Nieuwe Radartechnologie verovert chemiesector

icon.highlightedarticle.dark Automatisering
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Nieuwe Radartechnologie verovert chemiesector

Betrouwbare niveau- en volumemetingen zijn onmisbaar in de watersector. Denk bijvoorbeeld aan de toepassing op (chemische) doseerinstallaties voor waterbehandeling. Hierbij worden vaak kunststof vaten, IBC’s en Variboxen gebruikt om continu, nauw afgemeten hoeveelheden chemie toe te voegen aan het water. Doordat er meer en meer gedoseerd wordt uit mobiele tanks en containers zoals kunststof vaten, IBC’s en Variboxen stijgt ook de vraag naar een aansluitende en betrouwbare meetoplossing.

Belangrijk is dat de meetoplossing van buiten het gesloten vat, contactloos het volume nauwkeurig kan volgen. Radar biedt hiervoor de ideale oplossing; radarsignalen “kijken” door (dubbelwandige) kunststof tanks en geven een nauwkeurig en betrouwbaar beeld van de voorraad en dagelijks verbruik.
Tot voor kort was het installeren van een mm-nauwkeurige radar- niveausensor duur en complex er moesten kabels getrokken worden en systemen geïnstalleerd door specialisten. Staal Instruments haalt deze drempels voor toepassing van radar weg, en levert een radar sensoroplossing die door iedereen kan worden geïnstalleerd.

Met de komst van energiezuinige Radar-on-Chip (RoC) technologie kunnen radar niveau sensoren jaren op een batterij functioneren. Hiermee wordt het voor chemische distributeurs en doseeroplossing leveranciers echt een “no-brainer” om elk vat, IBC’s, tank of Varibox bij de klant uit te rusten met een volumesensor. Uiteraard worden de metingen via bestaande telecom en IoT netwerken doorgestuurd, zodat de data voor alle personen die hierbij mogen 24/7 inzichtelijk zijn.
Partijen die deze nieuwe radar sensoren toepassen geven aan dat ze niet alleen de logistiek kunnen optimaliseren met deze technologie, maar hun klanten ook meer en meer kunnen ontzorgen. Op afstand kan worden gemonitord of de doseerinstallatie nog goed functioneert, de volgende levering kan al worden ingepland en de klant kan zelf uiteraard ook gratis meekijken. Een slimme radar niveaumeting leidt daarmee niet allen tot efficiëntie verhoging maar ook tot hogere klanttevredenheid en loyaliteit. Hiermee wordt radar technologie echt onderdeel van het businessmodel van chemieleveranciers in de watersector.

Geschreven door

Staal Instruments BV

Staal Instruments ontwikkeld, produceert en verkoopt draadloze en eenvoudig toe te passen niveau meters / level transmitters, op basis van de allernieuwste radar technologie. Non-contact radartechnologie biedt veel voordelen waaronder... Lees meer