Niveaumeting in IBC’s met volledig autonome radarsensor

icon.highlightedarticle.dark Automatisering
120 bekeken Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Niveaumeting in IBC’s met volledig autonome radarsensor

Mobiele containers, die veelal worden ingezet voor de tijdelijke opslag van vloeistoffen, zijn zelden voorzien van een niveaumeting. Het installeren van bedrade sensoren is meestal te kostbaar, of – op afgelegen locaties – niet mogelijk. Met de VEGAPULS Air is het uitermate eenvoudig om een accurate niveaumeting te verkrijgen buiten het bereik van stroom en Wifi-netwerken.

Waar vaste silo’s in de regel zijn voorzien van een niveaumeting, is dat bij mobiele containers, zoals IBC’s, meestal niet het geval. Bij papierfabriek DS Smith in Eerbeek werden de IBC’s die worden ingezet voor de opslag van additieven, alleen visueel geïnspecteerd. “En dat kostte veel tijd”, weet Marco Verkerk, Coördinator Technologie & Product Support.

Bij DS Smith wordt er gebruik gemaakt van zo’n veertig verschillende additieven, die allemaal in relatief kleine hoeveelheden worden opgeslagen. Sinds enige tijd zijn de IBC’s bij DS Smith voorzien van de nieuwe, volledig autonoom functionerende VEGAPULS Air 23 radarniveaumeter. Dankzij de ingebouwde batterij is aansluiting op een stroomvoorziening niet nodig. Met een meetfrequentie van vier maal per etmaal functioneert de sensor tien jaar zonder dat de batterij vervangen hoeft te worden.

Ook met betrekking tot de dataoverdracht is de VEGAPULS Air autonoom. De radarniveaumeter maakt gebruik van een mobiel NB-IoT/LTE-M1 netwerk en hoeft daarom niet op een Wifi-netwerk te worden aangesloten. De data wordt opgeslagen en verwerkt in het VEGA Inventory System en vervolgens gevisualiseerd in een app voor de smartphone.

De ingebruikname kon bijna niet simpeler, weet Verkerk: “We hebben de sensoren met dubbelzijdig tape op de IBC’s bevestigd en daarna middels een smartphone in gebruik genomen.” Verkerk is dik tevreden met de nieuwe sensoren: “Het scheelt ons een hoop tijd, maar levert ook beter inzicht op met betrekking tot de voorraden. En daarmee kunnen we onze processen weer optimaliseren.”

Geschreven door

Logo van:Niveaumeting in IBC’s met volledig autonome radarsensor

VEGA Meet- en Regeltechniek

Specialist in niveau-, schakel- en drukmeettechniek Lees meer