Waterstof direct uit zeewater produceren

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
172 bekeken Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Waterstof direct uit zeewater produceren

Wetenschappers uit de VS en China hebben een methode gevonden om waterstof direct uit zout water te produceren. Dit biedt mogelijkheden voor waterstofproductie op zee, ter plekke in offshore-windmolenparken. Als gasdetectie­specialist ben ik bij zo’n bericht meteen nieuwsgiering naar hoe ze de beveiliging gaan aanpakken.

Maar allereerst, hoe werkt die waterstofproductie uit zeewater precies? Op de website van Change Inc. las ik dat hiervoor een aangepaste elektrolysemethode is ontwikkeld. Het was natuurlijk al bekend dat je via elektrolyse van zeewater elektriciteit kunt omzetten in waterstof, om deze vervolgens te transporteren via bestaande gasleidingen. Dit is een stuk goedkoper dan elektriciteit transporteren via elektriciteitskabels. Het bijzondere aan de apparatuur die de Chinese en Amerikaanse wetenschappers gebruiken, is dat deze waterstof kan maken van zowel zoet als zout water. Het systeem gebruikt daarvoor één soort materiaal als katalysator. Daarmee zou de waterstofproductie goedkoper worden en het proces eenvoudiger.

Deze nieuwe elektrolysemethode maakt het mogelijk om waterstof direct uit zout water te produceren. Nu zijn daarvoor nog twee verschillende apparaten nodig: één om te ontzilten en één om de waterstof te maken. Het project zit nog in de laboratoriumfase en het is nog de vraag of het een succes wordt, maar het is wel een interessante ontwikkeling om te volgen. Vooral omdat de verwachtingen voor windenergie op zee hoog zijn. Uit eerdere studies bleek al dat de Noordzee 280 gigawatt aan windcapaciteit herbergt. Dit kan onmogelijk via elektriciteitskabels naar land worden gebracht. Waterstof produceren op zee biedt dan een uitkomst. Er zijn inmiddels tien pilots aangekondigd, maar de industrie is afwachtend.

Als het zover komt dat de technologie om direct waterstof te produceren uit zeewater wordt ingezet, dan zijn er in ieder geval voor de beveiliging gasdetectoren beschikbaar die onder de zware, gevaarlijke omstandigheden offshore kunnen werken. Ideaal en noodzakelijk voor extra veiligheid bij waterstofproductie op zee.

Peter Adema
Gas- en vlamdetectiespecialist bij Hitma

Geschreven door

Logo van:Waterstof direct uit zeewater produceren

Hitma B.V.

Bij Hitma denken we graag met je mee. We begrijpen dat processen in elk bedrijf anders zijn. Daarom werken wij intensief samen om een technische oplossing op maat te kunnen... Lees meer