BakerCorp kiest voor mobiele ATEX pompen van BBA Pumps

icon.highlightedarticle.dark Veiligheid
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: BakerCorp kiest voor mobiele ATEX pompen van BBA Pumps

Bedrijven in de (petro)chemische industrie hebben allemaal dezelfde doelstelling als het gaat over veiligheid. Geen ongevallen, geen letsel aan mensen en geen schade aan het milieu. Bij BakerCorp is veiligheid een commitment zowel naar klanten als werknemers. In 2016 resulteerde dit in een mooi project voor BBA Pumps met de ontwikkeling van de eerste volledig ATEX gecertificeerde vacuüm ondersteunde mobiele pompen ter wereld.

Baker is ooit begonnen in de olievelden van Bakersfield, Californië met een kleine vloot vacuümwagens en is inmiddels uitgegroeid tot een mondiaal verhuurbedrijf met meer dan 900 werknemers. In 2006 is BakerCorp Europe opgericht. Met het hoofdkantoor in Nederland en een netwerk van vestigingen in West Europa is het bedrijf uitgegroeid tot één van de grootste spelers op het gebied van tijdelijke vloeistofverplaatsing, filtratie en opslag.

De uitdaging
André Mooiman werd in 2015 bij BakerCorp aangesteld als Product Manager Pumps. Hij kreeg de opdracht om in Europa de verhuur van pompen uit te rollen met als missie veiligheid naar een hoger niveau te brengen.
Dat was makkelijker gezegd dan gedaan, de ATEX eisen in de industrie zijn streng maar een passende oplossing voor tijdelijke pompinstallaties was niet beschikbaar. Tot voor kort werden huurpompen geïnstalleerd met alleen gecertificeerde motoren en/of koppelingen, maar daar bleef het dan bij.

De oplossing
Na een zoektocht onder diverse pompenfabrikanten heeft BakerCorp de samenwerking gezocht met BBA Pumps. André: “Wij waren gecharmeerd van de BA serie – vacuüm ondersteunde pompsets – door hun multifunctionaliteit en logistieke voordelen, ze misten alleen nog de aansluiting op de industriële markten waar wij actief zijn. “Na een aantal gesprekken met de directie van BBA Pumps is de beslissing genomen om samen te werken, op zoek naar het antwoord waar onze klantenkring al heel lang op zit te wachten. Namelijk volledig ATEX gecertificeerde droogzelfaanzuigende mobiele pompen.”

Het resultaat – EX II 2G IIB T4 GB
Het eindproduct is technisch zo veelomvattend dat het onmogelijk is om in te gaan op alle details. De pomp, het vacuümsysteem, motoren, koppelingen, sensoren, schakelkast, gebruikershandleiding en het frame zijn als complete pompset officieel gecertificeerd volgens EX II 2G IIB T4 Gb en voldoen aan de ATEX 95 richtlijnen. Hiermee zetten BBA Pumps en BakerCorp de nieuwe standaard betreffende veilig pompen met een inzetgebied voor de ATEX zones 1 en 2 (gasomgeving) en een maximale capaciteit van 430 m3/uur.

Geschreven door

Distrimex Pompen & Service bv

Distrimex Pompen & Service is reeds tientallen jaren toonaangevend partner op het gebied van pompen en actief in heel Nederland. U bent bij ons welkom voor deskundig advies, topmerken in... Lees meer