Pompproducent krijgt waterstoffabriek

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Pompproducent krijgt waterstoffabriek

🇩🇪. Dortmund, Duitsland
Pompproducent Wilo heeft zijn waterstoffabriek officieel in gebruik genomen. De fabriek is ontwikkeld met het Franse elektronicabedrijf Schneider Electric. Het techbedrijf ziet de fabriek als basis voor een zelfvoorzienend, decentraal en hernieuwbaar energievoorzieningsnetwerk en een manier om actief bij te dragen aan klimaatbescherming en duurzaamheid.

De toegepaste waterstoftank bestaat uit vier hoofdonderdelen: de zonnepanelen op het dak van de Smart Factory, een elektrolyser (geleverd door Enapter), een waterstofopslagtank en een brandstofcel (geleverd door Proton Motor). De elektronensplitser scheidt de moleculaire verbindingen van water (H2O) in waterstof (H2) en zuurstof (O). Zo moet het systeem jaarlijks tot 10 ton groene waterstof produceren uit volledig hernieuwbare energiebronnen. De restwarmte die vrijkomt bij het elektrolyseproces kan of direct worden gebruikt, of omgezet in koeling.

De installatie wordt in eerste instantie gebruikt voor nood- of back-up stroomvoorziening, en voorziet in een energiebuffer van twee dagen. Waterstof geproduceerd uit groene energie, zoals zonne-energie of windenergie, is CO2-neutraal. Het kan worden opgeslagen en getransporteerd en biedt een aanzienlijke opslagcapaciteit voor zonne-energie. Slechts één ton kan tot 33.330 kWh energie opslaan.

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijven icon.arrow--dark