De nieuwe turboblower voor waterzuiveringsinstallaties van AERZEN combineert een hoger vermogen met de kleinste footprint op de markt. De blower werd ontwikkeld als antwoord op de marktvraag naar compacte beluchtingsblowers met een grotere capaciteit. Bijkomend voordeel is dat hij nog makkelijker in te passen is in de containeroplossingen die AERZEN levert.
Als applicatiespecialist voor waterzuivering levert AERZEN een breed gamma aan blowers voor de beluchting van afvalwater in publieke en industriële zuiveringsinstallaties. Zo heeft de Nederlandse dochter van de Duitse Aerzener Maschinenfabrik GmbH al zo’n 60 turboblowers van diverse bouwgroottes draaien op waterzuiveringsinstallaties in Nederland.
tk1 Compacte turboblowers
De turboblowers kennen twee uitvoeringen. Het kleinere type heeft één slakkenhuis dat op één motor is geplaatst, vertelt salesengineer Ben van Maanen. “Deze blowers zijn compact uitgevoerd, inclusief frequentieregelaar, doordat de besturingskast onder de blower is geplaatst; ze zijn dus vooral in de hoogte gebouwd. Ze nemen weinig ruimte in, passen door iedere deur en zijn met iedere palletwagen te transporteren.”
De krachtigste turboblower in deze reeks was tot nu toe de AT 200, met een vermogen van 200 pk en een maximaal debiet van 6.480 m³/h.
Twin-turboblowers
Het grotere type heeft twee slakkenhuizen die op de motor zijn geplaatst, met een extra ventilator en de besturingskast die naast de blower staat. “Dit noemen we de twin-turbo. Dat is een andere techniek die zorgt voor veel grotere aanzuigvolumestromen.” AERZEN levert dit type tot de AT 400, die maximaal 16.200 m³/h kan leveren. Vorig jaar heeft het bedrijf er daarvan 6 geplaatst bij een zuivering in Nederland.
tk2 Tussenmaat met kleine footprint
Met de AT 250 is er een tussenmaat ontwikkeld die nog de compacte bouwvorm heeft, maar weer een groter debiet levert, tot maximaal 9300 m³/h. “De markt in Europa vraagt gewoon om een kleine footprint”, zegt directeur sales & marketing Tim van Haren. “Men wil een compacte machine omdat er bij de waterzuivering vaak niet zoveel ruimte is. De nieuwe AT 250 is ook nog eens de energiezuinigste turboblower in zijn range.” De eerste klanten hebben zich er al voor gemeld.
tk3 Machinegebouw in containervorm
Het pluspunt voor AERZEN zelf is dat de compacte blower eenvoudig in een container te plaatsen is. Handig als bijvoorbeeld een waterschap in de bestaande gebouwen helemaal geen ruimte meer heeft.
“Wij bouwen alles voor de beluchting van het afvalwater in een container”, zegt Van Haren. “Dus niet alleen de blowers, maar ook geluiddempende sandwichpanelen, voedingsaansluiting, verlichting, koeling en een beveiliging voor het geval iemand zonder sleutel eruit moet als de deur dichtvalt. Het is eigenlijk een machinegebouw in containervorm.”
Maatwerk mogelijk
Het gaat om een standaardcontainer die modulair wordt opgebouwd en leverbaar is in 10, 20 en 40 voet. Natuurlijk is tot op zekere hoogte maatwerk mogelijk, geeft Van Maanen aan. “Er zijn klanten die bijvoorbeeld een andere frequentieregelaar vragen; sommige waterschappen willen heel graag een bepaald fabricaat en dat kunnen wij dan inkopen. Over waar de grens ligt tussen wat de klant wil en wij nog kunnen leveren, gaan we graag in gesprek.”
Plug & play
Van Maanen: “Het grote voordeel van een container is dat je die plug & play kunt plaatsen en ook weer makkelijk kunt omwisselen als er een keer iets aan de hand is. Als je een vast gebouw zou neerzetten, heb je meer voorzieningen, mensen en middelen nodig. Wij bouwen de container in onze eigen vestiging in Duiven en zijn daarbij vrij flexibel in de configuratie. Afhankelijk van de zuivering kunnen we bepalen welke machines erin komen. In een standaardcontainer passen 3 van onze compacte machines naast elkaar. Onze mensen hoeven dan ter plekke alleen de container te plaatsen en de aansluitingen te maken.”
Lange levensduur
De containers worden aan de buitenkant helemaal afgewerkt en bijvoorbeeld gespoten in de huiskleuren van de klant. “We kunnen ’m zo mooi maken als de klant wil”, zegt Van Maanen, “en zorgen ervoor dat ie staat als een huis.”
Van Haren: “Zo’n container kan makkelijk 25 jaar mee, terwijl de economische levensduur van de beluchtingsmachines voor de waterzuivering vaak maar 15 jaar is. Technisch kunnen de machines uiteraard veel langer mee.” De kosten vallen ook mee, want AERZEN heeft de engineering voor de standaarduitvoering al voor z’n rekening genomen, vult Van Maanen aan: “Ventilatie- en geluidsberekeningen aan een blowergebouw zijn bijvoorbeeld niet meer nodig, want die hebben wij al voor de container uitgevoerd.”
Vergunningsvrij
De administratieve rompslomp is ook nog eens minder voor een container, noemt Van Maanen nog als bonus. “Want die kan gelden als een tijdelijke voorziening. Als je een vast gebouw plaatst, moet je een omgevingsvergunning aanvragen en dat hoeft niet voor een container.” AERZEN heeft containers geplaatst die inmiddels al 5 jaar draaien.
Energiezuinige olievrije schroefblower
In een container kan naast een turboblower ook zomaar een nieuwe olievrije schroefblower uit de Delta Hybrid reeks worden geplaatst. Dat is vooral zinvol als er een groter regelbereik voor de beluchting wordt gevraagd dan past bij de turboblower, die het meest efficiënt draait bij een min of meer constante volumestroom.
Besparing en CO2-reductie
Dit voorjaar introduceerde AERZEN een nieuwe versie van de Delta Hybrid die nog weer energiezuiniger is. Ook die ontwikkeling was getriggerd door de klantvraag, zegt Van Maanen.
“Gebruikers kunnen tot wel 35% energie besparen als ze oude typen blowers vervangen en met onze calculatietool Performance3 een energiezuinige blowerconfiguratie laten berekenen. Een investering in de nieuwste technieken is dan snel terugverdiend. Waterschappen bijvoorbeeld willen niet alleen in hun portemonnee besparen maar ook op hun CO2-emissie.”