Nieuwe Micropilot 80GHz radarserie voldoet aan de hoogste veiligheidsnormen

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
20 januari 2023
Article image of: Nieuwe Micropilot 80GHz radarserie voldoet aan de hoogste veiligheidsnormen

Gebruiksvriendelijke niveaumeetinstrumentatie zorgt ervoor dat procesinstallaties klaar zijn voor digitalisering in de chemische en olie- en gasindustrie.

Nog veiliger, nog eenvoudiger en nog productiever: dat is in het kort de nieuwe generatie Micropilot 80GHz-radarsensoren voor niveaumeting van Endress+Hauser. Zelfs in agressieve media, op moeilijk bereikbare meetpunten of onder extreme procestemperaturen voldoen de nieuwe Micropilot FMR60B en FMR62B niveausensoren aan de hoogste eisen van gebruikers in de chemische en olie- en gasindustrie. Het uitgebreide productaanbod levert oplossingen voor vrijwel elke toepassing. Dankzij de nieuwe, innovatieve communicatietechnologie Ethernet-ALP garanderen de nieuwe radarsensoren dat procesinstallaties klaar zijn voor digitalisering.

Systeemfouten, onopzettelijke bedieningsfouten of procesafwijkingen onder veeleisende omstandigheden behoren tot de grootste risico’s in de procesindustrie. Procesonderbrekingen en uitval van installaties vormen niet alleen een veiligheidsrisico, maar kunnen ook tot aanzienlijke kosten leiden. Daarom moeten procesoperators in de chemische en olie- en gasindustrie altijd een nauwkeurig overzicht hebben van de niveaus in grote tanks, reactoren en reactorvaten. Tegelijkertijd moeten ze afwijkingen, zoals schuim en aanslag of veranderingen in de lusweerstand, tijdig signaleren en oplossen. Vooral bij veranderende, veeleisende of gevaarlijke media speelt betrouwbare contactloze meting dus een belangrijke rol in de veiligheid van medewerkers, installaties en processen.

In één oogopslag gevaren identificeren
De nieuwe generatie Micropilot-80GHz-radarsensoren voor de vrije ruimte helpt exploitanten van installaties in de chemische en olie- en gasindustrie de productiviteit van processen en installaties te verhogen en deze tegelijkertijd bijzonder veilig te maken. De nieuwe niveaumeettechnologie is ontwikkeld in overeenstemming met IEC 61508 op basis van de twintig jaar ervaring van Endress+Hauser met SIL, met als gevolg dat deze apparaten rechtstreeks kunnen worden ingezet in SIL2-circuits. De radarsensoren kunnen ook veilig worden gebruikt in SIL3-circuits, bijvoorbeeld in toepassingen met homogene redundantie.

Op gevaarlijke plekken kunnen gebruikers optische bedieningstoetsen gebruiken om de apparaten te bedienen terwijl ze gesloten zijn. Uiterst robuuste materialen beschermen de nieuwe sensoren tegen extreme procesomstandigheden en zorgen ervoor dat ze gebruikt kunnen worden op hoge temperaturen tot 450 °C. Keramische procesisolatie en een extra glazen afdichting beschermen mens en milieu tegen gevaarlijke stoffen. Een detectiefunctie voor onderspanning voorkomt gevaarlijke omstandigheden in de installatie. Bij een storing verandert het kleurenscherm van groen naar rood, zodat de gebruiker mogelijke gevaren in één oogopslag ziet. In het algemeen kan de nieuwe generatie van 80GHz-radarsensoren veiligheidsrisico’s systematisch verkleinen en de testkosten effectief verlagen.

Intuïtieve bediening
De nieuwe Micropilot vereenvoudigt niveaumetingen in elk opzicht. Het volledige productassortiment is voorzien van een gebruikersinterface dat voor alle meetlijnen hetzelfde is. Daardoor is de installatie, ingebruikname en bediening van de compacte radarsensoren veiliger, eenvoudiger en intuïtiever dan ooit tevoren. Talloze wizards leiden de gebruiker stap voor stap door de ingebruikname, parameterconfiguratie en SIL-proof-tests, waardoor kostbare tijd wordt bespaard en systeemfouten worden voorkomen.

Verbeterde efficiëntie dankzij de meetprestaties
De uitzonderlijke meetprestaties van de nieuwe Endress+Hauser radarsensor Micropilot 80GHz verhogen ook de productiviteit van industriële processen. Dat is onder meer te danken aan de door Endress+Hauser ontwikkelde test- en verificatiefunctionaliteit Heartbeat Technology, die betrouwbare diagnostische en monitoringgegevens levert. Voortdurend monitoren van afwijkingen, zoals de vorming van schuim of aanslag, maakt voorspelbaar onderhoud mogelijk en vermindert het risico van uitval van de installatie. Apparaatverificatie kan in minder dan drie minuten worden uitgevoerd, zonder het apparaat te verwijderen en zonder het proces te onderbreken. De gepatenteerde Radar Accuracy Index (RAI) maakt in combinatie met Heartbeat Verification voor het eerst traceerbare verificatie volgens DIN ISO 9001 mogelijk. Dat vermindert de werklast voor kalibratie en documentatie en verlengt de kalibratiecycli aanzienlijk.

Hoge procesdruk en temperaturen, zoals in reactoren of reactorvaten, vormen geen enkel probleem voor de nieuwe 80GHz-radarsensoren. De smalle straal en uitstekende signaalfocus garanderen de hoogst mogelijke nauwkeurigheid, zelfs in grote tanks en in tanks met roermechanismen of verwarmingsspiralen. Nauwkeurige meetresultaten met een bereik tot 100 meter zijn standaard voor de nieuwe productreeks. De nieuwe Micropilot-productlijn zorgt er ook voor dat gebruikers helemaal klaar zijn voor de toekomst, want Ethernet-APL maakt digitalisering in alle fasen van de levenscyclus in de procesindustrie mogelijk.

Productinformatie icon.arrow--dark

Geschreven door

Logo van:Nieuwe Micropilot 80GHz radarserie voldoet aan de hoogste veiligheidsnormen

Endress+Hauser Nederland

Endress+Hauser Endress+Hauser is een toonaangevende, wereldwijd opererende leverancier van oplossingen op het gebied van procesautomatisering. Onze producten bieden een uitstekende prijs-prestatieverhouding en de dienstverlening staat op een ongekend hoog niveau.... Lees meer