Met 140 eigen medewerkers en als opdrachtgever voor talrijke lokale toeleveranciers en onderaannemers speelt Packo Inox een cruciale rol in de economie van Diksmuide. Al vijf decennia zijn de producten en diensten van het bedrijf zeer gewild in de voeding- en farmaceutische industrie.
Dit jaar viert Packo Inox haar 50-jarig bestaan met een reünie voor gepensioneerden en een personeelsfeest.
In 1974 stichtten Packo (Zedelgem) en Fullwood (Engeland) een joint venture voor de productie van RVS-onderdelen voor melksystemen. “Door de jaren heen hebben we onze activiteiten uitgebreid en verdeeld over drie pijlers,” deelt managing director Danny Maenhout mee.
“Een belangrijk segment is de productie van hygiënische componenten voor melkmachines en robots. We zijn ook actief in het beitsen en elektrolytisch polijsten van RVS-onderdelen, zowel voor derden als voor onze eigen producten.”
“De meest significante groei heeft het bedrijf gezien binnen onze centrifugaalpompenafdeling. Deze ontwikkeling leidde ertoe dat we sinds 2015 onderdeel zijn van de Nederlandse multinational Verder, waarmee we ons productaanbod hebben uitgebreid met slangen, membraan, lobben- en schroefspindelpompen, en zo een uitgebreid assortiment aan hygiënische pompen kunnen bieden.
De kruisbestuiving tussen moeder en dochter bracht ook de productie van systemen voor mixtechnologie, met onder meer statische en dynamische mengers naar Diksmuide.”
De specialist concentreert zich op de fabricage van industriële pompen en componenten in inox. “Die focus is eigenlijk ontstaan omdat wij van oudsher een leverancier zijn van oplossingen voor melkopslag.”
“Inox was daarom altijd de meest logische keuze: door de corrosievastheid beantwoordt dit materiaal het best aan de strenge hygiënische eisen van de voedingsindustrie. De specifieke uitvoering van het materiaal, in geperste of gegoten constructies, maakt systemen in inox ook makkelijker reinigbaar. De corrosiebestendigheid is ook een cruciale parameter.”
“Packo Inox is een typisch make to order-bedrijf, dat in kleine series een heel grote variatie aan producten fabriceert. Dit wordt mogelijk gemaakt door ons team van hoogopgeleide en gekwalificeerde medewerkers. We investeren sterk in automatisering, digitale productiebesturing en het bevorderen van een cultuur van continue verbetering. Onze uitgebreide kennis en ervaring worden binnen de Verder-groep erkend als een benchmark voor andere productieafdelingen,” voegt CFO Herwig Verhoyen toe.
In 2023 werd de mijlpaal van de 40 miljoen omzet bereikt. Het leeuwendeel daarvan is bestemd voor Europese machinebouwers uit de voeding en de farmacie.
“Dat geldt vooral voor de pompen en de hygiënische componenten. Met oppervlaktebehandeling helpen we hoofdzakelijk klanten uit België, Noord-Frankrijk en Zuid-Nederland. Daarbij is het een voordeel dat we het beste van 2 werelden combineren: de flexibiliteit van een kmo met de schaalgrootte en de commerciële kracht van een multinational, die in 23 landen eigen filialen heeft”, vult Danny Maenhout aan.
Als we na 50 jaar even terugblikken kunnen we met fierheid vaststellen dat Packo vaak een voortrekkersrol vervult.
Zo is Packo als eerste fabrikant het elektrolytisch polijsten als finale oppervlaktebehandeling gaan toepassen voor alle RVS onderdelen. Al 50 jaar heeft Packo een eigen elektrolytisch polijstinstallatie, een van de grootste van Europa. Dit procédé maakt het oppervlak gladder, en veel corrosiebestendiger dan manueel slijpwerk. Voor de farmaceutische industrie is het een standaardbehandeling. Packo past het al 50 jaar toe voor alle industrietakken.
Packo Inox draagt kwaliteit en duurzaamheid hoog in het vaandel. We behaalden het ISO 9001 certificaat in 1995 en in 2015 het prestigieuze ISO 14001 certificaat. We motiveren niet alleen onze eigen medewerkers om duurzamer om te gaan met energie, materialen en ecologie, maar ook alle klanten en leveranciers die met Packo samenwerken. Bovendien zijn alle onderdelen in RVS vrijwel volledig recycleerbaar, wat bijdraagt aan de circulaire economie.
Dat Verder ijzersterk in Packo Inox gelooft, weerspiegelt zich in de uitbreiding van de gebouwen met 1700 m². “De plannen zijn goedgekeurd; eenmaal de vergunning binnen is, hopen we dit najaar te kunnen beginnen te bouwen. De realisatie maakt het mogelijk om onze capaciteit verder uit te breiden.”
De recente installatie van een automatisch liftensystem past ook in dit kader. “Van de gelegenheid maken we eveneens gebruik om onze productieflow te hertekenen en optimaliseren. We willen ook meer cobots en AGV’s (autonoom rijdende voertuigen) inzetten en op die manier de automatiseringsgraad verder opkrikken. Dat is ook nodig, want extra medewerkers vinden is in deze regio erg moeilijk door de heel lage werkloosheid.”