Verpompen van (bio)farmaceutische producten brengt risico’s met zich mee. Gevoelige producten kunnen beschadigd en/of verontreinigd raken. Om de veiligheid van patiënten en de kwaliteit van medicijnen te garanderen, is het noodzakelijk om deze risico’s te minimaliseren en liefst te voorkomen. Maar hoe garandeer je een veilig en efficiënt pompproces?
De gekozen pomptechnologie, passend bij de unieke applicatie, speelt hierbij een belangrijke rol. Met de juiste pomp kun je stilstand verminderen en een continue en soepele stroom door het proces realiseren.
Veilige en efficiënte pomptechnologie in de (bio)farmaceutische industrie
Het farmaceutische product in de biotechnologische en (bio)farmaceutisch industrie kan in waarde sterk oplopen. Het verplaatsen van dit product in het proces moet uiteraard zorgvuldig gebeuren. Vandaar dat er hoge eisen worden gesteld aan de pompen die worden toegepast. Bij complexere applicaties bieden membraanpompen de oplossing. Vanwege de extreem lage pulsatie en de lage shear stress, zijn deze pompen geschikt voor filter-/chromatografieapplicaties en gevoelige farmaceutische vloeistoffen.
Deze pompen staan bekend om de soepele verplaatsing van vloeistoffen en biologische producten, zoals monoclonale antilichamen, cell-oplossingen en vaccins, met als resultaat een hoge productveiligheid, efficiëntie en betrouwbaarheid.
Single-use pompen: minder downtime en meer efficiëntie
Door de toepassingen van single-use en een plug-and-play principe kan de pompkamer worden gewisseld, waardoor een lage downtime gerealiseerd kan worden tussen verschillende processen. Een nieuwe single-use pompkamer voor een andere batch kan binnen enkele minuten worden geplaatst met behulp van slechts één stuk gereedschap.
In de praktijk zie ik dat men steeds vaker de voorkeur geeft aan het vervangen van de pompkamer in plaats van tijd en geld te steken in reinigingsprocessen en reinigingsmiddelen voor multiple use toepassingen en minder gebruiksvriendelijke alternatieven. Ook is aangetoond dat je door het toepassen van single-use pompen uiteindelijk minder energie, water en chemicaliën verbruikt dan bij het reinigen van pompen die worden hergebruikt.
Door de hoge eisen die de (bio)farmacie stelt aan de pompen, is het vinden van de meest geschikte pomp nog niet zo eenvoudig. Om hierbij te helpen, heb ik onlangs samen met Bas van Ravenswaaij van PSG BioTech een webinar gehouden over hoe je de juiste pomptechnologie selecteert.
Heb je dit webinar gemist? Bezoek dan onze website. Hier kun je het webinar gratis terugkijken.