkomsten van dit rondetafel-debat in de komende editie van Fluids Processing.

Article image of: Dit was Pumps & Valves ­Rotterdam 2021…

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijvenicon.arrow--dark