Waterzuivering bespaart > 60% op de energiekosten

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Waterzuivering bespaart  > 60% op de energiekosten

In het Duitse Oberschleissheim is de waterzuiveringsinstallatie uitgerust met nieuwe ­compressortechnologie met dik 60% energiebesparing als resultaat. Deze reductie is een ­combinatie van herinrichting van de bassins en de investering in nieuwe compressortechnologie van Aerzen.

Had de locatie in het Duitse Oberschleissheim uit 1960 oorspronkelijk vier bassins die belucht moesten worden, dat zijn er nu twee geworden, waarbij relatief meer lucht ingebracht wordt dan in de oorspronkelijke vier. De standaard roots blowers op de vier bassins zijn vervangen door twee Delta Hybrids en een Turbo blower van Aerzen met hieraan de AERsmart besturingsregeling gekoppeld. “De AERsmart kijkt welke machines ingezet moeten worden voor het optimale rendement”, legt Ben van Maanen, sales engineer Aerzen, uit. “De gebruikte Aerzen Turbo AT 50 is zuinig in zijn bereik. Die lekker laten draaien en niet te veel regelen buiten zijn optimale werkpunt, anders moet je de Delta Hybrid gaan inzetten. Zo kom je tot een optimale balans.”

Volautomatische omschakeling

De lokaal draaiende regeling zorgt voor een volautomatische omschakeling van machine naar machine. “AERsmart geeft door aan het SCADA-systeem welke machine op welk toerental moet gaan draaien, met druk als belangrijke parameter”, zegt Van Maanen. “De Delta Hybrid draait voor de minimale last, de Turbo voor de nominale last, bij grotere vraag draaien de Turbo en de energiezuinige Hybrid, hier het nieuwe type D30s, samen. En er staan meer van dit soort oplossingen bij waterzuiveringen. In Almere is een vergelijkbare opstelling gerealiseerd. Mooi extra is dat AER­smart op basis van intrede-druk en temperatuur en levensduurparameters gaat signaleren wanneer het tijd is voor onderhoud.”

________________________________________________

Energiereductie met geoptimaliseerde ­compressortechnologie

De nieuwe generatie Aerzen Turbo blowers, waarvan de eerste versies sinds 2010 op de markt zijn, is op tal van punten verbeterd en combineert een hoge energie-efficiëntie met de laagste gebruiks­kosten. De AT 35 en AT 60 voor middelgrote waterbehandelingsinstallaties met een vermogen van
50 kilowatt hebben een nieuw ontwerp met geoptimaliseerde turbine en lagers. Dit zorgt voor 10% meer efficiency en met 20 dB geluidsproductie voor de leiding en 40 dB voor de machine, en daarmee is hij de ‘stilste in de markt’. Hij opereert optimaal op 35 -100% van zijn capaciteit.

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijvenicon.arrow--dark