Hygiënische druksensor peilt niveau melktank

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Hygiënische druksensor peilt niveau melktank

Zuivelfabriek Al Rawabi Dairy gebruikt drukschakelaars met een keramische meetcel om het niveau in zijn melktanks te meten. De compacte niveautransmitters zijn speciaal geschikt voor hygiënische toepassingen. De LED status­indicatie is uit elke hoek zichtbaar.

Tekst: Redactie Proces | Beeld: Vega

Op de locatie Al Khawaneej in de Verenigde Arabische Emiraten verzuivelt Al Rawabi Dairy dagelijks 275.000 liter melk. De zuivelfabriek produceert melk, yoghurt, het zure melkproduct Laban en functionele melkproducten. De producten worden verkocht in meer dan 12.500 winkels in de VAE, Oman en Qatar. Wat in 1989 begon met 500 geïmporteerde koeien uit Duitsland, is nu uitgegroeid tot een veestapel van 13.500 koeien. Naast de zuivelproducten levert de fabriek ook 15.000 liter gepasteuriseerd vruchtensap per dag.

Meettechniek

De zuivelfabriek voldoet uiteraard aan alle eisen op het gebied van kwaliteit en hygiëne en is meerdere keren internationaal onderscheiden voor zijn innovaties, onder andere voor de productie van multifunctionele zuivelproducten, verrijkt met multivitaminen en mineralen. In 2008 en 2015 werd Al Rawabi door Forbes Magazine bestempeld tot een van de 40 sterkste merken in de Arabische wereld. Dit succes is mede gebouwd op betrouwbare meettechniek, waarmee de recepturen exact kunnen worden aangehouden en de niveaus in de meng-, vul-, verdampings- en CIP- en SIP-installaties correct worden gemeten. Voor de meettechniek werkt Al Rawabi Dairy samen met VEGA. Het begon met een proef met de eerste generatie Vegabar-sensoren. De fabriek was meteen te spreken over de eenvoudige bediening en de goede meetresultaten. De sensorserie is intussen doorontwikkeld en in 2020 werd een serie compacte sensoren uitgebracht die is geoptimaliseerd voor hygiënekritische toepassingen, zoals het isoleren van farmaceutische werkzame stoffen, het mixen van kant-en-klaargerechten, het gebruik in zuivelfabrieken of het afvullen van dranken.

Article image of: Hygiënische druksensor peilt niveau melktank
Article image of: Hygiënische druksensor peilt niveau melktank

Hygiënische applicaties

Deze compacte sensoren worden bijvoorbeeld ingezet in de melkopslagtanks in Al Khawaneej. In een van de drie 5 meter hoge tanks met een capaciteit van 30.000 liter wordt het niveau gemeten met een Vegabar 38. Zuivelproducenten gebruiken meestal sensoren met metallische meetcellen, maar omdat men in Al Khawaneej al gewend was aan de oorspronkelijke Vegabar, is er een Vegabar 38 geïnstalleerd met een Certec keramische meetcel. Deze is een uur lang bestand tegen temperaturen tot 135 °C. Dat betekent dat de sensor de sterilisatie- en reinigingscycli in de tanks probleemloos doorstaat. De meetcel blijft ook op de lange termijn zeer stabiel en is goed bestand tegen overbelasting.

Hoe werkt het?

De Certec meetcel zet de aanwezige druk om in een elektrisch signaal. Dit drukafhankelijke signaal wordt door de geïntegreerde elektronica omgezet in een genormeerd uitgangssignaal. De zelfbewakingsfunctie waarborgt de bedrijfszekerheid. In de zuivelfabriek meten de druksensoren de hydrostatische druk die door de melk in de tank wordt uitgeoefend en bepalen op basis daarvan het niveau. Omdat het ging om een bestaande installatie, werd gebruik gemaakt van de universele adapters van VEGA, waarmee sensoren achteraf in bestaande hygiënische armaturen ingebouwd kunnen worden. Dit maakt het installeren sneller, goedkoper en er hoeven minder onderdelen op voorraad te worden gehouden.

Reinigbaarheid

De eisen aan de hygiëne in de zuivelindustrie zijn uiteraard hoog. Daarom zijn deze sensoren gemaakt van materialen met alle noodzakelijke certificaten en materiaaleigenschappen conform FDA en EG 1935/2004 of een hygiënisch design volgens EHEDG en 3-A Sanitary. Qua constructie onderscheiden de sensoren zich door hun frontbondige procesaansluitingen, wat wil zeggen dat er geen dode ruimte in de sensor zit. Als optie is een volledig metalen behuizing leverbaar die voldoet aan de eisen volgens IP69K. Zelfs tijdens het productieproces kunnen ze met vrijwel alle chemicaliën een uur lang bij 135 °C worden gereinigd. De sensoren hebben beschermde pakkingen, een volledig metalen behuizing en een oppervlakteruwheid van alle productcontactoppervlakken van slechts 0,76 µm.

“Zo kan een operator in één oogopslag zien of de tank leeg of vol is”
Vega

Op afstand

De Vegabar druksensoren hebben ook Bluetooth. Daarmee kunnen ze draadloos vanaf elke smartphone of tablet in bedrijf gesteld en gediagnosticeerd worden. Bediening is mogelijk tot op 25 meter afstand. Met het oog op de hygiëne is dit natuurlijk heel handig voor onderhoud bij installaties waar de ruimte beperkt is. Verder heeft de Vegabar 38 een LED-indicatie van de status die vanuit elke hoek zichtbaar is. Zo kan een operator in één oogopslag zien of de tank leeg of vol is, maar ook of er een storing in het proces zit. Dit is extra handig op moeilijk toegankelijke plaatsen. Nieuwe sensoren zijn gemakkelijk te integreren in het systeem dankzij IO-Link. De gestandaardiseerde point-to-point-communicatie stelt geen extra eisen aan het kabelmateriaal.

Extra controle

Ook voor het management leveren de sensoren in de melktanks waardevolle informatie op. Dankzij de betrouwbare meetwaarden kan nu gecontroleerd worden of de tankvolumes overeenkomen met de in de tankwagens gemeten waarden, die door de daar geïnstalleerde flowmeters worden doorgegeven. Overigens maakt de fabriek niet alleen in het productieproces gebruik van VEGA sensoren. In de afvalwaterzuiveringsinstallatie is gekozen voor een Vegapuls C21, een 80 GHz radarniveaumeter. Die meet continu het niveau in het afvalwaterbassin. Deze toepassing is eerder belicht in dit blad, zie Solids Processing nr. 3, p. 10. ●

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijven icon.arrow--dark