Uniek: 125 vaten per uur vullen met één vulmachine

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
3 juni 2024
Feige T86 afvulmachine
Feige T86 afvulmachine | Foto: De Rijke

Hoe vul je een tankwagen vol licht ontvlambare vloeistof op verantwoorde wijze binnen een uur af in 125 vaten, geseald, gepalletiseerd en omsnoerd, klaar voor transport naar het vrachtschip? Bij De Rijke Warehousing in Rotterdam-Botlek draaien ze daar hun hand niet meer voor om.

Onlangs breidde de firma het aantal vulmachines uit naar 7, waarmee het in bezit is van een afvulinstallatie die in Nederland uniek is in zijn soort.

Vulmachines voor vaten en IBC’s

Afvulmachines worden gebruikt om vaten en IBC’s te vullen met vloeistoffen en gereed te maken voor transport. Daarbij gaat het geregeld om brandbare, toxische, corrosieve of anderszins gevaarlijke vloeistoffen.

Zulke stoffen worden in bulk aangeleverd via tankwagens of tankcontainers. Voor De Rijke was het zaak om deze tankwagens zo veilig en efficiënt mogelijk te kunnen afvullen in vaten en gereed te krijgen voor verder transport.

Diverse afvullijnen voor alle soorten vloeistof

In 2016 installeerde De Rijke daarom de eerste Type 88 vulmachines van fabrikant Feige, het snelste type vulmachine dat in de markt beschikbaar is. In 2020 en 2023 volgden meer aanvullende vulmachines van dezelfde fabrikant. De vulmachines hebben meerdere vullansen en werken samen met automatische palletizers.

Na het afvullen worden de vaten automatisch op pallets geplaatst door de Feige palletizer, klaar voor transport
Na het afvullen worden de vaten automatisch op pallets geplaatst door de Feige palletizer, klaar voor transport | foto: De Rijke

Unieke set-up met 7 afvulmachines

De hele set-up bestaat momenteel uit 7 verschillende machines, van onder meer de typen 71, 84, 86 en 88. Daarmee kan De Rijke alle denkbare typen chemicaliën op een passende, snelle en efficiënte manier verwerken en het logistieke proces – het bedrijf biedt ook diverse transportoplossingen – versnellen. De afvullijnen zijn in Nederland uniek in hun soort.

Berry van Loon, COO bij De Rijke Warehousing
Berry van Loon, COO bij De Rijke Warehousing | foto: De Rijke

Binnen een uur afvullen: 125 vaten

“Veilig en snel afvullen is voor ons cruciaal,” zo licht Berry van Loon, COO bij De Rijke, de keuze voor Feige-machinerie toe. “Met de type 88 machines kunnen we 125 vaten per uur vullen. Dat houdt in: vaten openschroeven, voorspoelen met stikstof, vullen, sealen, op pallets plaatsen en klaarzetten voor transport. Onze nieuwe type 71 vult daarnaast iedere 2 minuten een 1000 liter IBC.”

De T88 afvulmachine van Feige kan 125 vaten per uur vullen
De T88 afvulmachine van Feige kan 125 vaten per uur vullen | foto: De Rijke

Minder wachten met snelle vulmachine

Snelheid is om twee redenen van groot belang. Ten eerste zorgt een hogere omloopsnelheid voor een grotere capaciteit, waarmee de potentiële omzet groeit.

Maar de hoge afvulsnelheid die de type 88 vulmachine biedt, levert nog een tweede voordeel op: “Als je een hele tankwagen binnen een uur kunt afvullen in vaten, kan de chauffeur daar gewoon op wachten”, zegt Van Loon.

“Je koppelt de tankwagen aan, drinkt een kop koffie en kunt weer de weg op. Met tragere machines moet de chauffeur zo’n tank vaak achterlaten en later afhalen. Met de snelle machines van Feige konden we dus een stap uit het proces wegnemen.”

“Als je een hele tankwagen binnen een uur kunt afvullen in vaten, kan de chauffeur daar gewoon op wachten”
Berry van Loon, COO bij De Rijke

Veiligheid voorop: gesloten afvulsysteem

Veiligheid van het personeel en het milieu is van groot belang, zeker als er gewerkt wordt met licht ontvlambaar, corrosief of giftig materiaal. De nieuwste afvulmachines werken daarom op ‘closed cabinet’-basis, waarbij de vloeistof in een volledig afgesloten omgeving in de vaten of IBC’s wordt gebracht.

Het personeel komt dan helemaal niet in aanraking met de vloeistof of productdampen. Alle handelingen aan en rondom de vaten en IBC’s zijn gerobotiseerd.

Operators van de gesloten afvullijnen bij De Rijke Warehousing in Rotterdam Botlek
Operators van de gesloten afvullijnen bij De Rijke Warehousing in Rotterdam Botlek | foto: De Rijke

100% gesloten afvulmachine

“Wij zijn de enige verwerker in Nederland die bij alle afvulmachines waarin gevaarlijke stoffen worden verwerkt, 100% gesloten werkt,” zegt Van Loon daarover. “Deze veiligheids- en milieuaspecten gaven bij ons de doorslag om weer voor Feige-machines te kiezen.”

Bijkomend praktisch voordeel van een gesloten systeem is dat de afzuiging en verwerking van productdampen goed kan worden geregeld. Die damp blijft immers ook binnen het gesloten systeem, wat een gecontroleerde dampafzuiging en -verwerking mogelijk maakt.

“Wij zijn de enige verwerker in Nederland die 100 % gesloten werkt bij de afvulmachines voor gevaarlijke stoffen”
Berry van Loon, COO bij De Rijke

Personeelstraining via Vermeulen

De Rijke gebruikt al jarenlang machines van Feige. De nieuwe machines waren dan ook geen onbekend terrein en uniforme bediening draagt bij aan de veiligheid. Maar ook voor bedrijven die nog geen ervaring hebben, zijn de vulmachines van Feige eenvoudig te installeren, gebruiksvriendelijk en makkelijk te onderhouden.

“We schaften de vatenvullers aan via Vermeulen Ingenieursbureau. Zij zijn sinds 1984 agent voor Feige Filling in Nederland en sinds 2010 ook voor België. Vermeulen hielp ons niet alleen met de technische installatie – waar moeten de machines komen, hoe bereid je je pand voor, hoe regel je de afzuiging – maar zorgde ook voor de training van ons personeel. Dat werkte perfect. Bij de implementatie kregen we te maken met welgeteld 0 incidenten of problemen!”

Duurzame keuze

Van Loon wijst tot slot op het duurzaamheidsaspect. “We willen bij De Rijke groene keuzes maken. De betrouwbare machines van Feige gaan niet alleen decennialang mee, maar zijn ook erg energiezuinig. En omdat het een Duitse leverancier is, hoeven de vaak universele reserveonderdelen niet helemaal vanuit Azië te komen. Dat zijn aspecten die voor ons mede bevestigen dat we een goede keuze gemaakt hebben.”

Meer lezen over de afvul- en verpakkingsoplossingen van Vermeulen Ingenieursbureau? Lees dan ook:

Voedselveiligheid centraal bij automatisering afzaklijn

Profile picture of Martijn Kroese MA

Geschreven door Martijn Kroese MA

Lees meer van Martijn Kroese MA icon.arrow--dark

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijven icon.arrow--dark